Sentence Improvement for IBPS PO Prelims Exam: 11th September 2018

Dear Aspirants, 

English Quiz for IBPS PO Prelims Exam: 8th September 2018

English Quiz for IBPS PO Prelims Exam

IBPS PO Prelims is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO exam.




Direction (1-15): Which of the following phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence meaningfully correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark “No Error” as your answer. 

Q1. The power of arrest is an extraordinary one, conferred on the police to be employing with discretion and deliberation, not as a tool of oppression and harassment at the hands of prosecuting authorities or the government of the day.
to be employ with discretion and deliberation
to be employs with discretion and deliberation
to have employ with discretion and deliberation
to be employed with discretion and deliberation
No Error
Solution:
'to be employed with discretion and deliberation ' is correct here as to be + past participle form of verb will be used here.

Q2. Every move—from tightening liquidity and raising interest rates to discussion of non-resident borrowing and restrictions on derivatives—was interpreted as a panic reaction that only confirming the rupee was under pressure.
confirmed the rupee was under pressure.
will confirm the rupee was under pressure.
confirms the rupee was under pressure.
was confirming the rupee was under pressure.
No Error
Solution:
'confirmed the rupee was under pressure' is the correct choice as the sentence is in past tense.

Q3. A teacher is mostly expected to comply with existing curricula, prescribed textbooks, assessment modes, meeting agendas, norms of teaching and competition guidelines.
most expected to comply within
more expected to comply with
mostly expected for complying with
much expected to comply with
No Error
Solution:
There is no error in the sentence. The sentence is grammatically and contextually correct.

Q4. Schizophrenia can be riveting in fiction because it takes you to mental realms that are disruptive, and challenged to engage with and understand.
challenges to engage with and understand.
challenging to engage with and understand.
challenged to engaged with and understand.
challenges to engaged with and understand.
No Error
Solution:
'challenging to engage with and understand' is the correct phrase here beacuse according to grammatical parallelism there should be a balance of similar phrases or clauses that share a particular grammatical structure.

Q5. As we glide on the lake, the silence was broken only by the rhythmic sound of the wooden oars beating water, the soft pinks and purples of dawn slowly giving way to brighter yellows and oranges.
As we are gliding on the lake,
As we glided on the lake,
As we glides on the lake,
As we glide upon the lake,
No Error
Solution:
'As we glided on the lake' is the correct choice as the sentence is in past tense and so glided is the past form of the verb glide and makes the sentence grammatically correct.

Q6. The Bengal Famine is a failure of storytelling as it gets sublimated into policy narratives or war-time memories.
has a fail in storytelling
has been fail in storytelling
will be failure in storytelling
had been a failure of storytelling
No Error
Solution:
There is no error in the sentence.

Q7. The recently concluded ‘Mission Vidya’ in Gujarat once again draw attention to the intractable problem of low learning levels among government school children.
drawn attention to the intractable problem
draws attention to the intractable problem
drawn attention in the intractable problem
had drawn attention to the intractable problem
No Error
Solution:
'draws attention to the intractable problem ' is the correct choice as the sentence is in present tense.

Q8. Research has shown that lower primary levels, especially Class IV and below, are critical in laying a foundation for learning and ensured a liking for school.
ensures a liking for school.
ensure a liking for school.
ensuring a like for school.
ensuring a liking for school.
No Error
Solution:
'ensuring a liking for school.' is the correct choice as grammatical parallelism will be followed here. 'Ensuring' will go parallel with 'laying'.

Q9. Ranked 10th in the world currently, Anand is one of the strong players in the world, even at 48, and his performance has put scepticism around his age to rest.
is one in the strongest players of the world
is one of the stronger players in the world
is one of the strongest players in the world
is one amongst strong players in the world
No Error
Solution:
'is one of the strongest players in the world ' is the correct choice. Noun (subject) + verb + the + superlative adjective + noun (object) , this is the format that we use when we compare a subject with other group of objects.

Q10. As a person who believes that a world without news would be unbearable, Mrs. Ruby find the present chaos a collision of two worlds, old and new, in the fog of mutual suspicion and misunderstanding.
finds the present chaos a collision of two worlds
found the present chaos a collision of two worlds
finding the present chaos a collision of two worlds
found the present chaos a collide of two worlds
No Error
Solution:
'finds the present chaos a collision of two worlds ' makes the sentence grammatically and contextually correct. The sentence is in present tense and singular noun, Mrs. Ruby will use singular form of verb 'finds'.

Q11. A quick test to check if you had a taste for philosophy is to ask yourself, why is there something rather than nothing?
whether you had a taste of philosophy
if you have a taste for philosophy
if you has a taste for philosophy
about you have a taste for philosophy
No Error
Solution:
'if you have a taste for philosophy' is the correct choice here because as we read the sentence further, we understand that the sentence is in present tense.

Q12. To prevents fungal attack, we store food items at home in airtight containers with well-fitting lids or in sealed plastic bags.
To preventing fungal attack
To have preventing fungal attack
In order to preventing fungal attack
To prevent fungal attack
No Error
Solution:
'To prevent fungal attack' is correct as it makes the sentence grammatically and contextually meaningful.

Q13. While each win draws attention to the number of hours spent in the gym or the court, defeats tend to reduce these contests to a narrative of missed opportunities.
As each win has drawn attention
While each win drawing attention
While each win drew attention
As each win had drawn attention
No Error
Solution:
There is no error in the sentence.

Q14. The falling rupee, oil price trends and the expand of current account deficit are equally worrying, as is the Reserve Bank of India’s expectation of a rise in inflation in the latter half of this year.
the expansion of current account deficit
the expand from current account deficit
the expanding current account deficit
the expansion from current account deficit
No Error
Solution:
'the expanding current account deficit' is correct as per grammatical parallelism.

Q15. The manufacturing industry in India has gone through various phases of development over time and promises to be one of the highest growing sectors in coming years.
has went through various phases of development
had go through various phases of development
has undergone through various phases of development
have gone through various phases of development
No Error
Solution:
The sentence is grammatically and contextually correct.

               




You May also like to Read:

Print Friendly and PDF