Vocabulary for IBPS PO Prelims Exam: 1st September 2018

Dear Aspirants, 

Vocabulary for IBPS PO Prelims Exam: 28th August 2018

Vocabulary for IBPS PO Prelims Exam

IBPS PO Prelims is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO exam.





Directions (1-10): Choose the word out of five from each question which is not the synonym of the given bold word. 

 Q1. MAUDLIN
mawkish
weepy
drippy
bathetic
pragmatic
Solution:
Meaning: effusively or insincerely emotional Antonym: pragmatic; practical

Q2. NOXIOUS
corrupting
sterile
noisome
insalubrious
putrid
Solution:
Meaning: injurious to physical or mental health Antonym: sterile

Q3. ONEROUS
arduous
cumbersome
rigorous
facile
grueling
Solution:
Meaning: not easily borne; wearing Antonym: facile

Q4. PAUCITY
affluence
paltriness
sparseness
meagerness
fewness
Solution:
Meaning: an insufficient quantity or number Antonym: affluence

Q5. PRESAGE
apprehension
forecast
harbinger
intimation
hindsight
Solution:
Meaning: a foreboding about what is about to happen Antonym: hindsight

Q6. REDOUBTABLE
frightened
awesome
illustrious
valiant
brave
Solution:
Meaning: inspiring fear Antonym: frightened

Q7. RIFE
abundant
abounding
scarce
prevalent
rampant
Solution:
Meaning: excessively abundant Antonym: scarce

Q8. SEMAPHORE
speech
beckon
gesticulate
wave
wink
Solution:
Meaning: an apparatus for visual signaling Antonym: speech

Q9. UMBRAGE
anger
grudge
glee
miff
resentment
Solution:
Meaning: a feeling of anger caused by being offended Antonym: glee

Q10. VITRIOLIC
antagonistic
caustic
bitter
corrosive
bland
Solution:
Meaning: harsh, bitter, or malicious in tone Antonym: bland

Directions (11-15): Choose the word out of five from each question which is not the antonym of the given bold word. 

 Q11. ZEPHYR
whirlwind
pastoral
soothing
calm
placid
Solution:
Meaning: a slight wind; whirlwind

Q12. VOCIFEROUS
clamorous
low
quiet
silent
soft
Solution:
Meaning: conspicuously and offensively loud; clamorous

Q13. UPBRAID
approve
compliment
censure
laud
commend
Solution:
Meaning: express criticism towards; censure

Q14. TORPID
active
inert
energetic
lively
quick
Solution:
Meaning: in a condition of biological rest or suspended animation; inert

Q15. STOLID
aware
intelligent
interested
alert
impassive
Solution:
Meaning: having or revealing little emotion or sensibility; impassive

               




Print Friendly and PDF