Banking Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk | 20th September 2018

Dear Aspirants,

Banking Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk | 20th September 2018
Banking Awareness for IBPS RRB PO and Clerk  Exam 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.


Q1. According to Finance Minister Arun Jaitley, Indian economy grew by ____________ in the first quarter (April-June) of the current fiscal, the highest in over two years.
7.2%
7.8%
8.6%
8.2%
8.4%
Solution:
Indian economy grew by 8.2% in the first quarter (April-June) of the current fiscal, the highest in over two years. This announcement was made by Finance Minister, Arun Jaitley. The manufacturing sector grew by 13.5% which signals very good turnaround in the sector.

Q2. The government of India has doubled the monetary limit to ___________ lakh rupees for filing loan recovery application in the DRT by banks and financial institutions.
20 lakh rupees
40 lakh rupees
50 lakh rupees
10 lakh rupees
30 lakh rupees
Solution:
The government of India has doubled the monetary limit to 20 lakh rupees for filing loan recovery application in the Debt Recovery Tribunals (DRT) by banks and financial institutions.

Q3. India’s CAD widened to a four-quarter-high at 2.4% of gross domestic product (GDP) in April-June period. CAD stands for-
Current Account Decrease
Current Amount Deficit
Current Account Deficit
Common Account Deficit
Current Account Decline
Solution:
India’s Current Account Deficit (CAD) widened to a four-quarter-high at 2.4% of gross domestic product (GDP) in April-June period on the back of rising crude oil prices, from 1.9% of GDP in the January-March quarter of 2017-18, according to data released by the Reserve Bank of India (RBI).

Q4. Name the Bank, which has announced that the Department of Financial Services report has rated it as number one state-owned bank in terms of digital transactions.
ICICI Bank
Punjab National Bank
Axis Bank
State Bank of India
Bank of Baroda
Solution:
Punjab National Bank (PNB) has announced that the Department of Financial Services report has rated it as number one state-owned bank in terms of digital transactions. The Nirav Modi scam-hit bank is also rated as the sixth overall amongst all banks in India for digital performance.

Q5. DBS Bank has been named the world's best bank by Global Finance magazine, in a reflection of its ability to invest in digital innovation while still maintaining stable operations for its customers. DBS Bank based in-
Australia
Japan
France
Germany
Singapore
Solution:
DBS Bank has been named the world's best bank by Global Finance magazine, in a reflection of its ability to invest in digital innovation while still maintaining stable operations for its customers. DBS Bank is a multinational banking and financial services corporation headquartered in Marina Bay Financial Centre Tower 3 Marina Bay, Singapore.

Q6. Prime Minister Narendra Modi launched a payments bank of the Department of Posts that will take banking to the doorstep of every citizen through an unmatched network of post offices and almost 3 lakh postmen and ‘Grameen Dak Sewaks’. Who is the Managing Director & CEO of IPPB?
Suresh Kumar Sethi
Anant Narayan Nanda
Pramod Kumar Das
Anshuman Sharma
Sushama Nath
Solution:
Prime Minister Narendra Modi launched a payments bank of the Department of Posts that will take banking to the doorstep of every citizen through an unmatched network of post offices and almost 3 lakh postmen and ‘Grameen Dak Sewaks’. Suresh Kumar Sethi is the Managing Director & CEO of IPPB.

Q7. According to the data released by Central Statistics Office (CSO), IIP has grew at 6.6% in July on the back of good performance by the manufacturing sector and higher offtake of capital goods and consumer durables. What is the full form of IIP?
Index of Industrial Power
Index of Industrial Production
Index of Industrial Purchasing
Index of Industrial Particular
Index of Industrial Promotion
Solution:
According to the data released by Central Statistics Office (CSO), Index of Industrial production (IIP) grew at 6.6% in July on the back of good performance by the manufacturing sector and higher offtake of capital goods and consumer durables.

Q8. India’s overall exports (Merchandise and Services combined) in April-August 2018-19 (as per the RBI Press Release) are estimated to be USD ____________ Billion, exhibiting a positive growth of 20.70% over the same period last year.
USD 102.58 Billion
USD 610.47 Billion
USD 221.83 Billion
USD 504.25 Billion
USD 817.34 Billion
Solution:
India’s overall exports (Merchandise and Services combined) in April-August 2018-19 (as per the RBI Press Release) are estimated to be USD 221.83 Billion, exhibiting a positive growth of 20.70% over the same period last year. Overall imports in April-August 2018-19 are estimated to be USD 269.54 Billion, exhibiting a positive growth of 21.01% over the same period last year.

Q9. Prime Minister Narendra Modi launched the India Post Payments Bank (IPPB) at Talkatora Stadium in New Delhi. IPPB will offer __________ interest rate on savings accounts.
5.25%
4.50%
6.25%
4.00%
5.75%
Solution:
Prime Minister Narendra Modi launched the India Post Payments Bank (IPPB) at Talkatora Stadium in New Delhi. IPPB is the largest payments bank in the country by network size. IPPB will offer 4% interest rate on savings accounts.

Q10. _____________________ is a measurement of a country's trade where the value of the goods and services it imports exceeds the value of the goods and services it exports.
Balance Sheet
Index of Industrial Production
Foreign direct investment
Balance of Payments
Current Account Deficit
Solution:
The Current Account Deficit is a measurement of a country's trade where the value of the goods and services it imports exceeds the value of the goods and services it exports.

Q11. National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has sanctioned an amount of Rs 335 crore under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) to-
Rajasthan
West Bengal
Madhya Pradesh
Tamil Nadu
Assam
Solution:
National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has sanctioned an amount of Rs 335 crore under the Rural Infrastructure Development Fund (RIDF) to West Bengal. The fund, alloted in August, would be used for 158 minor irrigation projects and 23 flood protection projects.

Q12. The CBDT announced that no withholding tax will apply on interest payments made by an Indian company or a business trust to a non-resident in respect of offshore rupee-denominated bonds issued between September 17, 2018 and March 31, 2019. Who is the chairman of CBDT?
Prem Kumar Sinha
Subhash Chandra Khuntia
TS Vijayan
Sushil Chandra
Ram Sevak Sharma
Solution:
The Central Board of Direct Taxes (CBDT) announced that no withholding tax will apply on interest payments made by an Indian company or a business trust to a non-resident in respect of offshore rupee-denominated bonds issued between September 17, 2018 and March 31, 2019. Sushil Chandra is the chairman of Central Board of Direct Taxes.

Q13. The Reserve Bank of India (RBI) asked all scheduled commercial banks with more than ___________ branches to appoint an Internal Ombudsman (IO).
30
25
20
15
10
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) asked all scheduled commercial banks with more than 10 branches to appoint an Internal Ombudsman (IO). The apex bank has, however, excluded regional rural banks (RRBs) from appointing IOs.

Q14. NCRB is an Indian government agency responsible for collecting and analysing crime data as defined by the Indian Penal Code. NCRB stands for-
National Crime Reports Bureau
National Criminal Records Bureau
National Crime Records Bureau
National Crime Records Branch
National Crime Records Banking
Solution:
The National Crime Records Bureau, abbreviated to NCRB, is an Indian government agency responsible for collecting and analysing crime data as defined by the Indian Penal Code. NCRB is headquartered in New Delhi and is part of the Ministry of Home Affairs, Government of India.

Q15. Who has appointed as Managing Director of State Bank of India?
Anshula Kant
Tajinder Mukherjee
Prashant Kumar
Vibha Padalkar
Om Prakash Mishra
Solution:
State Bank of India (SBI) has appointed Anshula Kant as Managing Director of the Bank. She has been appointed to the post for 2 years.

               




You may also like to read:

    


    Print Friendly and PDF