Banking Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk | 1st September 2018

Dear Aspirants,

Banking Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk | 31st August 2018
Banking Awareness for IBPS RRB PO and Clerk  Exam 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.



Q1. NABARD All India Financial Inclusion Survey (NAFIS), conducted by National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD), was released by Dr. Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Aayog in New Delhi. As per the report, ____________ of the households reported having a bank account.
83.4%
81.5%
54.4%
76.7%
88.1%
Solution:
NABARD All India Financial Inclusion Survey (NAFIS), conducted by National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD), was released by Dr. Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Aayog in New Delhi. As per the report, 88.1% of the households reported having a bank account.

Q2. Subhash Sheoratan Mundra has been appointed as Independent Director on the Board of Indiabulls Housing Finance Ltd (IBHFL) for a period of three years. He was ____________.
Former Governor of RBI
Former Chairman of SBI
Former Deputy Governor of RBI
Former Finance Adviser of India
Former CAG of India
Solution:
Subhash Sheoratan Mundra has been appointed as Independent Director on the Board of Indiabulls Housing Finance Ltd (IBHFL) for a period of three years. The former Deputy Governor of the Reserve Bank of India (RBI) and senior banker is not replacing an existing member on the Board.

Q3. Name the company that became the first Indian company to cross Rs 8 trillion market capitalization after its shares surged nearly 37% in 2018.
TCS
Infosys
HDFC Bank Ltd
Reliance Industries Ltd
Tata Steels
Solution:
The Mukesh Ambani-led Reliance Industries Ltd (RIL) became the first Indian company to cross Rs 8 trillion market capitalization after its shares surged nearly 37% in 2018.

Q4. RXIL is a TReDS platform operating since ___________ and is promoted by the National Stock Exchange, Small Industries Development Bank of India, State Bank of India, ICICI Bank and Yes Bank.
2011
2014
2017
2009
2006
Solution:
RXIL is a TReDS platform operating since January 2017 and is promoted by the National Stock Exchange, Small Industries Development Bank of India, State Bank of India, ICICI Bank and Yes Bank.

Q5. India Banking Conclave 2018 was held in __________ which was organized by Centre for Economic Policy Research (CEPR).
Mumbai
Pune
Chennai
New Delhi
Kolkata
Solution:
India Banking Conclave 2018 was held in New Delhi. The India Banking Conclave 2018 was organized by Centre for Economic Policy Research (CEPR). Knowledge Partner of the conclave was NITI Aayog. The conclave focused on reforming the banking sector.

Q6. Name the India based company that has announced that its wholly-owned subsidiary has won an international arbitration award of $56 million (Rs 390 crore) against Prestige Capital Holdings (a Seychelles-based company) and Kokos Jiang. 
Adani Group
Birla Group
Tata Sons
Reliance Power
HAL
Solution:
Reliance Power has announced that its wholly-owned subsidiary Reliance Power Netherlands BV has won an international arbitration award of $56 million (Rs 390 crore) against Prestige Capital Holdings (a Seychelles-based company) and Kokos Jiang.

Q7. According to the Department of Industrial Policy and Promotion data, Foreign Direct Investment, FDI in India rose what percent to 12.8 billion dollars during the April to June quarter of this fiscal?
20%
18%
23%
28%
26%
Solution:
According to the Department of Industrial Policy and Promotion data, Foreign Direct Investment, FDI in India rose 23% to 12.8 billion dollars during the April to June quarter of this fiscal. The foreign fund inflows in April-June 2017-18 stood at 10.4 billion dollars.

Q8. Name the bank that has recently announced that the Department of Financial Services report has rated it as number one state-owned bank in terms of digital transactions.
Allahabad Bank
ICICI Bank
Punjab National Bank
SBI
Bank of Baroda
Solution:
Punjab National Bank (PNB) has announced that the Department of Financial Services report has rated it as number one state-owned bank in terms of digital transactions. The Nirav Modi scam-hit bank is also rated as the sixth overall amongst all banks in India for digital performance.

Q9. Which of the following bank has been named the world's best bank by Global Finance magazine, in a reflection of its ability to invest in digital innovation while still maintaining stable operations for its customers?
DBS Bank
Standard Chartered
HSBC
Sberbank of Russia
Royal Bank Canada
Solution:
DBS Bank has been named the world's best bank by Global Finance magazine, in a reflection of its ability to invest in digital innovation while still maintaining stable operations for its customers. DBS is the first Asian bank to receive the accolade from the New York-based publication, which last year gave the title to ING Bank.

Q10. According to the Department of Industrial Policy and Promotion data, which of the following country was the largest source of FDI during April to June quarter with 6.52 billion dollars?
China
USA
Australia
Singapore
Switzerland
Solution:
According to the Department of Industrial Policy and Promotion data, Singapore was the largest source of FDI during April to June quarter with 6.52 billion dollars.

Q11. The Central government and the World Bank have signed ____________ loan agreements for India Energy Efficiency Scale up Programme.
100 million dollar
200 million dollar
300 million dollar
400 million dollar
500 million dollar
Solution:
The Central government and the World Bank have signed 300 million dollar loan agreements for India Energy Efficiency Scale up Programme. They signed 220 million dollar Loan Agreement and an 80 million Guarantee Agreement for the Efficiency Scale-Up Program.

Q12. The Reserve Bank of India has released its annual report in Mumbai. It was mentioned in the report that due to the evolving economic conditions, real GDP growth for 2018-19 is expected to increase to ______________.
7.1%
7.4%
7.2%
7.0%
7.3%
Solution:
The Reserve Bank of India has released its annual report in Mumbai. It was mentioned in the report that due to the evolving economic conditions, real GDP growth for 2018-19 is expected to increase to 7.4% from 6.7% in the previous year.

Q13. The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister Narendra Modi gave its approval for implementation of an umbrella scheme 'O-SMART’. The CCEA approved the scheme for implementation during the period from 2017-18 to 2019-20 at an overall cost of ____________.
Rs 1505 crore
Rs 1724 crore
Rs 2134 crore
Rs 1623 crore
Rs 2457 crore
Solution:
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister Narendra Modi gave its approval for implementation of an umbrella scheme ‘Ocean Services, Technology, Observations, Resources Modelling and Science (O-SMART)’. The scheme encompasses a total of 16 sub-projects addressing ocean development activities such as Services, Technology, Resources, Observations and Science. The CCEA approved the scheme for implementation during the period from 2017-18 to 2019-20 at an overall cost of Rs 1623 crore.

Q14. The government of India and the Asian Development Bank (ADB) signed a $375 million loan agreement to contribute to double farming incomes in _____________ by expanding irrigation networks and system efficiency.
Uttar Pradesh
Madhya Pradesh
Maharashtra
Gujarat
Rajasthan
Solution:
The government of India and the Asian Development Bank (ADB) signed a $375 million loan agreement to contribute to double farming incomes in Madhya Pradesh by expanding irrigation networks and system efficiency.

Q15. The Government of India has released ________________ grant for Terai roads project in Nepal to maintain fund liquidity for the ongoing construction of 14 road packages under Postal Highway Project.
560 million Nepali rupees
260 million Nepali rupees
330 million Nepali rupees
470 million Nepali rupees
None of the given option is true
Solution:
The Government of India has released 470 million Nepali rupees grant for Terai roads project in Nepal. Indian Ambassador to Nepal Manjeev Singh Puri handed over a cheque of grant to Secretary, Ministry of Physical Infrastructure and Transport of Nepal, Madhusudan Adhikari in Kathmandu, Nepal.

               




You may also like to read:

    



    Print Friendly and PDF