Banking Awareness Questions for IBPS RRB PO and Clerk | 24th September 2018

Dear Aspirants,


Banking Awareness for IBPS RRB PO and Clerk  Exam 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.



Q1. In a move aimed at creating a payments acceptance network for unorganized retail including small merchants and kirana stores where consumers can make payments, _____________ has partnered with Financial Software and Systems (FSS).
ICICI Bank
RBI
PNB
IPPB
SBI
Solution:
In a move aimed at creating a payments acceptance network for unorganized retail including small merchants and kirana stores where consumers can make payments, India Post Payments Bank (IPPB) has partnered with Financial Software and Systems (FSS).

Q2. Which organisation has approved Rs 65,634.93 crore loan so far to 93 prioritised irrigation projects under the government's flagship scheme Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana (PMKSY)?
NABARD
RBI
SIDBI
IRDAI
SEBI
Solution:
The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has approved Rs 65,634.93 crore loan so far to 93 prioritised irrigation projects under the government's flagship scheme Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana (PMKSY).

Q3. Name the Bank, which is in the process of formation of a wholly owned subsidiary company, has executed MOU with Infopark Kakkanad for leasing space in their campus.
South Indian Bank
Federal Bank
Kotak Mahindra Bank
ICICI Bank
Bandhan Bank
Solution:
Federal Bank, which is in the process of formation of a wholly owned subsidiary company, has executed MOU with Infopark Kakkanad for leasing space in their campus. The Bank has already obtained in principle approval of the Reserve Bank of India for the creation of a subsidiary company.

Q4. The government has proposed amalgamation of Bank of Baroda, Vijaya Bank, and Dena Bank to create India’s 3rd largest globally competitive Bank recently. Vijaya Bank based in-
Chennai
New Delhi
Kolkata
Mumbai
Bengaluru
Solution:
The government has proposed amalgamation of Bank of Baroda, Vijaya Bank, and Dena Bank to create India’s 3rd largest globally competitive Bank. Finance Minister Arun Jaitley announced that the amalgamation will increase the banking operations and no employee will face any service condition adverse to present conditions. Vijaya Bank is a public sector bank with its corporate office in Bangaluru.

Q5. Markets regulator ________________ approved a slew of proposals, including a revised framework for settlement of cases and new KYC norms for foreign portfolio investors.
IRDAI
TRAI
SEBI
RBI
NABARD
Solution:
Markets regulator SEBI approved a slew of proposals, including a revised framework for settlement of cases and new KYC norms for foreign portfolio investors. The watchdog has approved a proposal to allow foreign investors to trade in commodity derivatives market, except for sensitive commodities, as well as common application form for the registration of FPIs in the domestic market.

Q6. State-owned __________________________ and Private Life Insurer Bajaj Allianz Life Insurance Co Ltd (BALIC) entered into a strategic partnership to provide life insurance solutions, especially at the doorstep of every household in the country.
Bank of Baroda
Punjab National Bank
India Post Payments Banks
State Bank of India
IDFC Bank
Solution:
State-owned India Post Payments Bank (IPPB) and Private Life Insurer Bajaj Allianz Life Insurance Co Ltd (BALIC) entered into a strategic partnership to provide life insurance solutions, especially at the doorstep of every household in the country.

Q7. Insurance regulator IRDAI has raised the minimum insurance cover for owner-driver to ________________ for a premium of Rs. 750 per annum, a move to provide some succour to road accident victims.
Rs 50 lakh
Rs 05 lakh
Rs 25 lakh
Rs 10 lakh
Rs 15 lakh
Solution:
Insurance regulator IRDAI has raised the minimum insurance cover for owner-driver to Rs. 15 lakh for a premium of Rs. 750 per annum, a move to provide some succour to road accident victims. Currently, the capital sum insured (CSI) under this section for motorised two-wheelers and private cars/commercial vehicles is Rs. 1 lakh and Rs. 2 lakh, respectively. The owner-drivers also have the option of a cover over and above Rs. 15 lakh on payment of additional premium.

Q8. Which Bank has paid Rs 38 crore in fines to the GST department for alleged violations in domestic remittances?
Yes Bank
Axis Bank
HDFC Bank
ICICI Bank
State Bank of India
Solution:
Midsized private sector lender Yes Bank has paid Rs 38 crore in fines to the GST department for alleged violations in domestic remittances. Over Rs. 32 crore has been paid to the GST department, while Rs 6 crore has been paid in service tax which has been replaced by GST.

Q9. Global research agency Fitch has raised India’s growth forecast for the current fiscal to ________ per cent from the earlier 7.4 per cent.
7.6 per cent
7.7 per cent
7.5 per cent
7.8 per cent
7.9 per cent
Solution:
Global research agency Fitch has raised India’s growth forecast for the current fiscal to 7.8 per cent from the earlier 7.4 per cent. However, forecast for the next two fiscal, 2019-20 and 2020-21, have been shaved by 20 basis points (100 basis points means 1 per cent) to 7.3 per cent.

Q10. Name the company, which has acquired Finnish company Fluido, a top consulting partner of Salesforce, for 65 million euros (about Rs 545 crore).
TCS
Infosys
Wipro
Reliance Industries
HCL
Solution:
Infosys has acquired Finnish company Fluido, a top consulting partner of Salesforce, for 65 million euros (about Rs 545 crore). This is Infosys’s second acquisition under CEO Salil Parekh.

               





You may also like to read:
    

Send Your Success Stories of SBI Clerk at Blogger@adda247.com


    Print Friendly and PDF