Cloze Test for IBPS Clerk Prelims Exam: 19th September 2018


IBPS Clerk Prelims is on its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk exam.




Direction (1-5):In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. 

The 28th session of the Standing Labour Committee held (1) yesterday concluded without any agreement being reached on the question of automation. Representatives of employers and of labour (2) after the meeting, asserting that the session did not impose any commitments on them. At the afternoon meeting of the session the Union Labour Minister, Mr.JaisukhlalHathi, (3) spokesmen of both labour and employers to sum up their conclusions. The labour point of view was put (4) by Mr.BagaramTulpule, who said that labour was definitely against automation in the country which wasshort of technological and capital resources and with a huge human potential. Exceptions may be made in the cases where there is some kind of “compulsion” but what constitutes a compulsion must be spelt (5) in great detail. 

Q1.
Before
At
On
Here
After
Solution:
In the given question, all the choices other than ‘here’ are grammatically unfit. Hence, (d) is the correct answer.

Q2.
Shouted
Hugged
Dispersed
Laughed
None of these
Solution:
Here, ‘dispersed’ is the best fit as the meeting didn’t impose any commitments on them. Also, since no common point could be reached on the question of automation, there is no point that they could be happy. So, ‘Laughed’ and ‘hugged’ are ruled out. Plus, ‘shouted’ is a transitive verb and would take a direct object (for ex – he shouted at him; they shouted him down) with it – which is absent in the given sentence – and hence cannot be used in isolation. So, option (c) is the correct answer.

Q3.
Introduced
Invited
Applauded
Criticised
Warned
Solution:
In the given question option (b) is the correct choice as (c), (d) & (e) are out of context and, since, spokesmen were called to sum up their conclusions, ‘introduced’ cannot be the correct choice as introduction happens at the start of something and not at the end(conclusion). Hence, option (b) is the correct answer.

Q4.
All ((b) (c) & (e)
Up
Forth
Both (c) & (e)
Forward
Solution:
Here the sentence talks about representing one’s views on something. Hence, both ‘put forward’ & ‘put forth’ are correct as they both mean the same. ‘put up’ is out of context. Hence, option (d) is the correct answer.

Q5.
Out
In
Of
On
Forward
Solution:
Spell out – to write or print in letters and in full (detail); to clarify/demonstrate. Hence option (a) is the perfect choice for this question.

Direction (6-10): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. 

The Secretary of the Bengal (6) of the Anglo-Indian Empire League, in a letter to the Governor, says that on the whole his Council are (7) the opinion that the reform scheme is suited to the present needs of India. After thanking H.E. the Viceroy and the Secretary of State, the Council asked that a progressive (8) in public service appointments be definitely earmarked for Indians who are qualified for the same and expressed their gratitude for the kind references made by the distinguished (9) of the scheme and for their consideration of Anglo-Indian community as evidenced in paragraphs 155 and 346 of the report. Dealing with paragraph 155 they hold that it is a distinct advantage that the community is (10) representation in the legislatures

 Q6.
Team
Branch
Community
All of the above
None of the above
Solution:
Here the sentence talks about an organisation named ‘Anglo-Indian Empire League’. Hence, ‘branch’ is the only suitable choice.

Q7.
Offering
Have
Of
On
Realising
Solution:
In the given sentence, The secretary of the Bengal branch of the Anglo-Indian Empire League is expressing the opinion of his council on the reform scheme. Hence, option (c) is the only grammatically correct choice.

Q8.
Increment
Proportion
Rise
Increase
All of the above
Solution:
The given statement talks about ‘earmarking’ public service appointments for Indians. Hence only option (b) is contextually correct here as some ‘portion’ or ‘share’ of something can only be earmarked.

Q9.
Members
Framers
Jury
Judges
All of the above
Solution:
In the context of the whole article, it is very clear that the sentence talks about the makers, or ‘framers’, of the reform scheme. Hence, option (b) is the correct answer here.

Q10.
Denied
Hindered
Graced
Offered
Requested
Solution:
Here the sentence talks about a ‘distinct advantage’, hence negative words in option (a) & (b) are ruled out. Further, among other three options, only ‘offered’ fits in, both, grammatically as well as contextually.

Direction (11-15): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. 

Since the beginning of the year, the Indian rupee “has lost about 11 per cent of (11) value in nominal terms vis a vis the US dollar”, the International Monetary Fund (IMF) spokesperson, Gerry Rice said. He was (12) to a question on the fall of the Indian currency in the last few months. He, (13), said the currencies of many of India’s trading partners, including those in the emerging markets, too (14) depreciated against the dollar. “As a result, so far this year the real effective depreciation of the Indian rupee compared to December 2017, by our estimates, is between six and seven per cent,” Mr. Rice said. Observing that India is a relatively closed economy, he said the (15) of the net exports to growth in the April to June quarter was again stronger than expected. 

Q11.
Their
Its
His
It’s
Both (b) & (c)
Solution:
The sentence talks about the downfall of Indian rupee and the appropriate possessive pronoun for it(Indian rupee) is “its”. Hence (b) is the correct answer. it’s – is not a pronoun, rather it simply means, “ it is”.

Q12.
Returning
Responding
Answering
Both (b) & (c)
None of the above
Solution:
Here only option (b) is the correct answer as in the context of the article, Gerry Rice is replying to a question. Hence, ‘responding’ is the most appropriate choice here. Further, ‘answer’ is directly followed by the ‘object’ and never by ‘to’.

Q13.
Obviously
Shockingly
However
Surprisingly
None of the above
Solution:
For the given sentence, in the context of the article, only option (c) makes sense. Hence (c) is the correct answer.

Q14.
Has
Were
Had
Have
Is
Solution:
Here, if the sentence is read carefully, ‘currencies’ of many of India’s trading partners is the subject and the helping verb in perfect agreement with it is ‘have’. Hence, option (d) is the correct answer.

Q15.
Share
Combination
Contribution
Part
None of the above
Solution:
Here, apart from option (a) & (c) all others do not make any grammatical sense. Further, option (a) is ruled out because ‘share’ is followed by ‘in’ and never by ‘to’, whereas, ‘contribution’ can be followed by ‘to’. Hence, ‘contribution of the net exports to growth’ is the correct statement.