Cloze Test For IBPS PO Prelims : 29th September

Dear Aspirants,

Vocabulary for IBPS PO Prelims Exam: 28th September 2018

IBPS PO Prelims is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO exam.



Directions (1-7): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case. 

The Aadhaar project has survived a fierce legal challenge. Ever since a nine-judge Bench ruled ……………(1)………… last year that privacy is a fundamental right, opinion began to gain ……(2)……..that the unique identification programme was vulnerable in the face of judicial ……(3)…….. It was projected by sceptics, detractors and activists as an …….(4)……on citizens’ privacy, a byword for a purported surveillance system, a grand project to harvest personal data for commercial exploitation by private parties and profiling by the state. But the government has staved ………(5)……….the challenge by successfully …………(6)……..that it is essentially a transformative scheme primarily aimed at reaching benefits and …….(7)……….to the poor and the marginalised. 

Q1.
hurriedly
posthumously
unanimously
individually
Both (b) and (c)
Solution:
Unanimously means without opposition; with the agreement of all people involved. So, option c makes the sentence contextually correct and meaningful.

Q2.
speed
scope
benefit
ground
 None of these
Solution:
Here, ground means factors forming a basis for action or the justification for a belief. Hence option 'began to gain ground' is correct here.

Q3.
plethora
ambivalence
power
arena
scrutiny
Solution:
Scrutiny means critical observation or examination. Hence judicial scrutiny makes correct sense here.

Q4.
intrusion
impediment
hindrance
impeach
uncultured
Solution:
To intrude means put oneself deliberately into a place or situation where one is unwelcome or uninvited. So, aadhar project has been projected to be an intrusion on citizen's privacy.

Q5.
on
off
under
in
for
Solution:
Stave off is used and it means to keep an unwanted situation or person away, usually temporarily. Hence staved off the challenge makes correct sense here.

Q6.
causing
handling
studying
arguing
highlight
Solution:
'arguing' makes the sentence grammatically and contextually correct here.

Q7.
disadvantages
injury
hindrance
loss
subsidies
Solution:
Subsidy means a grant or contribution of money. Hence benefits and subsidies go in parallelism with each other.

Directions (8-15): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case. 

In upholding the constitutional validity of Aadhaar and clarifying areas in which it cannot be made mandatory, the Supreme Court has restored the original ………(8)………..of the programme: to plug …….(9)……… in subsidy schemes and to have better targeting of welfare benefits. Over the years, Aadhaar came to mean much more than this in the lives of ordinary people, ……..(10)………..the shape of a basic identity document that was required to access more and more services, such as birth and death certificates, SIM cards, school admissions, property registrations and vehicle purchases. A unique identity number, that could be ………(11)………on a voluntary basis and was conceived to eliminate the ……..(12)…… fraud in the distribution of benefits, had threatened to morph — with the Centre’s ………(13)…………acceptance — into something that was mandatory for various aspects of life. The judgment ……(14)…………the scope of Aadhaar but provides a framework within which it can work. The majority opinion has sought to limit the import of the scheme to ……….(15)…………directly related to welfare benefits, subsidies and money spent from the Consolidated Fund of India. 

Q8.
intent
motivation
reason
impede
issue
Solution:
Intent means intention or purpose so it fits in correctly in the blank.

Q9.
ramifications
leakages
dispute
profit
Both (a) and (b)
Solution:
'leakages' here means losses due to some flaws in the subsidy scheme. Hence, option b becomes correct here. To plug leakages means to correct or improve these.

Q10.
forming
aiming
acquiring
enabling
sustaining
Solution:
'acquiring' makes the sentence grammatically and contextually correct.

Q11.
implement
calculated
enhanced
availed
captured
Solution:
Avail means use or take advantage of (an opportunity or available resource). Hence, availed fits into the context correctly.

Q12.
gentle
limited
ultimate
moderate
rampant
Solution:
Rampant means (especially of something unwelcome) flourishing or spreading unchecked. Rampant fraud in the distribution of benefits is correct.

Q13.
unassure
tacit
explicit
meagre
skimpy
Solution:
Tacit means understood or implied without being stated. So acceptance needs a positive word and tacit is the correct choice.

Q14.
amplifies
distracts
skips
hides
narrows
Solution:
As but is used in the latter part of sentence that means a negative word should fit in the first part. Narrows fits into the context correctly making it meaningful.

Q15.
agents
minutes
strengths
aspects
Both (b) and (d)
Solution:
'aspects' makes the sentence grammatically and contextually correct. Aspects are the features related to welfare benefits, subsidies and money spent from the Consolidated Fund of India.

               
Print Friendly and PDF

No comments