Cloze Test for IBPS PO Prelims Exam: 25th September 2018

\

IBPS PO Prelims is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO exam.



Directions (1-5): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case. 

Our data is constantly being collected and harvested—a (1)……………….. of privacy most recently uncovered through political plots. One can’t Google a product or service without it showing up later, (2)………………..you through advertisements and sponsored posts. I understand why the idea of data being stored (3)………………..has become a scary, almost dystopic thought. But I’ve always felt that one sector (4)……………….. data and for the worst possible reason. There is no doubt that healthcare data saves lives. So why, in India, don’t we move past our medieval paper documents (5)……………….. in storerooms and onto a system that is designed to track and store our health details?

Q1.
Observance
Breach
Malfunction
Meaning
Goodness
Solution:
Breach means an act of breaking or failing to observe a law, agreement, or code of conduct. There is a violation of privacy that is being talked about. So, breach fits in correctly.

Q2.
Repelling
Entanglement
Entrapment
Cunning
Baiting
Solution:
Bait means something that persuades one to perform an action for pleasure or gain hence baiting through sponsored advertisements and sponsored posts makes grammatical sense.

Q3.
Insidiously
Publicly
Confidently
Abundant
Surreptitious
Solution:
Insidiously means proceeding in a gradual, subtle way, but with very harmful effects. As scary is used in the further part of sentence so we will use a negative word. Hence, Insidiously is the most appropriate choice here.

Q4.
Handles
Naturalizes
Underutilizes
Hinders
Deducing
Solution:
Underutilizes : underuse (something).

Q5.
Rehabilitating
Rotting
Maturing
Molder
Catering
Solution:
Rotting: gradually deteriorate, especially through neglect. The paper documents are deteriorating in the store rooms.

Directions (6-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case. 

The finding of the Central Pollution Control Board that the number of ………………(6)…………… polluted segments of India’s rivers has risen to 351 from 302 two years ago is a strong ………………(7)……………….. of the departments responsible for environmental protection. The data show that the ……………(8)………………. of laws enacted to regulate waste management and protect water quality are simply not working. The study also ………………(9)…………….. the failure of many national programmes run by the Centre for river conservation, preservation of wetlands, and water quality……………(10)……………….

Q6.
certainly
critically
amicably
genuinely
palpable
Solution:
'critically' means to a potentially disastrous degree. Hence, it is the most appropriate choice here.

Q7.
praise
exonerate
indictment
absolution
Acquittal
Solution:
'indictment' means a formal charge or accusation of a serious crime. Hence, the rise of polluted segments of India's rivers is an indictment of the departments responsible for environmental protection.

Q8.
deploy
abundance
culmination
plethora
maxima
Solution:
'plethora' means a large or excessive amount of something. Hence plethora of laws is contextually and grammatically correct here.

Q9.
design
subdued
underscores
implement
weakens
Solution:
'underscore' means to emphasize. So the study underscores or emphasizes the failure of many national programmes run by the centre.

Q10.
appraisal
monitoring
fragmentation
augmenting
generating
Solution:
'monitoring' here makes the sentence contextually correct and meaningful.

Directions (11-15): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case. 

Four summers ago, I decided to drive from London to Moscow. We never did it. Fear of the old car …………(11)……… down, fake Russian police and ………(12)………….. on Russian roads. An internet advisory also said that Russians reserve their smiles for family. I had no family in Russia. But in my heart, Russia was different. My Russia of the Indian 70s was charming, mysterious and ambitious. Russia was the only ………(13)……………. to America. I remember ………(14)…………. a cousin, that if I left India, I would go to Russia, but it wasn’t glamorous like America. And we had laughed. That was Russia then: solid, dark and grey. America was all sparkle, ………(15)…………. Then Russia crumbled (we never called it USSR), and many things changed forever. Including India. Including Kashmir. 

Q11.
bowing
spending
jumping
breaking
making
Solution:
Break down means (of a machine or motor vehicle) suddenly cease to function. so, the passage starts with the fear of breaking down of the car.

Q12.
potholes
cracked
jump off
damper
dimple
Solution:
The driver fears the potholes on Russian roads. Pothole is a depression or hollow in a road surface caused by wear or subsidence.

Q13.
corresponding
difference
alternative
perfection
resolving
Solution:
'Alternative' here makes the sentence contextually correct and meaningful.

Q14.
told
saying
argued
mentions
telling
Solution:
'I remember telling a cousin................' is grammatically correct here. The -ing form of verb tell will be used here.

Q15.
dark
calmed
simple
dazzle
witty
Solution:
'Dazzle' means brightness that blinds someone temporarily and it goes in parallelism with sparkle and hence makes the correct choice.

               



No comments