Current Affairs Questions for IBPS RRB Clerk Exam: 30th September 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 30th September 2018

Current Affairs Quiz for IBPS RRB Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The Ministry of Housing and Urban Affairs, under the aegis of Swachh Bharat Mission – Urban (SBM – U), has partnered with Which technology firm to launch an app to locate and review public toilets.
(a) Microsoft
(b) Oracle
(c) Wipro
(d) Facebook
(e) Google
S1. Ans.(e)
Sol. The Ministry of Housing and Urban Affairs, under the aegis of Swachh Bharat Mission – Urban (SBM – U), has partnered with Google.

Q2. The Ministry of Housing and Urban Affairs, under the aegis of Swachh Bharat Mission – Urban (SBM – U), has partnered with a technology firm to launch an app to locate and review public toilets. What is the name of the app?
(a) Swachh Review
(b) Toilet on Maps
(c) SBM- Mobile app
(d) LooReview
(e) ReviewSBM
S2. Ans.(d)
Sol. The Ministry of Housing and Urban Affairs, under the aegis of Swachh Bharat Mission – Urban (SBM – U), has partnered with Google to launch the Loo Review campaign to encourage all local guides in India to rate and review public toilets on Google Maps.

Q3. In order to fight the growing problem of counterfeit drugs in India, NITI Aayog and a technology firm signed a Statement of Intent (SoI). What is the name of the firm?
(a) Google
(b) Infosys
(c) Microsoft
(d) Oracle
(e) Apple
S3. Ans.(d)
Sol. In order to fight the growing problem of counterfeit drugs in India, NITI Aayog and Oracle signed a Statement of Intent (SoI) to pilot a real drug supply-chain using blockchain distributed ledger and Internet of Things (IoT) software.

Q4. In which state, the first corn festival of the country is being celebrated?
(a) Madhya Pradesh
(b) Odisha
(c) Jharkhand
(d) Maharashtra
(e) Uttar Pradesh
S4. Ans.(a)
Sol. In Madhya Pradesh, the first corn festival of the country is being held in Chhindwara. The festival is one of a kind international event.

Q5. Ambassador of India to Myanmar, ________ has been appointed as the next Ambassador of India to China.
(a) Rohit Kapoor
(b) Syed Akbaruddin
(c) Sashi Tharoor
(d) Vikram Misri
(e) Navtej Sharma
S5. Ans.(d)
Sol. Ambassador of India to Myanmar, Vikram Misri has been appointed as the next Ambassador of India to China, according to the Ministry of External Affairs.

Q6. Which of the following organisation manages World Heart Day every year?
(a) World Health Organisation
(b) World Heart Federation
(c) World Heart Hospitals
(d) World Health Federation
(e) UN
S6. Ans.(b)
Sol. World Heart Day takes place on 29th September every year and is the World Heart Federation‘s and the world’s biggest platform for raising awareness about cardiovascular disease, including heart disease and stroke. 

Q7. Which of the following cricketer was awarded as the Player of the series in recently held ASIA Cup 2018?
(a) Ravindra Jadeja
(b) Saqib al Hasan
(c) Rohit Sharma
(d) Shikhar Dhawan
(e) MS Dhoni
S7. Ans.(d)
Sol. India has defeated Bangladesh to win the Unimoni Asia Cup Title 2018. This was the second successive Asia Cup final where India took on Bangladesh. Shikhar Dhawan was awarded as Player of the series for his consistent performance.

Q8. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Conference on Academic Leadership on Education for Resurgence in ______.
(a) New Delhi
(b) Jaipur
(c) Mumbai
(d) Jodhpur
(e) Varanasi
S8. Ans.(a)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Conference on Academic Leadership on Education for Resurgence in New Delhi in which the Vice-Chancellors, Directors from more than 350 universities participated. 

Q9. Union Railway Minister Piyush Goyal launched _______of Indian Railways in collaboration with Google Arts and Culture Association.
(a) Rail Heritage and culture project
(b) Digital heritage of Railways project
(c) Rail Heritage Digitisation Project
(d) Operation digital culture
(e) None of the above options is true 
S9. Ans.(c)
Sol. Union Railway Minister Piyush Goyal launched the ‘Rail Heritage Digitisation Project’ of Indian Railways in collaboration with Google Arts and Culture Association.

Q10. Which team won Asia Cup final 2018?
(a) Bangladesh
(b) India
(c) Afghanistan
(d) Sri Lanka
(e) Pakistan
S10. Ans.(b)
Sol. India has defeated Bangladesh to win the Unimoni Asia Cup Title 2018. 






You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments