Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 27th September 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 27th September 2018

Current Affairs Quiz for IBPS RRB Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Who has topped the ‘Barclays Hurun India Rich List 2018’?
Anil Ambani
Jeff Bezos
L.N. Mittal
Mukesh Ambani
Azim Premji
Solution:
Billionaire Mukesh Ambani, chairman of India’s second-most valued firm ‘Reliance Industries’, has topped the ‘Barclays Hurun India Rich List 2018’ for the seventh consecutive year, with the total net worth of INR 371,000 crore

Q2. Recently, Vice president M. Venkaiah Naidu inaugurated Smart City Expo India-2018 in which city?
Banaras
Jaipur
New Delhi
Hyderabad
Mumbai
Solution:
Vice president M. Venkaiah Naidu inaugurated Smart City Expo India-2018 in Jaipur. Near about 6000 delegates from MNC's of different countries, researchers, CEO's of different Smart cities, Mayors and corporates are participating in the expo.

Q3. The cabinet has approved the new telecom policy, which aims to attract _______ investment and create 4 million jobs.
USD 100 billion
USD 200 billion
USD 500 billion
USD 50 billion
USD 250 billion
Solution:
The cabinet has approved the new telecom policy, now named National Digital Communications Policy (NDCP) 2018, which aims to attract USD 100 billion investment and create 4 million jobs in the sector by 2022.

Q4. The Supreme Court struck down ______ of the Aadhaar Act that allowed private companies to avail Aadhaar data, calling the section unconstitutional.
Section 22-I
Section 19
Section 57
Section 52
Section 122-A
Solution:
The Supreme Court also struck down Section 57 of the Aadhaar Act that allowed private companies to avail Aadhaar data. Calling the section unconstitutional, the court asserted that private companies cannot insist on having Aadhaar number of customers.

Q5. The Supreme Court recently allowed live streaming of ________ by saying the public had a "right to know".
Court proceedings
Police Stations
CM Offices
Governor Houses
DM Offices
Solution:
The Supreme Court agreed to live-streaming and video recording of court proceedings, saying “sunlight is the best disinfectant”. The Supreme Court allowed live streaming of cases of Constitutional importance that take place in the Court of the Chief Justice of India.

Q6. Which Country/Union landed a pair of rovers on an asteroid, marking the world's first moving, robotic observation of an asteroid surface.
European Union
China
Russia
USA
Japan
Solution:
The Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) landed a pair of rovers on an asteroid, marking the world's first moving, robotic observation of an asteroid surface.

Q7. Recently UN Declared _________ Decade Of Peace 2019-2028. Recognizing his/her humility, forgiveness and compassion.
Mikhail Gorbachev
Martin Luther King
Mahatma Gandhi
Nelson Mandela
Malala Yousafzai
Solution:
Recognizing the period from 2019 to 2028 as the Nelson Mandela Decade of Peace, the Declaration saluted Mr Mandela for his humility, forgiveness and compassion, acknowledging as well his contribution to the struggle for democracy and the promotion of a culture of peace throughout the world.

Q8. India ranks 158th in the world for its investments in education and health care. The list was topped by which country?
The USA
China
Singapore
Denmark
Finland
Solution:
India ranks 158th in the world for its investments in education and health care, according to the first-ever scientific study ranking countries for their levels of human capital. Finland topped the list, followed by Iceland and Denmark.

Q9. Department of Financial Services (DFS), Ministry of Finance and National Informatics Centre (NIC) have jointly developed a mobile app as a part of financial inclusion (FI) initiative. What is the name of the app?
Jan Dhan Darshan
Jan Dhan Points
Janardhan kendra
Financial inclusion Points
Jan Dhan Darshak
Solution:
DFS, Ministry of Finance and NIC have jointly developed a mobile app called Jan Dhan Darshak as a part of financial inclusion (FI) initiative. This app will act as a guide for the common people in locating a financial service touch point at a given location in the country.

Q10. The Defence Acquisition Council (DAC) has approved procurement of 1,000 engines for fitment in T-72 tanks of the Army at an approximate cost of over ______ rupees.
5,300 crore
2,300 crore
8,500 crore
39,000 crore
23,000 crore
Solution:
The Defence Acquisition Council (DAC) has approved procurement of 1,000 engines for fitment in T-72 tanks of the Army at an approximate cost of over 2,300 crore rupees

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments