Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 28th September 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 28th September 2018

Current Affairs Quiz for IBPS RRB Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Recently, who among the following won highest environmental honour 'Champions of the Earth Award?
PM Narendra Modi
Sundarlal Bahuguna
Medha Patekar
Chandi Prasad Bhatt
Prof. G D Agarwal
Solution:
Prime Minister Narendra Modi has been awarded with the UN’s highest environmental honour, also given to five other individuals and organisations, for his leadership of the International Solar Alliance and pledge to eliminate single use plastic by 2022.

Q2. The Indian Air Force successfully test fired the indigenously developed Missile Astra. It is a/an ________ Missile.
Sea-to-Air
Air-to-Sea
Air-to-Air
Land-to-Land
Air-to-Land
Solution:
The Indian Air Force successfully test fired the indigenously developed Beyond Visual Range Air-to-Air Missile Astra from a Su-30 aircraft.

Q3. World Tourism Day is celebrated on ______.
27 August
1st October
21st September
27th September
31st December
Solution:
World Tourism Day is observed every year globally on 27th September. It is a unique opportunity to raise awareness on the potential contribution of digital technologies to sustainable tourism development.

Q4. Recently IPC Section 497 was in news. This section is related to_____.
RTI activists
Homo sexuality
Dowry
Adultery
Supreme Court
Solution:
Section 497 (adultery) gives a husband the exclusive right to prosecute his wife's lover. If found guilty, the adulterer faces five years behind bars.

Q5. India and ______recently signed MoU to enhance cooperation in MSME sector.
Oman
Morocco
South Korea
Uzbekistan
Russia
Solution:
India and Morocco signed an MoU for deepening cooperation between MSME sectors of the two countries in Rabat, Morocco

Q6. As per the RBI, banks could 'carve out' up to ______ of holdings under the statutory liquidity reserves to meet their liquidity coverage ratio (LCR) requirements as compared to ____ now. (a) (b) (c) (d) (e)
15%, 13%
17%, 15%
19.5%, 19%
19.5%, 18.5%
15%, 17%
Solution:
The Reserve Bank of India allowed banks to dip further into statutory cash reserves in a bid to ease a liquidity squeeze afflicting the nation’s money markets. As per the RBI, banks could 'carve out' up to 15% of holdings under the statutory liquidity reserves to meet their liquidity coverage ratio (LCR) requirements as compared to 13% now.

Q7. MoU have been signed between India and _____ pertaining to defence related issues including maritime security and defence industry engagement.
Oman
South Korea
Singapore
Switzerland
Azerbaijan
Solution:
Memoranda of Understanding have been signed between India and Oman pertaining to defence related issues. Cooperation in maritime security and defence industry engagement were prioritized for future engagement.

Q8. India and Uzbekistan signed MoU on cooperation in agriculture, health and medical science, and tourism. What is the currency of Uzbekistan?
Dinar
Som
Rial
Uzby
Ruble
Solution:
India and Uzbekistan signed MoU on cooperation in agriculture, health and medical science, and tourism. Uzbekistani so?m is the currency of Uzbekistan.

Q9. Recently, an MoU was signed between India and _____ for enhancing cooperation in Applied Science and Industrial Technology.
China
South Korea
Japan
Indonesia
Pakistan
Solution:
Recently an MoU was signed between India and South Korea for enhancing cooperation in Applied Science and Industrial Technology.

Q10. What was the theme of World Tourism Day-2018?
Sustainable Tourism – a Tool for Development
Tourism and the Digital Transformation
Tourism for all – promoting universal accessibility
Tourism and Water: Protecting our Common Future
None of the given themes are true
Solution:
World Tourism Day is observed every year globally on 27th September. “Tourism and the Digital Transformation” is the theme of this year’s World Tourism Day (WTD). Hungary is the host country for this year's WTD.

               





You may also like to Read:
Print Friendly and PDF

No comments