Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 29th September 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 29th September 2018

Current Affairs Quiz for IBPS RRB Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Which of the following institute tops India in Times Higher Education’s (THE) world university rankings 2019?
Oxford University
IISc Bengaluru
IIT-Bombay
IIM-Ahmadabad
IIT Indore
Solution:
IISc Bengaluru tops India in Times Higher Education’s (THE) world university rankings 2019. Oxford topped the worldwide list.

Q2. Which among the following has received $57.1 billion the biggest loan package ever from the International Monetary Fund (IMF)?
Turkey
Pakistan
Venezuela
Argentina
Iran
Solution:
Argentina has received $57.1 billion from the International Monetary Fund (IMF), the biggest loan package ever from the global body aimed at boosting the country's struggling economy.

Q3. Which state bagged the first prize under National Tourism Awards in state category for comprehensive development of tourism?
Goa
Himachal Pradesh
Gujarat
Madhya Pradesh
Andhra Pradesh
Solution:
Andhra Pradesh bagged the first prize under National Tourism Awards in state category for comprehensive development of tourism.

Q4. National Informatics Centre (NIC) and National Informatics Centre Services Incorporated (NICSI) have jointly set up a Centre known as CEDA to support Government departments. What does D stand for in CEDA?
Department
Demographic
Different
Divisions
Data
Solution:
National Informatics Centre (NIC) and National Informatics Centre Services Incorporated (NICSI) have jointly set up a Centre of Excellence for data analytics to support Government departments to unlock the hidden potential of the data that they are generating as part of the governance processes and use it to improve the overall governance.

Q5. According to J P Nadda, Union Minister of Health and Family Welfare, India has allocated _______ for implementation of TB Free India Campaign in the current year.
US$ 1 billion
US$ 330 million
US$ 100 million
US$ 430 million
US$ 590 million
Solution:
By launching the TB Free India Campaign. India has allocated US$ 430 million for implementation of the Plan in the current year, which is an increase of 54% over last year.

Q6. Government has set up an eight-member Lokpal Search Committee under the Chairmanship of________.
Justice M B Shah
Amitabh Chaudhry
Justice Ranjana Prakash Desai
Deepak Parekh
Justice Dipak Mishra
Solution:
The government has set up an eight-member Lokpal Search Committee under the Chairmanship of former Supreme Court Judge, Justice Ranjana Prakash Desai. Prasar Bharati Chairman A Surya Prakash, former SBI Chief Arundhati Bhattacharya and Justice Sukha Ram Singh Yadav among others will be members of the panel.

Q7. The Union Minister for Tourism (IC), Mr. K.J. Alphons recently launched the _______ Mobile App on World Tourism Day.
Incredible India
Atulniya Bharat
Digital Tourism
Tour India
Atithi devo bhava
Solution:
The Union Minister for Tourism (IC), Mr. K.J. Alphons launched the ‘Incredible India Mobile App’ and the “Incredible India Tourist Facilitators Certification” programme.

Q8. NITI Aayog and United Nations recently signed the United Nations Sustainable Development Framework. Who is the CEO of NITI Aayog?
Arvind Pangariya
Mr Narendra Modi
Rajiv Kumar
Amitabh Kant
Arvind Mayaram
Solution:
CEO NITI Aayog, Amitabh Kant and United Nations Resident Coordinator in India, Yuri Afanasiev, signed the Government of India-United Nations Sustainable Development Framework (UNSDF) for 2018-2022.

Q9. World Rabies Day is celebrated on _____.
2 October
28 September
18 September
22 September
28 August
Solution:
World Rabies Day is celebrated on 28 September.

Q10. The 8th Asian Yoga Sports Championship organised by Asian Yoga Federation has begun in ______.
Dehradun
Varanasi
Haridwar
Thiruvananthapuram
New Delhi
Solution:
The 8th Asian Yoga Sports Championship organised by Asian Yoga Federation has begun in Thiruvananthapuram.

Q11. World Heart day is celebrated on ________.
14 September
1 October
27 September
26 September
29 September
Solution:
World Heart day is celebrated on 29 September.

Q12. International Monetary Fund (IMF) has recently provide the biggest loan package ever to a country. Who is the present MD of IMF?
K V Kamath
Syed Akbaruddin
Christine Lagarde
Jim Yong Kim
Antonio Guterres
Solution:
Christine Lagarde is the present MD of IMF.

Q13. Recently Uzbekistan and India have signed MoUs in various fields. What is the Capital of Uzbekistan.
Samarkand
Tashkent
Bishkek
Som
Astana
Solution:
Tashkent is the capital city of Uzbekistan.

Q14. Prime Minister Narendra Modi inaugurated Parakram Parv exhibition at the military station in ______.
Srinagar
Jodhpur
New Delhi
Jaipur
Varanasi
Solution:
Prime Minister Narendra Modi inaugurated Parakram Parv exhibition at the military station in Jodhpur.

Q15. Parakram Parv will be celebrated every year on the remembrance of _______.
Longiwala war
Kargil war
Surgical Srikes
Battle of Saragarhi
Operation Asal-Uttar
Solution:
Prime Minister Narendra Modi inaugurated Parakram Parv exhibition at the military station in Jodhpur to mark the second anniversary of the surgical strikes carried out by the Indian Army across the LoC.

               






You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments