Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 26th September 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 26th September 2018

Current Affairs Quiz for IBPS RRB Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. The National Mission on Government e Marketplace (GeM), was launched by the Minister of Commerce and Industry, Suresh Prabhu, in____. (a) (b) (c) (d) (e)
August 2015
December 2017
September 2017
September 2018
January 2018
Solution:
The National Mission on Government e Marketplace (GeM), was launched by the Minister of Commerce and Industry, Suresh Prabhu, on 5th of September 2018.

Q2. Technology giant Google has appointed its privacy lawyer, _______as Chief Privacy Officer.
Keith Enright
Satya Nadela
Sundar Pichai
Evan Spiegel
Jan Koum
Solution:
Technology giant Google has appointed its privacy lawyer, Keith Enright, as Chief Privacy Officer as the company proposed policies for potential federal regulation of data.

Q3. Which country is set to become the first country in the world to double its tiger population?
India
Egypt
The USA
Bhutan
Nepal
Solution:
The government of Nepal announced on September 23, 2018, on National Conservation Day, that there are now an estimated 235 wild tigers in the nation, nearly double the number (235) from around 121 in 2009.

Q4. The Supreme Court constituted a three-member committee headed by _______ to look into the aspect of jail reforms across the country.
Partha Mukhopadhay
Justice Dipak Mishra
Justice Amitava Roy
Ajit Doval
Justice Shri Girdhar Malviya
Solution:
The Supreme Court constituted a three-member committee headed by its former judge Justice Amitava Roy to look into the aspect of jail reforms across the country and suggest measures to deal with them.

Q5. Which player won FIFA's best player of the year award?
Lionel Messi
Cristiano Ronaldo
Mohamed Salah
Luka Modric
Neymar
Solution:
Luka Modric broke a decade of award dominance by Cristiano Ronaldo and Lionel Messi after being crowned world footballer of the year by FIFA. Modric beat out Liverpool's Egyptian forward Mohamed Salah and Ronaldo.

Q6. FDI in the stressed Indian telecom sector has been increased/decreased sharply in last few years. What was the total FDI in the year 2017-18 ?
USD 6.2 Billion
USD 1.4 Billion
USD 5.0 Billion
USD 10 Billion
USD 60 Billion
Solution:
FDI in the telecom sector has jumped nearly five times in the last three years – from USD 1.3 Billion in 2015-16 to USD 6.2 Billion in 2017-18.

Q7. Dr Harsh Vardhan inaugurated air pollution control device WAYU in Delhi. In WAYU A stand for _______.
Acquiring
Accurizing
Augmentation
Amalgamate
Air
Solution:
Union Minister for Science & Technology and Earth Sciences and Environment, Forest and Climate change, Dr Harsh Vardhan inaugurated air pollution control device WAYU(Wind Augmentation PurifYing Unit) for traffic junctions at ITO intersection and Mukarba Chowk in Delhi.

Q8. Dr Harsh Vardhan inaugurated air pollution control device WAYU. This device can purify the air in an area of almost_______.
50 square meters
2 square km
200 square meters
10 square km
500 square meters
Solution:
WAYU is developed by CSIR-NEERI as a part of Technology Development Project being funded by Department of Science and Technology. This device can purify the air in an area of 500 square meters.

Q9. The World Wildlife Foundation (WWF) had launched its ambitious TX2 programme 2010. The programme aims to double the world tiger population by which year?
2030
2022
2020
2035
2025
Solution:
The WWF had launched its ambitious TX2 programme at the St Petersburg Tiger Summit in 2010. The programme aims to double the world tiger population by 2022.

Q10. According to Union Minister Shri Manoj Sinha, FDI in the _______ sector has jumped nearly five times in the last three years.
Aviation
Telecom
Cement
Automobiles
Ecommerce
Solution:
FDI in the telecom sector has jumped nearly five times in the last three years – from USD 1.3 Billion in 2015-16 to USD 6.2 Billion in 2017-18.

               



You may also like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments