Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 13th September 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 13th September 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 13th September 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge


Q1. For the first time, bus services between Bihar and Nepal have started. Who among the following is the commander in chief of Nepalese Army?
Gyanendra Nepal
Bidya Devi Bhandari
Ram Baran Yadav
Jigme Khesar Namgyal
K P Oli
Solution:
For the first time, bus services between Bihar and Nepal have started. The bus service was flagged off from Patna by the Chief Minister Nitish Kumar. The bus services have been commissioned following the agreement between India and Nepal. Bidya Devi Bhandari is the current President of Nepal and commander in chief of Nepalese Army.

Q2. NITI Aayog, Intel and TIFR are collaborating to set up a Model International Center for Transformative Artificial Intelligence (ICTAI). TIFR stands for ________________.
Tata Institute of Financial Research
Tata Institute of Fund Research
Tata Institute of Fertility Research
Tata Institute of Fundamental Research
None of the given options is true
Solution:
NITI Aayog, Intel and Tata Institute of Fundamental Research (TIFR) are collaborating to set up a Model International Center for Transformative Artificial Intelligence (ICTAI). The collaboration aims to bring together fundamental and applied research, innovation and technology development to solve important problems.

Q3. As part of the ongoing Indo-US defence cooperation, a joint military training Exercise named _____________ will be conducted in the foothills of Himalayas at Chaubattia in Uttarakhand.
SLINEX 2018
SIMBEX 2018
Yudh Abhyas 2018
PARAKRAM 2018
SHAURYA 2018
Solution:
As part of the ongoing Indo-US defence cooperation, a joint military training Exercise Yudh Abhyas 2018 is scheduled to be conducted in the foothills of Himalayas at Chaubattia in Uttarakhand from 16 September to 29 September 2018.

Q4. The first research reactor in Asia became operational in Trombay campus of Bhabha Atomic Research Centre in August 1956. An upgraded swimming pool type research reactor named ____________ of higher capacity was born recently at Trombay.
Pariya
Apsara
Periyar
Kunjan
Munjan
Solution:
'Apsara', the first research reactor in Asia became operational in Trombay campus of Bhabha Atomic Research Centre in August 1956. After providing more than five decades of dedicated service to the researchers, the reactor was shut down in 2009. Nearly sixty-two years after Apsara came into existence, a swimming pool type research reactor “Apsara-upgraded”, of higher capacity was born at Trombay.

Q5. The Minister of Railways and Coal, Piyush Goyal has recently launched a web portal named ________________ to provide a platform for the Corporates and PSUs to contribute to the creation of amenities at/near Railway Stations.
www.railsahayta.in
www.railmadad.in
www.railkripa.in
www.railsahyog.in
www.raildand.in
Solution:
The Minister of Railways and Coal, Piyush Goyal launched a web portal 'www.railsahyog.in'. The web portal will provide a platform for the Corporates and PSUs to contribute to the creation of amenities at/near Railway Stations through Corporate Social Responsibility (CSR) funds.

Q6. Name the state government that has signed an MoU with Indian Oil Corporation (IOC) to set up an ethanol plant in Panipat with an outlay of over Rs 900 crore.
Haryana
Uttarakhand
Uttar Pradesh
Madhya Pradesh
Karnataka
Solution:
The Haryana government signed an MoU with Indian Oil Corporation (IOC) to set up an ethanol plant in Panipat with an outlay of over Rs 900 crore. The initiative with a proposed capacity of 100 kilolitres of ethanol per day will manage crop residue and prevent straw burning before the upcoming paddy season.

Q7. Russia has launched its biggest military exercise since the Cold War named _____________ involving about 300,000 service personnel, in eastern Siberia.
SLINEX 2018
DONGOL 2018
MAITRI 2018
VOSTOK 2018
RUSBER 2018
Solution:
Russia has launched its biggest military exercise since the Cold War named "Vostok-2018", involving about 300,000 service personnel, in eastern Siberia. China is sending 3,200 troops to take part in "Vostok-2018", with many Chinese armoured vehicles and aircraft. Mongolia is also sending some units.

Q8. In which of the following city, the Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DAR & PG), Government of India in association with Government of Madhya Pradesh had organized a Regional Conference on Good Governance with Focus on Aspirational Districts?
New Delhi
Bhopal
Indore
Bhubaneswar
Gandhi Nagar
Solution:
The Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DAR & PG), Government of India in association with Government of Madhya Pradesh is organizing a Regional Conference on Good Governance with Focus on Aspirational Districts, in Bhopal. Delegates from 12 States and 2 UTs will participate in the Conference.

Q9. HDFC Life appointed _____________ as its new managing director and CEO for a period of three years.
Vibha Padalkar
Amitabh Chaudhry
Amitabh Kant
Prabhakar Joshi
Kamlendra Singh
Solution:
HDFC Life appointed Vibha Padalkar as its new managing director and CEO for a period of three years. The position had fallen vacant after Amitabh Chaudhry resigned to head Axis Bank. The terms of appointment are subject to approval by the shareholders and the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI).

Q10. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has recently approved the MoU between India and ____________ on cooperation in the exploration and uses of outer space for peaceful purposes.
Indonesia
Russia
France
South Africa
USA
Solution:
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has recently approved the MoU between India and South Africa on cooperation in the exploration and uses of outer space for peaceful purposes.

Q11. What is the currency of Russia?
Russian krone
Russian krona
Russian ruble
Russian dollar
Russian rupee
Solution:
Russia Capital: Moscow, Currency: Russian ruble, President: Vladimir Putin.

Q12. The Union Cabinet has recently approved a new Umbrella Scheme PM-AASHA. What ‘SH’ stands for in AASHA?
SuraksHa
SanraksHan
SanHar
SaksHar
SaksHi
Solution:
The Union Cabinet has recently approved a new Umbrella Scheme “Pradhan Mantri Annadata Aay SanraksHan Abhiyan” (PM-AASHA).

Q13. Who among the following is the present governor of Haryana?
Baby Rani Maurya
Satya Pal Malik
Satyadeo Narain Arya
Ajit Singh
Lalji Tandon
Solution:
Haryana CM: Manohar Lal Khattar, Governor: Satyadeo Narain Arya.

Q14. The government of Andhra Pradesh launched a mobile platform named ___________ which will enable small-scale farmers to market their produce at reasonable prices.
e-Ulavar
e-Koppada
e-Bahiru
e-Rythu
e-Sayoja
Solution:
The government of Andhra Pradesh launched a mobile platform, e-Rythu (e-farmer in Telugu) which will enable small-scale farmers to market their produce at reasonable prices. The platform has been developed by global payments and technology company Mastercard and aims to digitize agriculture marketplaces, payments, workflows, and provide farmers an easy and secure way to buy, sell and receive payments for agricultural products via their feature phones.

Q15. Who among the following is the present Director of Bhabha Atomic Research Centre (BARC)?
S Christopher
Kamlesh Nilkanth Vyas
Sriraj Desai
Rajiv Mehrishi
Mukul Chand
Solution:
Mr Kamlesh Nilkanth Vyas is the present Director of Bhabha Atomic Research Centre (BARC). BARC Headquarters in Mumbai.

               






You may also like to Read:
Print Friendly and PDF