Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 19th September 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 19th September 2018

Current Affairs Quiz for IBPS RRB Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. India’s first ‘smart fence’ pilot project was inaugurated by Union Home Minister Rajnath Singh along the ______ border.
India-Bangladesh border
India-Pak border
India- Nepal border
India- China border
None of the above option is true
Solution:
India’s first ‘smart fence’ pilot project was inaugurated by Union Home Minister Rajnath Singh along the Indo-Pak border at the BSF Headquarters in Ploura, Jammu.

Q2. The government has proposed amalgamation of Bank of Baroda, Vijaya Bank, and Dena Bank to create India’s _____ globally competitive Bank.
3rd largest
4th largest
Largest
2nd largest
None of the above option is true
Solution:
The government has proposed amalgamation of Bank of Baroda, Vijaya Bank, and Dena Bank to create India’s 3rd largest globally competitive Bank.

Q3. The Union Minister for Railways and Coal, Piyush Goyal inaugurated the ‘first ever’ India Tourism Mart (ITM 2018) in____.
Kashmir
Mumbai
New Delhi
Goa
Kochi
Solution:
The Union Minister for Railways and Coal, Piyush Goyal inaugurated the ‘first ever’ India Tourism Mart (ITM 2018) in the presence of Union Tourism Minister, K J Alphons and the Tourism Minister of Morocco, Mr. Mohamed Sajid, in New Delhi.

Q4. A bilateral meeting on Tourism Cooperation between India and Morocco led by the Minister of Tourism from both countries recently held at_______.
Rabat
New Delhi
Marrakesh
Mumbai
Goa
Solution:
A bilateral meeting on Tourism Cooperation between India and Morocco led by the Minister of Tourism, Air Transport, Handicraft and Social Economy, Kingdom of Morocco, Mohamed Sajid and the Minister of State for Tourism (IC), Government of India, K. J. Alphons, held in New Delhi.

Q5. The MoU on the 'Friendship and Cooperation Agreement' was signed by Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal and Mayor of ____.
California
Shanghai
Tokyo
Seoul
London
Solution:
The Delhi government signed an MoU with the Seoul Metropolitan Government to work closely in the fields of environment, tourism, wastewater and solid waste management, infrastructure and public health.

Q6. Who won the women’s Singles Japan Open 2018 title?
Nozomi Okuhara
Carolina Marin
Saina Nehwal
P V Shindu
Jwala Gutta
Solution:
Carolina Marin won the women’s Singles Japan Open 2018 title. Nozomi Okuhara as runner up.

Q7. Which Show won the EMMY award in Best Drama category?
Seven Seconds
The Americans
The Marvelous Mrs. Maisel
Game of Thrones
The Crown
Solution:
Game of Thrones won the EMMY award in Best Drama category. The Marvelous Mrs. Maisel won in best comedy category.

Q8. Which state's tourism department won two prestigious gold awards of the Pacific Asia Travel Association (PATA) for its innovative marketing campaigns?
Himachal Tourism
Goa Tourism
Kerala Tourism
J&K Tourism
Uttarakhand Tourism
Solution:
Kerala Tourism has won two prestigious gold awards of the Pacific Asia Travel Association (PATA) for its innovative marketing campaigns. The awards were presented at a glittering function in Langkawi, Malaysia during PATA Travel Mart 2018.

Q9. Recently Mr. Dolagobinda Pradhan passed away in Bhubaneswar. He was a noted___.
Playwriter
Politician
Sketch artist
RTI activist
Sportsman
Solution:
Noted freedom fighter and former Odisha Minister Dolagobinda Pradhan passed away in Bhubaneswar. He was 93. A follower of Mahatma Gandhi, he took part in the Quit India Movement in 1942 and got imprisoned by the then British government for 3 years and two months.

Q10. All-women crew of _____ has bagged the prestigious Tenzing Norgay National Adventure award for beating the odds in water with their enduring skills and sailing across the world for eight long months.
INSV Ganga
INSV Sagarratna
INSV Sindhu
INSV Tarini
INSV Khukri
Solution:
All-women crew of INSV Tarini has bagged the prestigious Tenzing Norgay National Adventure award for beating the odds in water with their enduring skills and sailing across the world for eight long months.

Q11. Rupee-denominated bonds, popularly referred to as ____.
GoId bond
India bond
Masala bond
Himalayan bond
Tiger bond
Solution:
Rupee-denominated bonds, popularly referred to as masala bonds.

Q12. Who is the present chairman of Central Board of Direct Taxes(CBDT).
Subhas Chandra
Sushil Chandra
Ajay Tyagi
Ram Sewak Sharma
Harsh kumar bhanwala
Solution:
Sushil Chandra is the chairman of Central Board of Direct Taxes.

Q13. The DAC, chaired by Raksha Mantri Smt. Nirmala Sitharaman accorded approval for the procurement of equipment for the Defence Forces valued at over Rs. 9,100 crores. In DAC, A stands for____?
Arjun
Accurate
Acquisition
Achievement
Army
Solution:
The Defence Acquisition Council (DAC), chaired by Raksha Mantri Smt. Nirmala Sitharaman accorded approval for the procurement of equipment for the Defence Forces valued at over Rs. 9,100 crores.

Q14. Who won the Men’s Singles Japan Open 2018 title?
Pannawit Thongnuam
Kento Momota
Khosit Phetpradab
Hsu Jen-hao
Kidambi Srikanth
Solution:
Kento Momota of japan won the Men’s Singles Japan Open 2018 title

Q15. Recently, Nepal-China joint military exercise (JME) named Mt Everest Friendship Exercise-2018 (Sagarmatha Friendship-2018) commenced in China. It was ___ edition of the exercise.
7th
10th
3rd
2nd
12th
Solution:
The second edition of Nepal-China joint military exercise (JME) named Mt Everest Friendship Exercise-2018 (Sagarmatha Friendship-2018) commenced in China’s southwestern Sichuan province.

               





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF