Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 20th September 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 20th September 2018

Current Affairs Quiz for IBPS RRB Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. Markets regulator SEBI approved a slew of proposals, including a revised framework for settlement of cases and new KYC norms for FPI. In FPI what does P stands for_____.
Province
Provisional
Portfolio
Providers
Profit
Solution:
Markets regulator SEBI approved a slew of proposals, including a revised framework for settlement of cases and new KYC norms for foreign portfolio investors(FPI).

Q2. Bangladesh's Cabinet has approved a draft agreement with India to enable New Delhi to use the ______ and _____ ports for the movement of goods to and from northeast India.
Mongla and Sonadia
Kutubdia and Mongla
Kutubdia and Sonadia
Chittagong and Mongla
None of the above option is true.
Solution:
Bangladesh's Cabinet has approved a draft agreement with India to enable New Delhi to use the Chittagong and Mongla ports for the movement of goods to and from northeast India.

Q3. The Prime Minister, Narendra Modi inaugurated and laid the Foundation Stone for several important development projects including an AIC at BHU. In AIC what does I stands for____.
Incubation
Indian
International
Interstate
Intermediate
Solution:
AIC- Atal Incubation Centre

Q4. A Loan Agreement for IBRD Credit of _____ equivalent for the Uttarakhand Workforce Development Project (UKWDP) was signed between India and the World Bank.
US$74 billion
US$74 million
US$84 million
US$84 billion
US$100 million
Solution:
A Loan Agreement for IBRD Credit of US$74 million equivalent for the Uttarakhand Workforce Development Project (UKWDP) was signed between India and the World Bank.

Q5. The Union Home Secretary Rajiv Gauba launched an online portal for grant of Security Clearance. What is the name of the portal?
e-Sahaj
e-Saral
e-Clearance
e-Sec
Seclean
Solution:
The Union Home Secretary Rajiv Gauba launched an online ‘e-Sahaj’ portal for grant of Security Clearance. The portal will facilitate an applicant to submit application online and to view the status of his application from time to time.

Q6. According to the new guidelines, the farmers will be paid ____ interest by insurance companies for the delay in settlement claims beyond two months of prescribed cut-off date.
5%
8%
2%
12%
10%
Solution:
According to the new guidelines, the farmers will be paid 12% interest by insurance companies for the delay in settlement claims beyond two months of prescribed cut-off date.

Q7. Prime Minister Narendra Modi and his Bangladesh counterpart Sheikh Hasina jointly launched the construction of India-Bangladesh Friendship Product Pipeline Project through video conferencing. The estimated project cost will be _____.
Rs 346 crore
Rs 500 crore
Rs 460 crore
Rs 146 crore
Rs 3046 crore
Solution:
The estimated project cost will be Rs 346 crore and it will be completed in 30-month time.

Q8. The Board of Directors of Vodafone Idea Limited, approved merger of the Vodafone Idea Limited with the Aditya Birla Telecom Limited (ABTL), the parent company of Idea Cellular. The merger was approved under the relevant provisions of ______.
Mergers and Acquisitions Act, 2011
Companies Act 1956
The Companies Act, 2013
The Companies Act, 1992
Legal Environment of Business Act, 2013
Solution:
The Board of Directors of Vodafone Idea Limited, India's largest telecom operator, approved merger of the Vodafone Idea Limited with the Aditya Birla Telecom Limited (ABTL), the parent company of Idea Cellular. The merger was approved under the relevant provisions of the Companies Act, 2013.

Q9. Which country has rolled out the world’s first hydrogen-powered train?
Switzerland
United Kingdom
The United States of America
Iceland
Germany
Solution:
Germany has rolled out the world’s first hydrogen-powered train. The two Coradia iLint trains were built by French train-maker firm Alstom.

Q10. Who has been recently conferred with 'Mexican Order of the Aztec Eagle', the highest honour accorded to non-nationals by the Government of Mexico.
Dr. Raghupati Singhania
Lakshmi Mittal
Swraj Paul
Ratan Tata
Gupta brothers
Solution:
Chairman and MD, JK Tyre & Industries Ltd., Dr. Raghupati Singhania has been conferred with 'Mexican Order of the Aztec Eagle', the highest honour accorded to non-nationals by the Government of Mexico. Melba Pria, Ambassador of Mexico to India presented the award to Dr. Singhania on behalf of the President of Mexico on the eve of 128th National Day of Mexico.

Q11. Actors ______and _____ have been signed on to promote and endorse the Skill India Mission, chaired by Prime Minister Narendra Modi.
Akshay Kumar and Priyanka Chopra
Ranbeer Kapoor and Alia Bhatt
Varun Dhawan and Alia Bhatt
Varun Dhawan and Anushka Sharma
Akshay Kumar and Varun Dhawan
Solution:
Actors Varun Dhawan and Anushka Sharma have been signed on to promote and endorse the Skill India Mission, chaired by Prime Minister Narendra Modi. The actors through their film are saluting India’s entrepreneurs and skilled workforce, especially homegrown artisans, craftspeople and weavers.

Q12. Who has taken over as the Chairman and Managing Director of National Insurance Company Limited (NICL)
Ayaz Khan Niazi
Tajinder Mukherjee
Sanath Kumar
Sambit Patra
R S Sharma
Solution:
Tajinder Mukherjee has taken over as the Chairman and Managing Director of National Insurance Company Limited (NICL).

Q13. Recently, Mrs. Anna Rajam Malhotra passed away. She was independent India's _____.
First woman pilot of IAF
First woman Chief Minister
First woman IFS officer
First woman IAS officer
First woman governor
Solution:
Recently, Mrs. Anna Rajam Malhotra passed away. She was independent India's first woman IAS officer.

Q14. Which city will host the fourth edition of Asian Para Games in 2022.
Beijing
Hangzhou
Shanghai
Jakarta
Bangkok
Solution:
The Asian Paralympic Committee (APC) confirmed that Hangzhou in China will host the fourth edition of Asian Para Games in 2022.

Q15. Who won the Singapore Grand Prix 2018?
Sebastian Vettel
Valtteri Bottas
Lewis Hamilton
Daniel Ricciardo
Nico Rosberg
Solution:
Lewis Hamilton won the Singapore Grand Prix at Marina Bay Street Circuit, in Singapore. Mercedes’ Lewis Hamilton won the 1st position. He was followed by Red Bull’s Max Verstappen in the 2nd spot.

               





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF