Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 21st September 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 21st September 2018

Current Affairs Quiz for IBPS RRB Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. India and Romania have agreed to intensify cooperation at the United Nations and other multilateral fora in order to address global challenges. Who is the present president of Romania?
Ahmed Ouyahia
Pravind Jugnauth
Saadeddine Othmani
Mr. Klaus Werner Lohannis
Mahammed Dionne
Solution:
India and Romania have agreed to intensify cooperation at the United Nations and other multilateral fora in order to address global challenges. It was issued in a statement after one to one talks between Vice President Venkaiah Naidu and President of Romania, Mr. Klaus Werner Lohannis in Bucharest.

Q2. Afghanistan President Ashraf Ghani was recently in India for visit. What is the currency of Afghanistan?
Afghani Dinar
Afghani Peso
Afghan Afghani
Afghani Dhiram
Afghani Ringgit
Solution:
Afghanistan Capital: Kabul, Currency: Afghan Afghani.

Q3. The Employees’ State Insurance Corporation (ESIC) has approved a new scheme- ABVKY for Insured Persons covered under the Employees’ State Insurance Act. What does B stand for in ABVKY?
Beema
Bimit
Berozgari
Benami
None of the above option is true
Solution:
ESIC has approved a new scheme- Atal Bimit Vyakti Kalyan Yojna for Insured Persons covered under the Employees’ State Insurance Act. This scheme is a relief payable in cash directly to their Bank Account in case of unemployment and while they search for new engagement.

Q4. India and ____ have worked towards liberalization of markets between the two countries and updating of the existing Air Services Agreement.
Morocco
Rwanda
Niger
South Africa
Jordan
Solution:
India and Morocco signed the revised Air Services Agreement between the two countries enabling greater connectivity through a modernized agreement.

Q5. Who has been appointed the secretary of the Department of Atomic Energy and chairman of the Atomic Energy Commission?
Mylswamy Annadurai
A S Kiran Kumar
Kailasavadivoo Sivan
Kamlesh Nilkanth Vyas
G. Madhavan Nair
Solution:
Renowned scientist Kamlesh Nilkanth Vyas has been appointed the secretary of the Department of Atomic Energy and chairman of the Atomic Energy Commission.

Q6. India Post Payments Bank (IPPB) and ________ have entered into a strategic partnership to provide life insurance solutions to all.
Mahindra Insurance Co Ltd
Birla Sun Life Insurance
Bajaj Allianz Life Insurance Co Ltd
HDFC Life Insurance
ICICI Pru Life Insurance
Solution:
State-owned India Post Payments Bank (IPPB) and Private Life Insurer Bajaj Allianz Life Insurance Co Ltd (BALIC) entered into a strategic partnership to provide life insurance solutions, especially at the doorstep of every household in the country.

Q7. ISRO’s first Space Technology Incubation Centre(STIC) was recently inaugurated at the_____.
National Institute of Technology Agartala
Indian Institute of Technology (BHU) Varanasi
Indian Institute of Technology Kanpur
Indian Institute of Science, Bangalore
None of the above option is true
Solution:
Tripura Chief Minister Biplab Kumar Deb inaugurated ISRO’s first Space Technology Incubation Centre(STIC) at the National Institute of Technology Agartala via remote from Bengaluru.

Q8. Recently India and ____ signed an MoU for the implementation of Mahatma Gandhi International Convention Centre (MGICC).
South Africa
Niger
Egypt
Serbia
Malta
Solution:
India and Niger signed an MoU for the implementation of Mahatma Gandhi International Convention Centre (MGICC) in Niamey, Niger with the Indian government's grant assistance.

Q9. Ms. S. Mirabai Chanu was recently awarded with Rajiv Gandhi Khel Ratna 2018. She belongs to which sports?
Athletics
Shooting
Judo
Weightlifting
Boxing
Solution:
Ms. S. Mirabai Chanu is a Weightlifter.

Q10. Subedar Chenanda Achaiah Kuttappa was recently awarded with Dronacharya Awards 2018. He belongs to which sports?
Archery
Badminton
Boxing
Athletics
Shooting
Solution:
Subedar Chenanda Achaiah Kuttappa was recently awarded with Dronacharya Awards 2018. He is a boxing coach.

               




You may also like to Read:
Print Friendly and PDF