Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 22nd September 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 22nd September 2018

Current Affairs Quiz for IBPS RRB Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. India has contributed _____ US dollars for the installation of solar panels on the roof of the imposing UN building at the world body's headquarters in New York.
500 million
1 billion
10 million
1 million
5 million
Solution:
India has contributed one million US dollars for the installation of solar panels on the roof of the imposing UN building at the world body's headquarters in New York.

Q2. World Bank Board has endorsed an ambitious _____Country Partnership Framework (CPF) for India, which aligns with New Delhi's objectives of high, sustainable and inclusive growth.
Four-year
Three-year
Five-year
Ten-year
Two-year
Solution:
World Bank Board has endorsed an ambitious five-year Country Partnership Framework (CPF) for India, which aligns with New Delhi's objectives of high, sustainable and inclusive growth.

Q3. Under Ayushman Bharat, the Health Ministry is working with ______ as a technology partner and the Tata Trusts as deployment partner.
Wipro
Infosys
TCS
HP
Dell
Solution:
Ministry of Health and Family Welfare, exchanged the MoUs with the Tata Trusts and Dell to provide a technological platform for nationwide prevention, control, screening and management program of Non-Communicable Diseases (NCDs).

Q4. The International Day of Peace is observed around the world on_____.
15 September
21 September
21 August
18 July
2 October
Solution:
Each year the International Day of Peace is observed around the world on 21 September. The General Assembly has declared this as a day devoted to strengthening the ideals of peace, both within and among all nations and peoples.

Q5. The theme for International Day of Peace 2018 is _____.
Human Rights at 70
Social justice for all
The Right to live Peacefully
The Right to Peace - The Universal Declaration of Human Rights at 70
None of the above option is true
Solution:
The theme for International Day of Peace 2018 is “The Right to Peace - The Universal Declaration of Human Rights at 70”. The theme celebrates the 70th anniversary of the Universal Declaration of Human Rights.

Q6. Defence Research and Development Organisation (DRDO) successfully flight tested the indigenously developed surface-to-surface tactical missile _____ recently.
Prahar
Arjun
Nag
Agni-III
Dhanush
Solution:
Defence Research and Development Organisation (DRDO) successfully flight tested the indigenously developed surface-to-surface tactical missile ‘Prahar’, from Launch Complex-III, ITR, Balasore, Odisha.

Q7. Prime Minister Narendra Modi recently laid the foundation stone of India International Convention and Expo Centre (IICC) in _____.
Hyderabad
Mumbai
New Delhi
Jaipur
Varanasi
Solution:
Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone of India International Convention and Expo Centre (IICC) in Dwarka, New Delhi. The project is planned over an area of 221.37 acres in Sector 25, Dwarka, at an estimated cost of Rs 25,703 crore.

Q8. The Vice President of India, M. Venkaiah Naidu was on an official Visit to 3 countries Serbia, Malta and ______.
Uganda
France
Spain
Niger
Romania
Solution:
The Vice President of India, M. Venkaiah Naidu was on an official Visit to Serbia, Malta and Romania and returned after a successful official visit. The visit was characterised by extremely cordial discussions with Heads of Governments, PMs and other senior political leaders.

Q9. Which actress recently won the Smita Patil award for best actor?
Sonam Kapoor
Priyanka Chopra
Alia Bhatt
Anushka Sharma
Shradha kapoor
Solution:
Union Transport Minister felicitated Bollywood actor Anushka Sharma during the 34th anniversary of Priyadarshni Academy Global Award, in Mumbai. She received the Smita Patil award for best actor.

Q10. ISRO will render its technical expertise for setting up of proposed ICR-ER whereas the project will be executed under overall supervision of MHA. In ICR-ER, what does E stand for?
Earth
Emergency
Education
Educators
Empowerment
Solution:
The Ministry of Home Affairs (MHA) and Indian Space Research Organization (ISRO), Department of Space signed an MoU for setting up of a state-of-the-art Integrated Control Room for Emergency Response (ICR-ER) in Ministry of Home Affairs.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF