Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 25th September 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 25th September 2018

Current Affairs Quiz for IBPS RRB Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Which telecom firm has inked a pact with Softbank and NTT Communications to roll out 5G and internet of things (IoT) technology in India?
Airtel
Reliance JIO
MTNL
BSNL
Vodafone
Solution:
State-run telecom firm BSNL has inked a pact with Japan’s Softbank and NTT Communications to roll out 5G and internet of things (IoT) technology in India. BSNL will look at collaborating with Softbank for its satellite constellation which will have around 900 satellites.

Q2. Who won the Maldives' presidential election held recently?
Abdulla Yameen
Ibrahim Mohamed Solih
Abdulla Abdulla
Pravind Jugnauth
Mohamed Nasheed
Solution:
Opposition leader Ibrahim Mohamed Solih won the Maldives' presidential election, a surprise defeat for President Abdulla Yameen. Results released by the Elections Commission showed Solih had secured 58.3% of the popular vote.

Q3. India successfully conducted an interceptor missile test off the Odisha coast. What is the name of the Ballistic Missile Defence system?
Dhruv Defence System
Tejas Defence Vehicle
Prithvi Defence Vehicle
Arjun Defence System
Dhanush Defence Vehicle
Solution:
India successfully conducted an interceptor missile test off the Odisha coast, achieving a major milestone in developing a two-layer Ballistic Missile Defence system. This Prithvi Defence Vehicle (PDV) mission is for engaging the targets in theexo-atmosphere region at an altitude above 50 kilometres of the earth's atmosphere.

Q4. Prime Minister Narendra Modi recently inaugurated an Airport in _______, its first and only airport.
Odisha
Manipur
Mizoram
Uttarakhand
Sikkim
Solution:
Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Pakyong Airport in Sikkim on September 24, nine years after the foundation stone was laid. The airport is the hilly state's first and only airport.

Q5. Recently Mr. Biswanath Dutt Passed Away. He was related to the field of ______.
Sports
Filmmaking
Writing
Judiciary
Journalism
Solution:
Former BCCI president Biswanath Dutt, best known in the Indian cricket fraternity as Jagmohan Dalmiya’s mentor, passed away aged 92 after suffering from acute lung infection. Dutt was the BCCI president in 1989 after a six-year stint as the vice-president of the parent body from 1982-88.

Q6. Which state has topped the charts among States in terms of “Ease of Living Index” rankings launched by the Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA).
Madhya Pradesh
Odisha
Andhra Pradesh
Goa
Telangana
Solution:
Andhra Pradesh has topped the charts among States in terms of “Ease of Living Index” rankings launched by the Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA). It was followed by Odisha and Madhya Pradesh.

Q7. BRICS Bank Approves $525-Mn Loan for Infra Projects In which Indian State?
Sikkim
Maharashtra
Uttar Pradesh
Odisha
Madhya Pradesh
Solution:
The BRICS' New Development Bank has approved a $525-million loan for infrastructure projects in India. The loan will be used by the Indian government for on-lending to the Madhya Pradesh government for rehabilitating major district roads with a total length of about 2,000 km.

Q8. Who won Men's singles China Open title in Badminton?
Marcus Fernaldi Gideon
Anthony Sinisuka Ginting
Kento Momota
Kidambi Srikant
Chan Long
Solution:
In Badminton, Indonesia's Anthony Sinisuka Ginting beat Japan's Kento Momota to take the Men's singles China Open title in Changzhou.

Q9. Who won Women's singles China Open title in Badminton?
Susi Sushanti
P V Sindhu
Saina Nehwal
Carolina Marin
None of the above options is true.
Solution:
Spain's Carolina Marin beat China's Chen Yufei to take the women's singles title.

Q10. Recently Mrs. Kalpana Lajmi Passes Away. She was a______.
Filmmaker
Lawyer
Politician
Space Scientist
Sports woman
Solution:
Renowned filmmaker Kalpana Lajmi passed away in Mumbai. She was 64. Lajmi, a director, producer and screenwriter, was known for working on real subjects. She was known for her women-oriented films like "Rudaali", "Daman", "Darmiyaan".

Q11. Prime Minister Narendra Modi has launched Ayushman Bharat - Pradhan Mantri Jan Aarogya Yojana from which state?
Odisha
Sikkim
Jharkhand
Madhya Pradesh
Manipur
Solution:
Prime Minister Narendra Modi has launched Ayushman Bharat - Pradhan Mantri Jan Aarogya Yojana from Ranchi, Jharkhand. Under this scheme, over 10 crore families will be provided health assurance worth five lakh rupees each, every year.

Q12. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated a new airport at Jharsuguda. In which state this place is situated?
Jharkhand
Sikkim
Uttar Pradesh
Odisha
Manipur
Solution:
Prime Minister Narendra Modi has inaugurated a new airport at Jharsuguda, Odisha, which will attract investors to the mineral-rich area.

Q13. Global research agency Fitch has raised India’s growth forecast for the current fiscal to ____%
7.8
7.4
7.1
8.1
7.5
Solution:
Global research agency Fitch has raised India’s growth forecast for the current fiscal to 7.8 per cent from the earlier 7.4%.

Q14. Global research agency Fitch has raised India’s growth forecast for the current fiscal. What was the earlier growth forecast % ?
7.1
6.9
7.8
7.4
7.0
Solution:
Global research agency Fitch has raised India’s growth forecast for the current fiscal to 7.8 per cent from the earlier 7.4%.

Q15. Prime Minister Narendra Modi has launched Ayushman Bharat Yojana recently. Under this scheme, over _____ families will be provided health assurance.
1 Crore
10 Crore
5 Lakh
5 Crore
50 Crore
Solution:
Prime Minister Narendra Modi has launched Ayushman Bharat - Pradhan Mantri Jan Aarogya Yojana from Ranchi, Jharkhand. Under this scheme, over 10 crore families will be provided health assurance worth five lakh rupees each, every year.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF