Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 1st September 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 1st September 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 1st September 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge


Q1. Name the tech giant that has announced Project Navlekha to enable Indian publishers of regional languages to publish their content online, without facing the trouble of selling printed copies.
Microsoft
Google
Facebook
Infosys
TCS
Solution:
Google announced Project Navlekha at its 4th edition of Google for India Event held in New Delhi. Project Navlekha has been launched to enable Indian publishers of regional languages to publish their content online, without facing the trouble of selling printed copies.

Q2. Idea Cellular Ltd has announced that it has completed its merger with Vodafone India Ltd (VIL) and Vodafone Mobile Services Ltd (VMSL) after getting approval from the National Company Law Tribunal (NCLT). The NCLT was established on ______________.
01st September 2012
01st July 2014
01st May 2011
01st June 2016
01st August 2010
Solution:
Idea Cellular Ltd has announced that it has completed its merger with Vodafone India Ltd (VIL) and Vodafone Mobile Services Ltd (VMSL) after getting approval from the National Company Law Tribunal (NCLT). The Central Government has constituted National Company Law Tribunal (NCLT) under section 408 of the Companies Act, 2013 (18 of 2013) w.e.f. 01st June 2016.

Q3. Name the Indian athlete who claimed the gold medal in the men’s 1500m event in the Asian Games 2018 in Jakarta, Indonesia.
Manjit Singh
Jinson Johnson
Dutee Chand
Muhammed Anas Yahiya
Arokia Rajiv
Solution:
India’s Jinson Johnson claimed the gold medal in the men’s 1500m event in the Asian Games 2018 in Jakarta, Indonesia. Manjit Singh, 800m champion, however, finished fourth.

Q4. In order to meet the challenge of providing sustainable livelihoods for a rapidly growing population and to motivate and attract youth in agriculture, Dr. Trilochan Mohapatra, Secretary (DARE) & Director General (ICAR), inaugurated a two-day conference in New Delhi on MAYA. MAYA stands for _________________.
Mobilizing and Attracting Youth in Agriculture
Monetizing and Attracting Youth in Agriculture
Motivating and Attracting Youth in Agriculture
Multi-leveling and Attracting Youth in Agriculture
None of the given options is true
Solution:
In order to meet the challenge of providing sustainable livelihoods for a rapidly growing population and to motivate and attract youth in agriculture, Dr. Trilochan Mohapatra, Secretary (DARE) & Director General (ICAR), inaugurated a two-day conference at NASC, New Delhi on Motivating and Attracting Youth in Agriculture (MAYA).

Q5. In which of the following event, India has won gold recently that included quartet of Hima Das, Raju Poovamma, Saritaben Laxmanbhai Gayakwad and Vismaya Koroth?
men's 4X200 metre event
men's 2X400 metre event
women's 2X400 metre event
women's 4X400 metre event
men's 4X200 metre event
Solution:
India won gold in the women's 4X400 metre event. The Indian quartet of Hima Das, Raju Poovamma, Saritaben Laxmanbhai Gayakwad and Vismaya Koroth registered a time of 3 minutes and 28.72 seconds to finish at the top of the podium. India clinched the silver medal in the men's 4X400 metre event.

Q6. Union Minister of Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, is leading the Indian delegation for the 6th RCEP Trade Ministers’ Meeting which has begun in ______________.
Switzerland
Philippines
Singapore
Denmark
Sweden
Solution:
Union Minister of Commerce& Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, is leading the Indian delegation for the 6th RCEP Trade Ministers’ Meeting which has begun in Singapore.

Q7. Indian Railways has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with which of the following PSU to provide infrastructure facilities for supply of Natural Gas to Indian Railways Workshops, Production Units and Depots?
GAIL
BHEL
ONGC
BEL
HPCL
Solution:
In order to replace Industrial gases like Dissolved Acetylene, LPG, BMCG and Furnace Oil / High Speed Diesel (HSD) oil with environment friendly Natural Gas, Indian Railways has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with M/s GAIL (India) Limited, to provide infrastructure facilities for supply of Natural Gas to Indian Railways Workshops, Production Units and Depots at Rail Bhavan.

Q8. The Asian Development Bank (ADB) and the Government of lndia signed a $346 million loan to finance improvement of over 400 kilometers of state highways that will enhance connectivity and access to economic centers across 12 districts in _____________.
Kerala
Karnataka
Rajasthan
Gujarat
Jharkhand
Solution:
The Asian Development Bank (ADB) and the Government of lndia signed a $346 million loan to finance improvement of over 400 kilometers of state highways that will enhance connectivity and access to economic centers across 12 districts in Karnataka.

Q9. Name the naval ship that has entered the Port of Darwin, Australia to participate in Exercise KAKADU 2018.
INS Tarini
INS Kirpa
INS Kuthar
INS Sahyadri
INS Khanjar
Solution:
INS Sahyadri entered the Port of Darwin, Australia to participate in Exercise KAKADU 2018. Exercise KAKADU, which started in 1993, is the premier multilateral regional maritime engagement exercise hosted by the Royal Australian Navy (RAN) and supported by the Royal Australian Air Force (RAAF).

Q10. NITI Aayog Vice Chairman Dr. Rajiv Kumar, and Chief Executive Officer Amitabh Kant, unveiled a series of events to take place in the ‘Mobility Week from’ _____________ in the run-up to MOVE: The Global Mobility Summit 2018.
31 August to 6 September
30 August to 5 September
29 August to 4 September
28 August to 3 September
27 August to 2 September
Solution:
NITI Aayog Vice Chairman Dr.Rajiv Kumar, and Chief Executive Officer Shri. Amitabh Kant, unveiled a series of events to take place in the ‘Mobility Week’ from 31 August to 6 September 2018, in the run-up to MOVE: The Global Mobility Summit 2018 on 7 and 8 September 2018 at Vigyan Bhawan, New Delhi. The Summit will be inaugurated by Hon’ble Prime Minister of India.

Q11. Inland Waterways Authority of India (IWAI) made public how many standardised state-of-the-art ship designs suitable for large barge haulage on river Ganga (National Waterway-1)?
10
15
13
17
19
Solution:
Inland Waterways Authority of India (IWAI) made public 13 standardised state-of-the-art ship designs suitable for large barge haulage on river Ganga (National Waterway-1). This marks attaining a critical milestone in the growth of the country’s Inland Water Transport (IWT) sector.

Q12. Name the person who has been appointed as the CEO of Vodafone Idea's merged entity.
Srijan Seth
Balesh Sharma
Gopal Mohapatra
Arunesh Solanki
Pramod Mahajan
Solution:
Balesh Sharma takes over as Vodafone Idea's first CEO. He was the Chief Operating Officer of Vodafone India and a member of its executive committee.

Q13. Union minister Prakash Javadekar announced that, to promote a culture of innovation and research in higher education, the human resource development (HRD) ministry launched the Ranking system named ARIIA. What does two 'As' stands for in ARIIA?
Atal and Authority
Atal and Amenities
Atal and Access
Atal and Achievements
None of the given options is true
Solution:
To promote a culture of innovation and research in higher education, the human resource development (HRD) ministry launched the Atal Ranking of Institutions on Innovation Achievements (ARRIA), Union minister Prakash Javadekar announced.

Q14. The Asian Development Bank is a regional development Bank established in 1966. The Headquarters of ADB is in _____________________.
Geneva
New York
Manila
Paris
Beijing
Solution:
The Asian Development Bank is a regional development Bank established in 1966. Headquarters of ADB is in Manila, Philippines. Takehiko Nakao is Present President of the Asian Development Bank.

Q15. The group was formed in ______________ and it brings together Bangladesh, Bhutan, India, Nepal, Sri Lanka, Myanmar and Thailand.
1986
1934
1976
1945
1997
Solution:
The group was formed in 1997 and it brings together Bangladesh, Bhutan, India, Nepal, Sri Lanka, Myanmar and Thailand.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF