Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 12th September 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 12th September 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 12th September 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge



Q1. Prime Minister Narendra Modi, his Bangladesh counterpart Sheikh Hasina jointly inaugurated three projects in Bangladesh via video conferencing. Akhaura – Agartala Rail Link was one of them. Which of the following option/options is true about Akhaura – Agartala Rail Link?
It is about 12 km long
Both (a) and (c)
Total cost of the project would be about 960 crore rupees
Project is part of India's $4.5 billion third line of credit
All (a), (c) and (d)
Solution:
Prime Minister Narendra Modi, his Bangladesh counterpart Sheikh Hasina jointly inaugurated three projects in Bangladesh via video conferencing. These include: 1. 500 MW additional power supply from India to Bangladesh, 2. Akhaura – Agartala Rail Link, and 3. Rehabilitation of the Kulaura-Shahbazpur section of Bangladesh Railways. Akhaura-Agartala rail project is about 12 km long of which 5.5 km would be laid in India while 6.5 km would be in Bangladesh. The total cost of the project would be about 960 crore rupees. The Agartala-Akhaura rail project is part of India's $4.5 billion third line of credit extended to Bangladesh for its infrastructure and social sector development.

Q2. The first ever mid-air refueling of which of the following light combat aircraft was successfully carried out that placed India in an elite group of countries having air-to-air refueling capacity for military planes?
Arjun
Tejas
Akash
Sukhoi
Mig-27
Solution:
The first ever mid-air refuelling of the indigenously developed light combat aircraft Tejas was successfully carried out, placing India in an elite group of countries having air-to-air refuelling capacity for military planes.

Q3. Name the Justice who has been sworn in as new Chief Justice of Nepal.
Kalyan Shrestha
Sushila Karki
Om Prakash Mishra
Gopal Prasad Parajuli
Hari Prasad Pradhan
Solution:
Justice Om Prakash Mishra has been sworn in as new Chief Justice of Nepal. The President Bidya Devi Bhandari administered the oath of office and secrecy to Justice Mishra in Kathmandu.

Q4. The 12 days long Indo-Mongolia joint exercise named ____________ commenced recently at Mongolian Armed Forces (MAF) Five Hills Training Area, Ulaanbaatar, Mongolia.
SLINEX
SIMBEX 2018
Yudh Abhyas 2018
Nomadic Elephant-2018
None of the given options is true
Solution:
The 12 days long Indo-Mongolia joint exercise Nomadic Elephant-2018, commenced at Mongolian Armed Forces (MAF) Five Hills Training Area, Ulaanbaatar, Mongolia with a brief opening ceremony.

Q5. With concerns being raised on some proposals of the draft e-commerce policy, the government has set up a group of secretaries to look into the issues. The group will be chaired by ____________.
Finance Minister
NITI Aayog Vice-Chairman
Secretary of DIPP
NITI Aayog CEO
None of the given options is true
Solution:
ith concerns being raised on some proposals of the draft e-commerce policy, the government has set up a group of secretaries to look into the issues. The group will be chaired by the secretary in the Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP).

Q6. In which of the following city, the Minister of State (IC) for Housing and Urban Affairs, Hardeep Singh Puri inaugurated the first regional workshop on RERA (Real Estate (Regulation and Development) Act)?
New Delhi
Pune
Mumbai
Kanpur
Kolkata
Solution:
Minister of State (Independent Charge) for Housing and Urban Affairs, Hardeep Singh Puri inaugurated the first regional workshop on RERA (Real Estate (Regulation and Development) Act) in Pune. Mr Puri delivered the inaugural address at the “First Regional Workshop on RERA – a New Era of Transparency and Accountability in Real Estate – 2 years of implementation and way forward (Western Region)” in Pune.

Q7. The first of its kind university in the country in the transport sector, the National Rail and Transportation Institute (NRTI), started operations in _____________.
Mumbai
Pune
Vadodara
New Delhi
Manipal
Solution:
The first of its kind university in the country in the transport sector, the National Rail and Transportation Institute (NRTI), started operations. Currently, it is functioning out of the National Academy of Indian Railways, Vadodara.

Q8. Name the sportsperson who was appointed as Sports Ambassador of Assam to inspire budding players of northeastern state to aim big and young generation to take up sports seriously.
Dutee Chand
Arpinder Singh
Virat Kohli
Hima Das
MC Mary Kom
Solution:
India’s ace sprinter Hima Das was appointed as Sports Ambassador of Assam to inspire budding players of northeastern state to aim big and young generation to take up sports seriously.

Q9. Best-selling author Preeti Shenoy announced the launch of her new book titled ____________ that will be launched in September 2018.
The Rule Breakers
Warlight
The Woman in the Window
The Immortalists
The Female Persuasion: A Novel
Solution:
Best-selling author Preeti Shenoy announced the launch of her new book, 'The Rule Breakers'. The book claims to explore complex themes of women's equality, gender, and inclusion among others.

Q10. BIMSTEC Military Exercise (MILEX-18), the first edition of Military Field Training Exercise for the Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) nations, started recently in _____________.
Mumbai
Uttarakhand
Kashmir
Pune
Chennai
Solution:
BIMSTEC Military Exercise (MILEX-18), the first edition of Military Field Training Exercise for the Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) nations, started at Aundh in Pune.

Q11. Name the bank that has partnered with Financial Software and Systems (FSS), in a move aimed at creating a payments acceptance network for unorganized retail including small merchants and kirana stores.
Airtel Payments Bank
India Post Payments Bank
SBI
ICICI Bank
Dena Bank
Solution:
In a move aimed at creating a payments acceptance network for unorganized retail including small merchants and kirana stores where consumers can make payments, India Post Payments Bank (IPPB) has partnered with Financial Software and Systems (FSS).

Q12. The Ministry of Health and Family Welfare has announced the implementation of the Human Immunodeficiency Virus (HIV) and Acquired Immune Deficiency Syndrome (AIDS) (Prevention and Control) Act, 2017. According to the law, every HIV infected or affected person below the age of ____________ has the right to live in a shared household and enjoy its facilities.
25
40
50
18
60
Solution:
The Ministry of Health and Family Welfare has announced the implementation of the Human Immunodeficiency Virus (HIV) and Acquired Immune Deficiency Syndrome (AIDS) (Prevention and Control) Act, 2017. According to the law, every HIV infected or affected person below the age of 18 has the right to live in a shared household and enjoy its facilities.

Q13. Juan Martin del Potro, the runner up of the 2018 US Open hails from _____________.
Canada
Spain
France
Argentina
USA
Solution:
Juan Martin del Potro, the runner up of the 2018 US Open hails from Argentina.

Q14. The prestigious 'Sarala Puraskar' is related with the field of ______________.
Sports
Medicine
Literature
Economy
Dance
Solution:
Noted Odia poet Satrughna Pandav will be honoured with the prestigious 'Sarala Puraskar' for his poetry collection 'Misra Dhrupad'.

Q15. Who is the present Managing Director & CEO of IPPB?
M K Jain
VK Surana
Suresh Kumar Sethi
Vikram Limaye
Geet Manjul
Solution:
Suresh Kumar Sethi is the Managing Director & CEO of IPPB.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF