Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 4th September 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 4th September 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 4th September 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge



Q1. India and Nepal have signed an MoU on Preliminary Engineering-cum-Traffic Survey on Broad Gauge Rail Line between ____________ and Kathmandu.
Buxar
Raxaul
Vaishali
Santhal
Raiganj
Solution:
India and Nepal have signed an MoU on Preliminary Engineering-cum-Traffic Survey on Broad Gauge Rail Line between Raxaul (Bihar) and Kathmandu. Indian Ambassador to Nepal Manjeev Singh Puri and Nepal’s Secretary of Ministry of Physical Planning and Works, Madhusudan Adhikari signed the MoU in Kathmandu.

Q2. The 18th Asian Games 2018 concluded recently in Indonesia. What was the total number of medals won by India in this championship?
72
61
69
75
59
Solution:
The 18th Asian Games came to a close, with India achieving its best-ever medal haul of 69 and equaling its best gold medal haul of 15 after 67 years. In the final few medal events on the 14th day, India added four medals to its kitty, two Gold, a silver and a bronze.

Q3. Commerce & Industry Minister Suresh Prabhu attended the 6th East Asia Summit- Economic Ministers’ Meeting (EAS-EMM) and 15th India-ASEAN Economic Ministers’ Meeting (AEM) in _____________.
Switzerland
Mauritius
Austria
Singapore
Australia
Solution:
Commerce & Industry Minister Suresh Prabhu attended the 6th East Asia Summit- Economic Ministers’ Meeting (EAS-EMM) and 15th India-ASEAN Economic Ministers’ Meeting (AEM) in Singapore. Singapore is currently holding the Chair of ASEAN.

Q4. International tourist arrivals hit record high in 2017 with India leading the growth in South Asian region. This data was published by ______________.
WTO's Tourism Organisation
WMO's Tourism Organisation
IMF's Tourism Organisation
None of the given options is true
UN’s Tourism Organisation
Solution:
International tourist arrivals hit record high in 2017 with India leading the growth in South Asian region. According to data from the UN’s tourism organisation, a total of 1,323 million international tourist arrivals recorded in destinations around the world. The figure represents an 84 million increase over 2016, and a new record.

Q5. The bi-annual talks between Indian and Bangladeshi border forces were concluded recently in ___________.
Kathmandu
Thimpu
Pokhra
New Delhi
Pune
Solution:
The bi-annual talks between Indian and Bangladeshi border forces have begun in New Delhi. Director General of Border Security Force (BSF) KK Sharma represented the Indian side while Director General of Border Guard Bangladesh (BGB) Major General Md Shafeenul Islam led the Bangladeshi side in the talks.

Q6. President Ram Nath Kovind recently embarked on an eight-day three-nation tour to _______________.
Cyprus, Greece and the Czech Republic
Cyprus, Bulgaria and Turkey
Lebanon, Turkey and the Czech Republic
Cyprus, Bulgaria and the Czech Republic
Israel, Bulgaria and Turkey
Solution:
President Ram Nath Kovind embarked on an eight-day three-nation tour to Cyprus, Bulgaria and the Czech Republic. He was accompanied by first lady Savita Kovind. President Kovind will hold talks with the leaders of the three European countries to deepen ties, particularly in the economic sphere.

Q7. WPP Plc, the world’s largest communication services group, announced the appointment of _____________ as the Chief Executive Officer (CEO) and Executive Director (ED) to the company’s board with immediate effect.
Mark Read
Paul Richardson
Martin Sorrell
Roberto Quarta
Jacques Aigrain
Solution:
WPP Plc, the world’s largest communication services group, announced the appointment of Mark Read as the Chief Executive Officer (CEO) and Executive Director (ED) to the company’s board with immediate effect.

Q8. Name the Player who has been named as the Most Valuable Player (MVP) of the recently-concluded 18th edition of the Asian Games.
Sir John Hood
Tarek Farahat
Ruigang Li
Daniela Riccardi
Ikee Rikako
Solution:
Japanese swimmer Ikee Rikako has been named as the Most Valuable Player (MVP) of the recently-concluded 18th edition of the Asian Games.

Q9. What is the capital city of the Czech Republic?
Sofia
Nicosia
Prague
Amsterdam
Polavia
Solution:
Czech Republic Capital: Prague, Currency: Czech koruna.

Q10. Who among the following is the present Secretary-General of the World Tourism Organization (UNWTO)?
Zurab Pololikashvili
Nicole Seligman
Solomon D. (Sol) Trujillo
Sally Susman
John Nick
Solution:
Zurab Pololikashvili is Secretary-General of the World Tourism Organization (UNWTO). UNWTO’s membership includes 158 countries, 6 Associate Members and over 500 Affiliate Members. UNWTO Headquarters in Madrid, Spain.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF