Current Affairs Quiz Based on Asian Games 2018: Check MCQs

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz-asian-games

Asian Games 2018 Quiz: 4th September 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. The Asian Games 2018 were concluded recently in Indonesia. This becomes important for you all to know about the important points of Asian Games. So here we have come up with the Quiz Based on Asian Games 2018 that will be important for upcoming Banking, Insurance and other competitive Exams.



Q1. This year's Asian Games, also known as Jakarta Palembang 2018, concluded in the Indonesian cities of Jakarta and Palembang. It was the second time when Jakarta hosted the sports games after ____________.
1962
1965
1960
1967
1969
Solution:
This year's Asian Games, also known as Jakarta Palembang 2018, cocluded in the Indonesian cities of Jakarta and Palembang. It was the second time when Jakarta hosted the sports games after 1962.

Q2. Name the sportsperson who won the first gold medal account for India in the recently concluded Asian Games 2018.
Sushil Kumar
Bajrang Punia
Vinesh Phogat
Sakshi Malik
Kavita Devi
Solution:
In a mixed day for India on Day two of the 18th Asian Games in Indonesia. A dominating Bajrang Punia opened India’s gold medal account by defeating Japan’s Daichi Takatani in the final of Men’s Freestyle 65 kg category.

Q3. India got its second Gold medal when Vinesh Phogat defeated Japan’s Yuki Irie and became the first Indian woman wrestler to win gold in the Asian Games. She won in _____________.
Greco Roman Wrestling 55 kg
Greco Roman Wrestling 59 kg
Freestyle 55 kg category
Freestyle 50 kg category
None of the given options is true
Solution:
India got its second Gold medal at the 18th Asian Games in Indonesia when Vinesh Phogat defeated Japan’s Yuki Irie in the final of freestyle 50 kg category in Women’s Wrestling. With this victory, Vinesh created history as she is the first Indian woman wrestler to win gold in the Asian Games.

Q4. Rahi Sarnobat who recently won Gold Medal at the Asian Games 2018 in Indonesia is related with which sports?
Sepaktakraw
Table Tennis
Shooting
Wrestling
Archery
Solution:
Shooter Rahi Sarnobat won the women's 25m Pistol event at Asian Games 2018 in Indonesia. With this, she becomes the first ever Indian female shooter to win gold in the history of Asian Games.

Q5. Indian gold medal winning players Sawarn Singh, Dattu Bhokanal, Om Prakash and Sukhmeet Singh at the Asian Games 2018 are related with which of the following sports?
Rowing
Wrestling
Table Tennis
Volleyball
Boxing
Solution:
Indian rowers Sawarn Singh, Dattu Bhokanal, Om Prakash and Sukhmeet Singh won the men's Quadruple Sculls to win India's fifth gold medal at the Asian Games 2018. The medal is only the second ever gold medal for India in the rowing competition in Asian Games history. India has now won a total of 21 medals at Asiad 2018.

Q6. In which of the following events, India's Tejinder Pal Singh Toor won the Gold medal at the 18th Asian Games in Indonesia?
Javelin Throw
Discus Throw
Shot Put
Racing
Wrestling
Solution:
India's Tejinder Pal Singh Toor wins the Gold medal in Men's Shot Put final at the 18th Asian Games in Indonesia. He brought India its seventh gold medal by winning the men's shot put event with an Asian Games record throw of 20.75 meters in Jakarta.

Q7. Hima Das, Dutee Chand and Muhammed Anas had won Silver medals in which of the following sporting events in Asian Games 2018 in Indonesia?
Sepak Takraw
Table Tennis
Volleyball
Racing
Javelin Throw
Solution:
18-year-old Hima Das won the Silver medal in 400-meter race in ongoing Asian Games 2018, Indonesia. Hima clocked 50.79 seconds to complete her race. Dutee Chand also bagged silver medal in women's 100 meter race. Dutee clocked 11.32 seconds to complete her race. Muhammed Anas won Silver medal in Men's 400m race. Anas clocked 45.69 seconds to complete his race.

Q8. Name the Indian javelin thrower who became the first-ever Indian to win a gold medal at the Asian Games.
Rajesh Bind
Neeraj Chopra
Devendra Jhajharia
Kashinath Naik
Narender Ranbir
Solution:
Neeraj Chopra became the first-ever Indian javelin thrower to win a gold medal at the Asian Games. The 20-year-old junior world record holder hurled the javelin to a distance of 88.06m to bag the Asiad gold.

Q9. India's 28-year-old sprinter Manjit Singh won the gold medal in the men's ____________ at the 2018 Asian Games.
400m event
800m event
200m event
100m event
1200m event
Solution:
India's 28-year-old sprinter Manjit Singh won the gold medal in the men's 800m event at the 2018 Asian Games, securing the ninth gold for the country.

Q10. Swapna Barman created history by becoming the first Indian heptathlete to win an Asian Games gold in Indonesia. The women's outdoor heptathlon consists of how many events?
3
5
9
6
7
Solution:
Swapna Barman created history by becoming the first Indian heptathlete to win an Asian Games gold in Indonesia, a feat she achieved despite a toothache. The women's outdoor heptathlon consists of the 7 events, with the first 4 contested on the first day, and the remaining 3 on day two- 1. 100 metres hurdles 2. High jump 3. Shot put 4. 200 metres 5. Long jump 6. Javelin throw 7. 800 metres.

Q11. Name the Indian athlete who claimed the gold medal in the men’s 1500m event in the Asian Games 2018 in Jakarta, Indonesia.
Manjit Singh
Jinson Johnson
Dutee Chand
Muhammed Anas Yahiya
Arokia Rajiv
Solution:
India’s Jinson Johnson claimed the gold medal in the men’s 1500m event in the Asian Games 2018 in Jakarta, Indonesia. Manjit Singh, 800m champion, however, finished fourth.

Q12. In which of the following event, India has won gold recently that included quartet of Hima Das, Raju Poovamma, Saritaben Laxmanbhai Gayakwad and Vismaya Koroth?
men's 4X200 metre event
men's 2X400 metre event
women's 2X400 metre event
women's 4X400 metre event
men's 4X400 metre event
Solution:
India won gold in the women's 4X400 metre event. The Indian quartet of Hima Das, Raju Poovamma, Saritaben Laxmanbhai Gayakwad and Vismaya Koroth registered a time of 3 minutes and 28.72 seconds to finish at the top of the podium. India clinched the silver medal in the men's 4X400 metre event.

Q13. Name the India's 22-year-old boxer who defeated 2016 Olympic champion Hasanboy Dusmatov in the men's 49kg final to bag gold at the Asian Games 2018.
Vikas Krishan Yadav
Amit Panghal
Shiva Thapa
Gaurav Solanki
Satish Kumar
Solution:
India's 22-year-old boxer Amit Panghal defeated 2016 Olympic champion Hasanboy Dusmatov in the men's 49kg final to bag gold at the Asian Games 2018.

Q14. India's 60-year-old Pranab Bardhan and 56-year-old Shibnath Sarkar won the men's pair bridge event to bag the country's first-ever gold in bridge at the Asian Games. The card game has been featured as a sport at the Asian Games for the first time in the __________ edition.
2014
2010
2018
2006
2002
Solution:
India's 60-year-old Pranab Bardhan and 56-year-old Shibnath Sarkar won the men's pair bridge event to bag the country's first-ever gold in bridge at the Asian Games. The card game has been featured as a sport at the Asian Games for the first time, in the 2018 edition.

Q15. The 18th Asian Games 2018 concluded recently in Indonesia. What was the total number of medals won by India in this championship?
72
61
69
75
59
Solution:
The 18th Asian Games came to a close, with India achieving its best-ever medal haul of 69 and equaling its best gold medal haul of 15 after 67 years. In the final few medal events on the 14th day, India added four medals to its kitty, two Gold, a silver and a bronze.

Q16. Name the Player who has been named as the Most Valuable Player (MVP) of the recently-concluded 18th edition of the Asian Games.
Sir John Hood
Tarek Farahat
Ruigang Li
Daniela Riccardi
Ikee Rikako
Solution:
Japanese swimmer Ikee Rikako has been named as the Most Valuable Player (MVP) of the recently-concluded 18th edition of the Asian Games.

Q17. In Asian Games 2018, total how many Gold Medals were won by India?
10
24
15
30
19
Solution:
India’s final tally at the 18th Asian Games in Jakarta and Palembang, Indonesia read 69 medals – 15 gold, 24 silver and 30 bronze to surpass the medal count from 2010 Games in Guangzhou, China and match the gold medal tally from the first-ever Asian Games in 1951.

Q18. What was/were the official mascots of the 2018 Asian Games?
Bhin Bhin
Kaka
Atung
All (a), (b), and (c)
Only (a) and (b)
Solution:
Bhin Bhin, Kaka, and Atung are the mascots of the 2018 Asian Games.

Q19. China was on top of the medal tally of Asian games 2018 with how many gold medals?
65
132
122
156
116
Solution:
China was on top of the medal tally of Asian games 2018 with 132 gold medals, 92 silver medals and 65 bronze medals (Totla 289 Medals).

Q20. It was the 1st time that Indian Kabaddi Team could not win Gold. It lost to which of the following country in Semifinal to settle for Bronze medal in Asian Games 2018?
Pakistan
South Korea
Iran
China
Japan
Solution:
The men's Kabaddi team missed out on gold for the first time at the Asian Games since the sport was first introduced in 1990 games. It lost to Iran in Semi final to settle for Bronze medal in Asian Games 2018.

               



You may also like to Read:

Print Friendly and PDF