Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 18th September 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Quiz for IBPS RRB Mains 2018

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. NASA launched its Ice, Cloud and Land Elevation Satellite-2, known as ____________, which will use an extremely precise laser to collect measurement data to track the Earth's shrinking polar ice from Vandenberg Air Force Base in California.
PSLVSat-2
ICESat-2
UPLVSat-4
COOLSat-4
USASat-2
Solution:
NASA launched its Ice, Cloud and Land Elevation Satellite-2, known as ICESat-2, which will use an extremely precise laser to collect measurement data to track the Earth's shrinking polar ice from Vandenberg Air Force Base in California.

Q2. International Day for the Preservation of the Ozone Layer was observed on ____________ throughout the world.
16th August
12th September
16th September
30th September
30th August
Solution:
International Day for the Preservation of the Ozone Layer was observed on 16th September throughout the world. The theme for International Day for the Preservation of the Ozone Layer 2018 was 'Keep Cool and Carry On: The Montreal Protocol'.

Q3. Indian five-time world boxing champion M C Mary Kom clinched her third gold medal of the year in 48 kg category at the Silesian Open Boxing Tournament. This tournament was held in _______________.
China
Serbia
Poland
Belgium
Germany
Solution:
Indian five-time world boxing champion M C Mary Kom clinched her third gold medal of the year in 48 kg category, while Jyoti Gulia picked up the country’s lone gold in 51 kg of the youth category of the Silesian Open boxing Tournament for women in Gliwice, Poland.

Q4. Name the team that has lifted the 2018 South Asian Football Federation (SAFF) Cup after defeating defending champions India.
Malaysia
Maldives
Indonesia
Japan
Nepal
Solution:
Maldives have lifted the 2018 South Asian Football Federation (SAFF) Cup. In the final at the Bangabandhu Stadium in Dhaka, they defeated defending champions India 2-1. At half-time, the winners led One-nil. The win for Maldives comes 10 years after their first SAFF Cup title in 2008.

Q5. Indigenously developed weapon system MPATGM, was successfully flight tested for the second time from the Ahmednagar range, Maharashtra. What does 'P' stands for in MPATGM?
Programmed
Prolonged
Pure
Portable
Pacific
Solution:
Indigenously developed weapon system Man Portable Anti-Tank Guided Missile (MPATGM), was successfully flight tested for the second time from the Ahmednagar range, Maharashtra. All the mission objectives have been met.

Q6. Indian Space Research Organisation (ISRO) successfully launched PSLV C 42 with two British earth observation satellites ____________ and ____________ in precision from the Sathish Dhawan Space Centre Sriharikota.
PSLC and S2-9
S1-4 and NAVIK
NovaSAR and NAVIK
NovaSAR and S1-4
S1-4 and GPS
Solution:
Indian Space Research Organisation (ISRO) successfully launched PSLV C 42 with two British earth observation satellites NovaSAR and S1-4 in precision from the Sathish Dhawan Space Centre Sriharikota, Andhra Pradesh.

Q7. The much awaited 'Jaipur Literature Festival' has begun recently in _____________.
Jaipur
Houston
Udaipur
Berlin
Bern
Solution:
The Jaipur Literature Festival began in Houston at the Asia Society of Texas. The festival, touted as the world’s largest free literary gathering, started with a soulful music performance by Indian Sufi singer Zila Khan.

Q8. Eliud Kipchoge set a new marathon world record in Berlin (Germany), smashing the previous best as he clocked 2 hours 1 minute 39 second. He is from which of the following country?
Kenya
Uganda
Sudan
Tanzania
South Sudan
Solution:
Kenyan Eliud Kipchoge set a new marathon world record in Berlin (Germany), smashing the previous best as he clocked 2 hours 1 minute 39 second. Kipchoge has dominated marathon racing since making his debut in Hamburg in 2013.

Q9. Name the person who has become Sudan’s new Prime Minister.
Joko Widodo
Sherif Ismail
Raila Amolo Odinga
Moutaz Mousa Abdallah
Abdullah Abdullah
Solution:
Moutaz Mousa Abdallah has become Sudan’s new Prime Minister. A 21-member cabinet was sworn in at the presidential palace in Khartoum. Mousa Abdallah is also holding the finance portfolio in a bid to revive the country’s ailing economy.

Q10. International Day for the Preservation of the Ozone Layer was observed recently. The theme for International Day for the Preservation of the Ozone Layer 2018 was _______________.
Science and Technology for a Sustainable Future
Linguistic diversity and multilingualism: keystones of sustainability and peace
Wetlands for a Sustainable Urban Future
Keep Cool and Carry On: The Montreal Protocol
Equality and Parity in Science for Peace and Development
Solution:
International Day for the Preservation of the Ozone Layer was observed on 16th September throughout the world. The theme for International Day for the Preservation of the Ozone Layer 2018 was 'Keep Cool and Carry On: The Montreal Protocol'.

Q11. PayU India has received Reserve Bank of India’s (RBI) approval to operate its own non-banking financial company (NBFC). It is owned by ___.
Walmart
Flipkart
One 97 communications
Naspers Ltd
Muthoot Finance
Solution:
PayU India is a digital payments firm owned by South Africa’s Naspers Ltd.

Q12. The second edition of Nepal-China joint military exercise (JME) named Mt Everest Friendship Exercise-2018 recently commenced in China’s southwestern _____ province.
Shanghai
Beijing
Wuhan
Sochi
Sichuan
Solution:
The second edition of Nepal-China joint military exercise (JME) named Mt Everest Friendship Exercise-2018 recently commenced in China’s southwestern Sichuan province.

Q13. Who has taken charge as the Chief Financial Officer (CFO) of the State Bank of India.
Arundhati Bhattacharya
N. Vishwanath
Viral Acharya
Indira Nui
Prashant Kumar
Solution:
State Bank of India announced that Prashant Kumar has taken charge as the Chief Financial Officer (CFO) of the Bank. Before Kumar, Anshula Kant, who has been promoted as Managing Director of SBI, was the CFO.

Q14. Union Minister of Home Affairs Rajnath Singh inaugurated two CIBMS pilot projects along the India-Pakistan border in Jammu region. What does I stand for?
Indian
Integrated
Internal
International
Interconnected
Solution:
Union Minister of Home Affairs Rajnath Singh inaugurated two Comprehensive Integrated Border Management System (CIBMS) pilot projects along the India-Pakistan border in Jammu region.

Q15. Salesforce.com Inc. founder Marc Benioff and his wife Lynne agreed to acquire Time magazine from Meredith Corp. for _____ in cash.
$190 Billion
$19 Billion
$195 million
$200 million
$190 million
Solution:
Salesforce.com Inc. founder Marc Benioff and his wife Lynne agreed to acquire Time magazine from Meredith Corp. for $190 million in cash.

Q16. Recently Mr. Satya Prakash Malaviya passed away in Delhi. He was a ____.
Politician
Scientist
Writer and Poet
Quiz Master
Vocalist
Solution:
Former Union petroleum minister Satya Prakash Malaviya passed away in Delhi. He was 84.

Q17. Which Indian firm has acquired Finnish company Fluido, a top consulting partner of Salesforce, for 65 million euros (about Rs. 545 crore)?
TCS
Infosys
Wipro
Tech Mahindra
Flipkart
Solution:
Infosys has acquired Finnish company Fluido, a top consulting partner of Salesforce, for 65 million euros (about Rs 545 crore).

Q18. Which bank won "Rajbhasha Kirti" award for outstanding performance in implementing the Official Language Policy during 2017-18 ?
ICICI Bank
State Bank of India
Punjab National Bank
Union Bank of India
HDFC Bank
Solution:
State-run Punjab National Bank (PNB) bagged the "Rajbhasha Kirti" award for outstanding performance in implementing the Official Language Policy during 2017-18. The award was given on the occasion of Hindi Diwas (15th September).

Q19. Which U.S.-based firm, has signed two agreements with the NITI Aayog and Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) to speed up its Country Digital Acceleration programme in India.
Paypal
Tesla
Google
Microsoft
Cisco
Solution:
Cisco, a U.S.-based firm, that makes networking telecommunications equipment, has signed two agreements with the NITI Aayog and Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) to speed up its Country Digital Acceleration programme in India.

Q20. Which Bank recently obtained in principle approval of the Reserve Bank of India for the creation of a subsidiary company and has executed MOU with Infopark Kakkanad for leasing space in their campus.
ICICI Bank
Federal Bank
AXIS Bank
HDFC Bank
IDBI
Solution:
Federal Bank, which is in the process of formation of a wholly owned subsidiary company, has executed MOU with Infopark Kakkanad for leasing space in their campus. The Bank has already obtained in principle approval of the Reserve Bank of India for the creation of a subsidiary company.

Q21. The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has approved a loan for 93 prioritised irrigation projects under the government's flagship scheme Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana (PMKSY). What is the approved loan amount?
Rs 65,634.93 crore
Rs 67,634.23 crore
Rs 61,687.93 crore
Rs 65,124.53 crore
Rs 63,234.39 crore
Solution:
The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has approved Rs 65,634.93 crore loan so far to 93 prioritised irrigation projects under the government's flagship scheme Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana (PMKSY).

Q22. Where does India ranks globally in terms of number of family-owned businesses according to the ‘Credit Suisse Family 1000 in 2018’ study, published by the Credit Suisse Research Institute (CSRI).
7
6
1
5
3
Solution:
India ranks third globally in terms of number of family-owned businesses with 111 companies having a total market capitalisation of $839 billion. India closely follows China with 159 firms and the US with 121 firms.

Q23. For the first time in India, dog owners will have a dedicated dog park to visit. In which state this dog park has been set up?
Bangalore
New Delhi
Hyderabad
Mumbai
Kolkata
Solution:
For the first time in India, dog owners will have a dedicated dog park to visit. Set up in Hyderabad, the park is spread across an area of 1.3 acres.

Q24. In an attempt to combat human trafficking, the West Bengal government has rolled out a scheme. What is the name of the scheme?
Annpurna
Swablamban
Ayushman Bengal
Swayangsiddha
None of the above is true
Solution:
In an attempt to combat human trafficking, the West Bengal government has rolled out a scheme, Swayangsiddha, in different districts of the State. Swayangsiddha, which means self-reliance, will be executed by the West Bengal Police.

Q25. External Affairs Minister (EAM) Sushma Swaraj, along with Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath inaugurated the website for the 15th Pravasi Bharatiya Divas 2019. What is the name of this website?
www.pbdindia.gov.in
www.pbdnri.com
www.nrioutside.gov.in
www.pbnri.gov.in
www.indianpb.com
Solution:
External Affairs Minister (EAM) Sushma Swaraj, along with Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath inaugurated the website for the 15th Pravasi Bharatiya Divas 2019, www.pbdindia.gov.in. The online registration for participation has started for this biennial event.

               




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF