English Miscellaneous Quiz for IBPS Clerk Prelims Exam: 27th September 2018


IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk exam.


Direction (1-5): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence grammatically as well as contextually without altering its meaning.

The level of U.S. aid to India during the coming year will ___  ___ to as little as $200 million or less, unless the Johnson administration is able to ___ 2 ___ a crippling blow dealt by the Congress last night to the Foreign Aid Bill. The chances of such a rescue measure succeeding are considered very ___ 3 ___. President Johnson had originally asked the Congress to sanction $2.9 billion for foreign aid. The ___ 4 ___ of yesterday’s voting in the Lower House of Congress was the trimming of this by a whacking $ one billion to $600 million cut by the House Foreign Affairs Committee in earlier action and another $371 million cut by the Lower House during final ____ 5 ___.

Q1.
Rise
Stagnating
Improve
Sink
Swell

Solution:
The tone of the sentence here is negative as it talks about how the foreign aid to India from US would become ‘as little as...’. Hence, the correct choice for the given blank is ‘sink’.

Q2.
Provide
Reverse
Deliver
Hit
Attack

Solution:
If read properly, the statement talks about a crushing (crippling) blow dealt to the Foreign Aid Bill by the Congress, which the President Johnson’s administration must reverse in order to save the foreign aid to India from sinking.
Phrase, ‘deal a blow’ means - to hit (someone or something) so as to cause harm.

Q3.
Remote
Encouraging
Important
Real
Achievable

Solution:
Since the whole tone of the passage is negative towards the foreign aid to India, the only suitable option is (a), i.e., ‘remote’.

Q4.
Thrust
Lift
Release
Outcome
Theme

Solution:
As the sentence in question talks about consequences/results of “yesterday’s voting”, ‘outcome’ is the correct choice here.

Q5.
Delivery
Release
Passage
Outcome
None of these

Solution:
The passage about foreign aid and the Foreign Aid Bill, and the statement talks about the voting on the said bill. So, the most appropriate choice here is ‘passage’, as it mentions the final passage of it.

Directions (6-10): In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below the sentences, there are five options with a pair of words each. Fill up the sentences with the pair of words that make the sentence grammatically and contextually correct.

Q6. Sruti followed the artistes with her camera to the ________ Malampuzha Dam and the catchment areas and the premises of the Kerala Kalamandalam, one of the _______ cultural institutions in the State.
Beautiful; boring
Ugly; most
Full; important
Picturesque; prominent
None of these

Solution:
Only option (d) fits in grammatically as well as contextually.

Q7. The ________ of visiting a new place as a film crew is that you are no longer just a tourist, but a part of that community, says the documentary maker, who has done a similar travel documentary ________ musician, Kailash Kher.
perks; featuring
disadvantaging; having
load; directing
advantage; holding
fun; shoot

Solution:
PERK: a benefit to which one is entitled because of one's job.
Hence, option (a) is the correct answer here.

Q8. The Chief Minister _______ demanded that the Prime Minister assure the nation that Pakistan will be _______ a befitting reply.
Has; dealted
Has; have
Have; awarded
Also; given
None of these

Solution:
Here, only option (d) which fits in grammatically. Option (c) is incorrect as ‘chief minister’ is a singular noun and hence will take ‘has’ with it and not ‘have’.
Also, ‘dealted’ is even not a word. The past form of ‘deal’ is ‘dealt’.

Q9. Although, with more than 200 million users, India is a key market ______ WhatsApp yet it has had to delay the official launch of its payments services due to the country's ______ on data localisation.
of; eye
for; attack
of; insistence
in; ban
for; push

Solution:
The correct statement is – ‘Although, with more than 200 million users, India is a key market for WhatsApp yet it has had to delay the official launch of its payments services due to the country's push on data localisation.’
The correct preposition here is ‘for’ and not ‘of’.

Q10. The provisions of ________ disincentives have been made in order to discourage the wrongful rejections of the porting requests and adherence to the _______ specified for the various tasks.
core; posts
finance; syllabus
financial; timelines
actual; guidelines
None of these

Solution:
The only grammatically as well as contextually correct adjective here is ‘financial’; ‘actual disincentives’ doesn’t make any contextual sense here.
Hence, option (c) is the correct answer here.

Direction (11-15): Read each of the following sentences to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of this part is your answer. If there is no error in the statement, mark option (e) as your answer.

Q11. Das amplifies the (A)/ liberal voice of the sub-continent (B)/ icon by maintaining an artistic (C)/ distance than being indulgent or passionate. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
In part (b) of the given statement an adjective must come instead of a noun. Hence, Sub-continent must be replaced by ‘sub-continental’.

Q12. So did I witness Communism’s last hurrah (A)/ that day in Moscow, or is a (B)/ Communism remodelled (C)/ in the 21st century struggling to be born? (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
The statement is a question that, ‘has communism died for ever or a new version (remodelled communism) for the 21st century is struggling to be born?’ Hence, in part (d) ‘for’ must replace ‘in’ for make the sentence grammatically correct.

Q13. The requirement for HIV testing (A)/ as a pre-requisite for (B)/ obtaining employment or to access (C) health care or education has also been prohibited. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
No error.

Q14. The Staff Selection Commission conducted a Computer based (A)/ Examination for recruitment of Sub-Inspectors in Delhi Police, (B)/ CAPFs and Assistant Sub-Inspectors in CISF Examination, (C)/ 2017(Paper-I) between 01.07.2017 to 07.07.2017. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
In part (d), either we should write, from 01-07-2017 to 07-07-2017 or between 01-07-2017 and 07-07-2017.

Q15. An attacking limited-overs batsman when (A)/ he first played for Sri Lanka, Chandimal has progressively (B)/ become a defensive-minded batsman in (C)/ formats over the course of several years. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
The statement talks about Chandimal becoming a defensive-minded batsman in all formats of cricket. Hence, the grammatically correct way of writing it is by using ‘across’ instead of ‘in’ in part (c).

               


                                       

You May also like to Read:
                            

                  
Print Friendly and PDF

No comments