English Miscellaneous Quiz for IBPS Clerk Prelims Exam: 28th September 2018


IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.



Directions (1-5): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases/sentences have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

One day, the father was doing some work and his son came and asked, “Daddy, may I ask you a question?” Father said, “Yeah sure, what it is?” So his son asked, “Dad, how much do you make an hour?” Father got a bit upset and said, “That’s none of your business. Why do you ask such a thing?” Son said, “I just want to know. Please tell me, how much do you make an hour?” So, the father told him that “I make Rs. 500 per hour.”

“Oh”, the little boy replied, with his head down. Looking up, he said, “Dad, may I please borrow Rs. 300?” The father furiously said, “if the only reason you asked about my pay is so that you can borrow some money to buy a silly toy or other nonsense, then march yourself to your room and go to bed. Think why you are being so selfish. I work hard every day and do not like this childish behavior.”

The little boy quietly went to his room and shut the door. The man sat down and started to get even angrier about the little boy’s questions. How dare he ask such questions only to get some money? After about an hour or so, the man had calmed down and started to think, “Maybe there was something he really needed to buy with that Rs. 300 and he really didn’t ask for money very often!” The man went to the door of little boy’s room and opened the door.“ Are you sleeping, son?” He asked. “No daddy, I’m awake,” replied the boy. “I’ve been thinking, maybe I was too hard on you earlier”, said the man. “It’s been a long day and I took out my aggravation on you, here’s the Rs.300 you asked for”.

The little boy sat straight up, smiling “oh thank you, dad!” He yelled. Then, reaching under his pillow he pulled some crippled up notes. The man, seeing that the boy already had money, started getting angry again. The little boy slowly counted out his money, then looked up at his father.

“Why do you want money if you already had some?” the father grumbled. “Because I didn’t have enough, but now I do,” the little boy replied. “Daddy I have Rs. 500 now. Can I buy an hour of your time? Please come home early tomorrow. I would like to have dinner with you”. Father was dumbstruck.

Q1. Why did the little boy ask his father for money?
His best friend needed some money urgently, so he decided to borrow some money from his father.
He had to buy a gift for his teacher for the Teacher’s day.
He wanted to buy his Father’s time with the money to have dinner together.
He wanted to buy his parents a surprise anniversary gift and was falling short of some money.
None of these

Solution:
The last paragraph vividly talks about the reason behind the son asking for money from his father.

Q2. There is a line given in BOLD in the passage above. Which of the following describes the meaning of the original sentence correctly?
The father told his son that, ‘you do not work for the business and hence need not know about my hourly earnings’.
The father got angry and asked his son to keep quite because the child tried to compare his father’s salary with his best friend’s father’s salary.
The father chided his son for asking such a question as he believed that children aren’t ought to ask such questions. He thought that it wasn’t their job to get into such matters at such a small age.
The Father scolded his son for the question and said that it was his company and business, and his son should not have anything to do with how much he earned.
Father got curious as to why the little child was interested in his earnings.

Solution:
The phrase “It’s none of your business” is used to suggest that one must not get into the matters talked about. It is not his/her duty to get involved in those matters.
Hence, in the given question, in the context of the passage, option (c) fits-in perfectly and all other options are irrelevant.

Q3.Which of the following is the most appropriate title for the above passage?
Five hundred rupees
A Father and Son conversation
Family Dinner
Joint family, happy family
None of the above

Solution:
As the given passage is all about a son and a Father’s conversation, option (b) is the apt choice here.

Q4. According to the passage, how often did the little boy ask for money?
He had never asked for money before and this was his first time.
His father made him follow a rule of borrowing money only in the first 4 days of the month.
He used to ask for money only during festivals or outstation visits.
He was toy lover and often cried for more money to buy newer toys.
None of these

Solution:
Paragraph 3 talks about the mentioned situation. It categorically says that he didn’t ask for money very often. But, nowhere the exact timing is mentioned for the same. Also, nowhere does the passage state that he had never asked for money before.
Hence, none of the given options is correct.

Q5. Why did the Father go to his son’s room?
He wanted to see if his son had slept or not.
He believed that his son would be stealing from his wallet and wanted to catch him red handed.
After thinking about the situation he got more nervous and angry thinking if his son has gotten into drugs. So he wanted to scold him more so that he would speak up the truth.
After he got normal and got back his calm, he thought that he had been harsh on his son, so he decided to talk to him.
None of these

Solution:
Only option (d) is the correct answer here.
Refer paragraph 3.

Directions (6-10): In each of the following sentences, there is a blank space. Below the sentences, there are five options with one word each. Fill up the sentences with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct.

Q6. French President Emmanuel Macron has said that the Rafale deal was a “government-to-government” discussion and he was not in _______ when the multi-billion dollar agreement for 36 fighter jets was signed between India and France.
Home
Hotel
France
Power
Mood

Solution:
Here, although all the options fit in grammatically in the given sentence, yet, only ‘power’ fits in contextually as well, making the sentence meaningful,

Q7. A draft report on demonetisation, which was circulated last year, _______ at the impact of the move and whether it managed to meet the government’s stated objectives.
Looks
Tells
Watches
Thinks
Discusses

Solution:
Among the given options, only option (a) takes ‘at’ after it.

Q8. India midfielder Manpreet Singh will take _______ the captaincy from P.R. Sreejesh in the Asian Champions Trophy in Muscat next month, marking the hockey team’s first major tournament after the retirement of Sardar Singh.
In
Of
Over
Off
Down

Solution:
In the given sentence ‘over’ fits in correctly, making the sentence grammatically and contextually correct.
One takes ‘over’ power/authority/reign/captaincy etc from someone.

Q9. The commuter will also receive a text message on his/her mobile phones _______ the transaction and the balance.
Declaring
Confirming
Releasing
Deleting
None of these

Solution:
Of all the options, only (b) fits-in in a meaningful manner.

Q10. Known for his quicksilver ________ behind the stumps and as one of the fastest runners between wickets, M.S. Dhoni was left suprised by a question about his daughter Ziva recently.
Catches
Advises
Comments
Reflexes
None of these

Solution:
QUICKSILVER: moving or changing rapidly and unpredictably
Hence, ‘reflexes’ fits-in perfectly here.

Directions (11-13): Choose the word which is most SIMILAR in meaning to the word printed in bold given below.

Q11. SCINTILLATING
Exhilarating
Dull
Exhorting
Oscillating
Scorching

Solution:
SCINTILLATING: brilliantly and excitingly clever or skilful
EXHILARATING: making one feel very happy, animated, or elated; exciting
EXHORT: strongly encourage or urge (someone) to do something
SCORCHING: Very hot

Q12. INCONGRUOUS
Dumb
Impertinent
Irrelevant
Apposite
Opposite

Solution:
INCONGRUOUS: not in harmony or keeping with the surroundings or other aspects of something IRRELEVANT: not connected with or relevant to something

Q13. BREVITY
None of these
Team
Honour
Sacrifice
Concision

Solution:
BREVITY: concise and exact use of words in writing or speech
CONCISION: the quality or state of being concise

Directions (14&15): Choose the word which is most OPPOSITE in meaning to the word printed in bold below.

Q14. PRECOCIOUS
Late
Fast
Unharming
Prevalent
Vintage

Solution:
PRECOCIOUS: exceptionally early in development or occurrence

Q15. ABERRANT
Typical
Error
Unrelated
Glutton
None of these

Solution:
ABERRANT: departing/deviating from an accepted standard
TYPICAL: showing all the characteristics that you would usually expect (i.e., not deviating from the norms) from a particular group of things

               





You May also like to Read:
                            

                  

Print Friendly and PDF

No comments