English Quiz for IBPS PO Prelims Exam: 9th September 2018

Dear Aspirants, 

English Quiz for IBPS PO Prelims Exam: 8th September 2018

English Quiz for IBPS PO Prelims Exam

IBPS PO Prelims is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS PO exam.

Directions (1-5): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. 

The Punjab Cabinet has decided to introduce in the Indian Penal Code (IPC) a new Section (295AA) which states, “Whoever causes injury, damage or .... (1)..... to Sri Guru Granth Sahib, Srimad Bhagwad Gita, Holy Quran and Holy Bible with the intention to hurt the religious feelings of the people, shall be punishable with ....(2)....  for life.” One wonders why this extraordinary penalty is necessary when, throughout India, Section 295A of the IPC already provides for imprisonment up to three years for “deliberate and ....(3).... acts intended to ....(4).... religious feelings”. Now, damage to holy books can attract a mandatory life sentence in Punjab, while other insults can attract up to three years. To put it .... (5)...., insulting a god or Prophet would land you in jail, but burning or defacing a holy book would land you in prison for life.

Q1. 
(a) insulting
(b) adoration
(c) praising
(d) sacrilege 
(e) glorification

S1. Ans.(d)
Sol. "Sacrilege" means violation or misuse of what is regarded as sacred. Here, the sentence is about causing damage to the holy books, hence option (d) is the correct choice.

Q2. 
(a) termination
(b) casualty
(c) captured
(d) emancipation
(e) imprisonment

S2. Ans.(e)
Sol. Imprisonment means state of being in captivity. Thus, whoever disregards the holy books will be punished with imprisonment.

Q3. 
(a) malicious 
(b) benignant
(c) benevolent
(d) cordial
(e) pleasant

S3. Ans.(a)
Sol. Malicious means intending or intended to do harm. Here we need a negative word as the sentence talks about deliberate acts against religious feelings. Hence, malicious is the correct choice.

Q4. 
(a) applause
(b) outrage 
(c) flatter
(d) compliment
(e) adulation

S4. Ans.(b)
Sol. Outrage means to arouse fierce anger, shock, or indignation in (someone).Thus, it fits in the blank correctly.

Q5. 
(a) civil
(b) refinery
(c) bluntly 
(d) polished
(e) politically

S5. Ans.(c)
Sol. Bluntly means in an uncompromisingly forthright way which makes it the correct choice here.

Direction (6-10): In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts out of which one part is correct and given in bold. There is no error in three out of four remaining parts and therefore only one of the parts (other than the bold one) is incorrect. You must choose the grammatically incorrect part as your answer. 

Q6.  As South Africa debates contentiously (A)/ legislative proposals on land redistribution (B)/, few see any risk of Zimbabwe-style (C)/ violent farm seizures of the 1990s in (D)/ Africa’s most industrialized country. 
(a) A 
(b) B
(c) C
(d) D
(e) No Error

S6. Ans.(a)
Sol. Replace "contentiously" with "contentious". We will use adjective rather than adverb as per the context.

Q7. A photo, nowadays, is a piece (A)/ of digital information that can (B)/ be instantly sent to a friend (C)/, upload on a website (D)/ or edited on a computer.
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D 
(e) No Error

S7. Ans.(d)

Sol. Replace "upload" by "uploaded". We will use past form of verb here according to parallelism.

Q8. There is justified in the argument (A)/ that moving ahead towards integrated (B)/ commands without any (C)/ meaningful restructuring in the higher (D)/ defence organisation is premature.
(a) A 
(b) B
(c) C
(d) D
(e) No Error

S8. Ans.(a)
Sol. Replace "justified" by "justification" as noun form of the word is required here.

Q9. When we stifle dissent within (A)/ our own minds, we stop thinking (B)/. Many of our meaningful acts also (C)/ occur of this dissenting conversation (D)/ of our many selves.
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D 
(e) No Error

S9. Ans.(d)
Sol. Use 'from' in place of 'of' as correct use of preposition is required here.

Q10. The election of the eminent Pakistani (A)/ cricketer, Imran Khan, as Prime Minister (albeit through a flawed election) (B)/ has rekindling hopes among committed democrats (C)/ in South Asia, especially India, that (D)/ Pakistan is about to emerge into a new dawn . 
(a) A
(b) B
(c) C 
(d) D
(e) No Error

S10. Ans.(c)
Sol. Replace 'rekindling' by 'rekindled'. ‘Has’ will always be followed by the third form of the verb.

Directions (11-15): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

(A) We establish a relationship with them. Our relations with our friends are based as much on how we learn to live
(B) Moments of disagreement. If our friends and family consist only of those who agree
(C) We dissent at home, with our friends and with our colleagues in the places we work. It is through these ways of dissenting that 
(D) With our disagreements as on other things. The relationship between spouses is filled with many
(E) With us all the time, then we will not have any friends and family. 

Q11.  Which of the following will be the THIRD sentence after the rearrangement?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D 
(e) E

S11. Ans.(d)
Sol. The correct sequence is CADBE, D

Q12. Which of the following will be the FIFTH (LAST) sentence after the rearrangement? 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S12. Ans.(e)
Sol. E

Q13. Which of the following will be the FOURTH sentence after the rearrangement?
(a) A
(b) B 
(c) C
(d) D
(e) E

S13. Ans.(b)
Sol. B

Q14. Which of the following will be the SECOND sentence after the rearrangement?
(a) A 
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S14. Ans.(a)
Sol. A

Q15. Which of the following will be the FIRST sentence after the rearrangement?
(a) A
(b) B
(c) C 
(d) D
(e) E

S15. Ans.(c)
Sol. C




You May also like to Read:

Print Friendly and PDF