English Quiz for NIACL Assistant Exam: 7th September

Dear Aspirants, 

English Quiz for NIACL Assistant Exam: 7th September 2018


English Quiz for NIACL Assistant Exam

NIACL is in its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming NIACL Assistant exam.





Direction (1-5): In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts out of which one part is incorrect. You must choose the grammatically incorrect part as your answer. If there is no error in the given sentence, mark option (e) as your answer .i.e. "No error". 

Q1. We live not in a(A)/ totalitarian regime but in a(B)/ democratic nation, which(C)/ permit free exchange of ideas and liberty(D)/. No error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
Replace 'permit' with 'permits' as the subject it is followed by is singular.

Q2. The advisory from the Union Information and Broadcasting Ministry to the media saying(A)/ they “may” refrain from using the term ‘Dalit’ while referring to(B)/ members of Scheduled Castes is unnecessary, intrusive(C)/ and issue with little application of the mind(D)/. No error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
Replace 'issue' with 'issued' as it should be used as a verb as per the context rather than a noun.

Q3. What Yemen needs is an immediate ceasefire(A)/ between the Houthis and the Saudis(B)/, followed to talks involving all parties(C)/, not more bombings(D)/. No error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
Replace 'to' with 'by'. Use of correct preposition.

Q4. Remunerating a manager based on just the share price of her firm will reward(A)/ and punish her for factors beyond her control, and a better contract(B)/ would therefore linked managerial compensation to the firm’s share(C)/ price relative to the share prices of other comparable firms(D)/. No error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
Replace 'linked' with 'link' because modal auxiliary will always be followed by the first form of the verb.

Q5. The government needs to learn from this(A)/ episode and free the bureaucracy from the fear(B)/ of the auditor and the investigator soon(C)/, for better outcomes in all its plans(D)/. No error(E)
A
B
C
D
E
Solution:
No error

Direction (6-10): Which of the following phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., “No correction required” as the answer. 

Q6. It is essential that one carry enough food and water for the entire journey. While it is cold, it can get uncomfortably warm as one climbs, so dressing in layers is advisable.
that one carried enough food
that one carries enough food
which one carries enough food
to carrying enough fooding
No correction required
Solution:
'that one carries enough food' because singular subject will always be followed by the singular form of the verb.

Q7. The Egyptians believed that the soul journey with the sun into afterlife, and so they built their temples and palaces on the east and elaborate tombs on the west bank of the River Nile.
that the soul journeying
that the soul journeys
that the soul journeyed
that the soul will journey
No correction required
Solution:
'that the soul journeyed' as the given sentence is in past form of the tense.

Q8. He's world's best player, he wants to score at all costs but he needs to remain calm and the goals will come in a burst.
the world's best player
the world's better player
the world's good player
world's more best player
No correction required
Solution:
'the world's best player' as it is the case of the superlative degree in the degree of comparison. Thus, it will be followed by the article 'the' as per the grammatical rule.

Q9. Scientists have developed an artificial intelligence (AI) system that can better predict the risk of death in patients with heart disease than human experts.
had developed an artificial intelligence
has developed an artificial intelligence
will have developed an artificial intelligence
will developed an artificial intelligence
No correction required
Solution:
No correction required

Q10. Agriculture is the biggest industry in the State and it all begun with farmers buying material, be it seeds, fertilisers, pesticides, or machinery.
it all will begins with
it all beginning with
it all begin with
it all begins with
No correction required
Solution:
'it all begins with' as the sentence is in the present form of tense.

Directions (11-15): Choose, out of the given five options, (in each question) the word which is not the synonym of the given bold word. 

Q11. ARCHETYPAL
quintessential
ideal
atypical
prototype
paradigm
Solution:
Meaning: of an original type after which other things are patterned Antonym: atypical

Q12. CAVORT
stew
frisk
play
gambol
romp
Solution:
Meaning: play boisterously Antonym: stew

Q13. DEBUNK
demystify
flatter
puncture
expose
disparage
Solution:
Meaning: expose while ridiculing Antonym: flatter

Q14. DOGMATIC
 fluctuating
stubborn
arrogant
emphatically
  arbitrary
Solution:
Meaning: pertaining to a code of beliefs accepted as authoritative Antonym: fluctuating

Q15. ENFRANCHISE
emancipate
liberate
incarcerate
manumit
release
Solution:
Meaning: grant freedom to, as from slavery or servitude Antonym: incarcerate

               
Print Friendly and PDF