Error detection for IBPS Clerk Prelims Exam: 26th September 2018


IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk exam.


Direction (1-15): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of this part is your answer. If there is no error in the statement, mark option (e) as your answer. 

Q1. In the last elections in 2013, the Supreme Court (A)/ annulled the result after Mr. Yameen trailed former (B)/ President Mohamed Nasheed, giving Mr. Yameen time to forge alliances (C)/ and won a second round of voting that was postponed twice. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
By annulling the election process, the SC gave Mr. Yameen time to forge (present tense) alliances and win (present tense => parallelism) a second round of elections.

Q2. The green-field airport, located 30 km from capital (A)/ Gangtok, will start it’s commercial operations (B)/ from the first week of October, according to (C)/ the State Chief Secretary A.K. Shrivastava. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
It’s – It is
Its – Possessive pronoun for it.
Hence, in the given sentence its should be used in place of it’s

Q3. John Lee, the territory’s secretary in security, (A)/ announced that the Hong Kong (B)/ National Party would be (C)/ prohibited from operation from Monday. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
‘Secretary in security’ is a meaningless and grammatically incorrect phrase. It should be replaced by ‘Secretary for security’. Like we name the head of a department/ministry a ‘Minister’, many foreign countries call them ‘Secretaries’. For example, Secretary of State in America is the counterpart to our Minister of External Affairs.
Similarly, ‘Secretary for security’. Hence, option (a) is the correct answer.

Q4. The Petrol now cost Rs. 90.08 at the Indian Oil Corp (IOC) outlets in the city, (A)/ while it is priced at Rs 90.17 at the (B)/ Hindustan Petroleum Corp Ltd (HPCL) outlets and (C)/ Rs.90.14 at the Bharat Petroleum Corp Ltd (BPCL) stations. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Petrol will be followed by verb + s/es. Hence, ‘costs’ should replace ‘cost’ in the given sentence.

Q5. The Apex Court said that, there is a fundamental difference (A)/ between Aadhaar and other identity proofs, as Aadhaar cannot be duplicated (B)/ and it is a unique identification. It added that Aadhaar (C)/ is for empower the marginalised sections of the society. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Either ‘for empowering’, Or ‘to empower’ is to be used to make the sentence grammatically correct.

Q6. Integrated structures comprising an ATC tower-cum-fire station, (A)/ two sophisticated CFT, one terminal building for passengers, (B)/ high-intensity runway lights, and (C)/ parking for over 50 vehicles are some of the features of the airport. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
No error

Q7. The Kerala government sought (A)/ its rejection but the city civil court (B)/ turned down there plea. (C)/ The appeal then reached the Supreme Court. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Possessive pronoun ‘their’ should be used here.

Q8. If the like of Rashid Khan and Mujeeb-ur-Rahman (A)/ can put pressure, it will be (B)/ a good warm-up for (C)/ the middle-order trio before the final match. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Here, ‘likes’ should be used instead of ‘like’.
‘Likes of someone/something’ is a phrase used to refer to people/things of a particular type/group/kind.

Q9. Delhi has the cheapest fuel rates (A)/ among all metros and most States capitals (B) because of lower taxes. (C)/ Mumbai has the highest sales tax or VAT. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
To refer to the capitals of multiple states, the grammatically correct phrase is, ‘state capitals’ and not ‘states capitals’.
Hence, the correct statement would be – ‘Delhi has the cheapest fuel rates among all metros and most State capitals because of lower taxes. Mumbai has the highest sales tax or VAT.’

Q10. Despite a promise of autonomous, (A)/ activists complain that (B)/ the mainland's influence over (C)/ its democratic elections is increasing. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
In the given statement, a noun is to be used instead of a adjective. So, ‘autonomous’ should be replaced by ‘autonomy’ in part (a).

Q11. The decision to reject the formation (A)/ of a Joint Parliamentary Committee to examine (B)/ the deal should be reconsidered. If the political war of (C)/ Rafale continues, it is defense modernisation that will become the real victim. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Here, the political war is not ‘of’ Rafale, but over (the issue of) Rafale.

Q12. After three days of a global search (A)/ and rescue effort, Commander Abhilash Tomy (B)/ of the Indian Navy was rescued (C)/ by a French shipping vessel in Monday morning. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Preposition used with days of the week, calendar dates and special days-birthdays/anniversaries/etc is ‘on’. Hence, ‘on Monday morning’ is the correct way of writing.

Q13. The magistrate later remand her (A)/ in judicial custody till October 1. (B)/ Police sources said Ms. Saraswathi would (C) be lodged in the Salem Women’s Prison. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
‘The magistrate later remand her in judicial custody’ is grammatically incorrect as later is followed by verb’s second form.
Hence, ‘The magistrate later remanded her in judicial custody’ is grammatically correct.

Q14. The arrest was made by a team (A)/ led by Superintendent of Police (City) (B)/ Vinay Singh and Mr. Rai, on the (C)/ direction of Senior Superintendent of Police Shalabh Mathur. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
No error.

Q15. So, when Bhuvneshwar Kumar and Jasprit Bumrah kept cutting (A)/ off Fakhar's scoring areas by bowling stump-to-stump on a length, (B)/ denied him room to pull and play flat-batted strokes, (C)/ Rohit deliberately kept mid-on a touch wide and left midwicket open. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
By the law of parallelism, ‘denied’ in part (c) must be replaced by ‘denying’ to make the sentence grammatically correct.

               
 

You May also like to Read:
                            
  


Send Your Success Stories of SBI Clerk at Blogger@adda247.com

                  

Print Friendly and PDF

No comments