Fillers for IBPS Clerk Prelims Exam: 29th September 2018


IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.



Directions (1-15): In each of the following sentences, there is a blank space. Below the sentences, there are five options with one word each. Fill up the sentences with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. 

Q1. A five-judge Constitution Bench of the Supreme Court led by Chief Justice of India Dipak Misra, on Thursday ________ the pre-Independence provision of adultery in the Indian Penal Code (IPC), which treats a married woman as a commodity owned by her husband.
Scrapped
Annulled
Demolished
Both (a) and (b)
All (a) (b) & (c)
Solution:
DEMOLISH means to pull or knock down (a building).Hence, only (a) & (b) fit in the given sentence grammatically and contextually.

Q2. Mr. Kumar told _________ that Mr. Greene told Ms. Swaraj he wanted to personally inform her about the Antiguan government and its Prime Minister’s “commitment on Mehul Choksi’s extradition.”
Reports
News
Reporters
Producers
Actors
Solution:
Among the given options, only option (c) fits in contextually as well as grammatically.

Q3. A three-judge Bench led by Chief Justice of India Dipak Misra _______ FIRs from being registered in relation to the film's name, songs or any of its contents.
Released
Barred
Warned
Declared
None of these
Solution:
Only ‘barred’ makes the given sentence meaningful as rest of the words are irrelevant.

Q4. The Commission has _________ an order of 17.45 lakh VVPATs to Bharat Electronics Limited and Electronics Corporation of India Limited for use in the coming Lok Sabha elections.
Held
Demanded
Recovered
Declared
Placed
Solution:
An order is always ‘placed’. Here also, the sentence talks about a commission placing an order of 17.45 lakh VVPATs.

Q5. Adultery may not be the cause of an unhappy marriage but a result after all. It would be tantamount to ________ people who lived in an unhappy marriage, he observed.
Punish
Punishing
Warning
Stop
None of these
Solution:
Tantamount to something means being almost the same or having the same effect as something, usually something bad: Hence, ‘tantamount to’ is followed by a reference to an act. Here this act is ‘the punishing of people who lived in unhappy marriages’. Using ‘punish’ here doesn’t make grammatical sense. Hence, option (b) is the correct answer here.

Q6. An _________ of the Himachal Pradesh State Disaster Management Authority said most of the 614 roads of the State, including Chandigarh-Manali Road, have been reopened.
Official
Minister
Driver
Both (a) & (b)
None of these
Solution:
The sentence starts with ‘An’, hence, must be followed by a vowel sound. Hence, (a) is the correct answer.

Q7. The weather conditions are favourable now and BRO ________ are on the job to clear debris from the roads.
People
Dogs
Astrologers
Community
Personnel
Solution:
‘People’ means public in general but ‘personnel’ means people employed in an organization. Hence, only (e) makes grammatical sense here.

Q8. China's foreign ministry said on Thursday that Beijing ________ not interfere in other countries’ internal matters after US president Donald Trump accused it of seeking to meddle in the Nov 6 US Congressional elections.
Has
Do
Does
Have
None of these
Solution:
‘Beijing’ is a singular noun, so it’ll take ‘does’ with it.

Q9. Mr. Kasinath alleged that the corporators of the Opposition party (YSRCP) have joined TDP corporators in looting people in several _________.
Ways
Years
Dynasties
Parties
None of these
Solution:
Of all the options mentioned, only ‘ways’ make grammatical sense here.

Q10. Shops, business establishments and offices were partly closed in Kolkata and parts of West Bengal in the early hours on Wednesday following a 12-hour bandh ________ given by the BJP.
Missed call
Called
Miss call
Call
None of these
Solution:
‘Bandh call’ means an appeal for a general strike.

Q11. The strike by the Rajasthan Roadways employees _________ the 10th day on Wednesday, as the buses are off the road across the State.
Continued
Started
Entered
Declared
All (a), (b) & (c)
Solution:
Here, only option (c) is grammatically correct.

Q12. Central Pollution Control Board (CPCB) on Monday said rains in the last few days have _______ pollutants from the air leading to improvement in air quality in the National Capital.
Been
Removed
Deleted
Blown
Blew
Solution:
For the given sentence, only ‘removed’ makes it meaningful.

Q13. Only 24 astronauts have flown beyond earth’s protective magnetic shield, in missions _______ a four-year period from December 1968 to December 1972.
Spanning
Extending
Ranging
All of the above
None of the above
Solution:
SPANNING: extending across (a period of time or a range of subjects).

Q14. SpaceX, Elon Musk’s space transportation company, has announced that its first private passenger on a voyage _______ the moon will be Japanese billionaire Yusaku Maezawa, the founder and chief executive of online fashion retailer Zozo.
Inside
From
For
Around
Over
Solution:
Here, only ‘around the moon’ makes the sentence grammatically correct.

Q15. Works relating to land and revenue matters, ________ of certificates by different departments, release of scholarships and ration cards and the tasks of Panchayati Raj have come to a standstill because of the strike.
Eliminating
Extension
Writing
Verify
Issuance
Solution:
The given sentence talks about all the works affected by the strike. Here, ‘issuance’ fits in most appropriately to make the sentence grammatically correct as well as meaningful.

               

Print Friendly and PDF

No comments