General Awareness Questions for IBPS RRB PO/Clerk Exam | 13th September 2018

Dear Aspirants,

General Awareness Questions for IBPS RRB PO/Clerk Exam | 13th September 2018

General Awareness for IBPS RRB PO/Clerk: 13th September 2018

Preparing for NIACL Assistant and IBPS RRB PO and Clerk Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in IBPS RRB PO and Clerk Examinations. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming NIACL Assistant Exam.



Q1. The first Nepal-India Think Tank Summit was held recently in ______________ to foster greater collaboration and knowledge-sharing among the think tanks of the two countries.
New Delhi
Mumbai
Kathmandu
Pokhara
Chennai
Solution:
The first Nepal-India Think Tank Summit has begun in Kathmandu to foster greater collaboration and knowledge-sharing among the think tanks of the two countries. The summit is being jointly organized by the Asian Institute of Diplomacy and International Affairs and Nehru Memorial Museum Library.

Q2. The 3rd BRICS Film Festival took place in Durban, South Africa, along with the International Durban Film Festival (DIFF). In Indian films who won the Best Actress Award?
Konkana Sen Sharma
Bhanita Das
Nandita Das
Mahi Gill
Sridevi
Solution:
The 3rd BRICS Film Festival took place in Durban, South Africa, along with the International Durban Film Festival (DIFF). The last day of the festival (27th July) was celebrated as India Country Day, followed by Awards and Closing Ceremony. The film festival is aimed at celebrating world-class film productions from the BRICS nations with the objective of inspiring more collaboration from these nations. Awards won by Indian films in the 3rd BRICS Film Festival, Durban, South Africa: 1. Best Actress: Bhanita Das, Village Rockstars, 2. Best Film: Newton by Amit Masurkar, 3. Special Jury Award: Village Rockstars by Rima Das.

Q3. Name the state government that has recently signed an MoU with a private trust Sohanlalji Buladeviji Ojha Gaushala Samiti to build its first 'Cow Sanctuary'.
Madhya Pradesh
Gujarat
Maharashtra
Rajasthan
Uttar Pradesh
Solution:
Rajasthan Government signed an MoU with a private trust Sohanlalji Buladeviji Ojha Gaushala Samiti to build its first 'Cow Sanctuary', a shelter for 10000 cows. This will be the first cow sanctuary in Rajasthan and will be situated in Bikaner’s Napasar.

Q4. Name the Paytm Payments Bank CEO who has resigned recently from the role and will now head Paytm's new retail initiative.
Renu Satti
Vijay Shenkar
Madhur Deora
Vineet Kaul
Deepak Abbot
Solution:
Paytm Payments Bank CEO Renu Satti has resigned from the role and will now head Paytm's new retail initiative. Paytm will look for a replacement for Satti, who had taken over the CEO role last year.

Q5. Which discussing investments there is mention of short term government security. What is this type of investment known as?
Debenture
Mutual fund
Treasury bill
Share
None of the given options is true
Solution:
Treasury Bills are short term (up to one year) borrowing instruments of the Government of India which enable investors to park their short term surplus funds while reducing their market risk. They are auctioned by Reserve Bank of India at regular intervals and issued at a discount to face value.

Q6. FICCI is the voice of India's business and industry. FICCI stands for-
Federation of International Chambers of Commerce and Industry
Foundation of Indian Chambers of Commerce and Industry
Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry
Federation of Indian Common of Commerce and Industry
Federation of Indian Chambers of Commerce and International
Solution:
The Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) is an association of business organisations in India.

Q7. BRBNMPL is a wholly owned subsidiary of RBI which prints bank notes (Indian rupees) for the RBI. BRBNMPL stands for-
Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited
Bharatiya Reserve Bank National Mudran Private Limited
Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Public Limited
Bharatiya Reserve Bank Note Medium Private Limited
Bharatiya Reserve Bank Note Management Private Limited
Solution:
Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL) is a wholly owned subsidiary of Reserve Bank of India which prints bank notes (Indian rupees) for the Reserve Bank of India (RBI). It was established in 1995 to address the demand of bank notes.

Q8. The Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) announced the appointment of Surendra Rosha as Chief Executive Officer for HSBC India. He has replaced ____________.
Prabhakar Singh
NK Singh
Manohar Sinha
Jayant Rikhye
Veenit Charles
Solution:
The Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) announced the appointment of Surendra Rosha as Chief Executive Officer for HSBC India, subject to regulatory approvals. He has replaced Jayant Rikhye.

Q9. Name the veteran Bengali writer whose story 'Abhimanyu' was made into a Hindi movie 'Ek doctor ki maut' who passed away recently.
Dev Mahapatra
Anirban Bhattacharya
Ramapada Chowdhury
Ramdas Bannerjee
Jethis Chatterjee
Solution:
Acclaimed Bengali writer Ramapada Chowdhury, whose story 'Abhimanyu' was made into a Hindi movie 'Ek doctor ki maut', passed away. Chowdhury was 95.

Q10. Name the Indian company/Bank that has beat Tata Consultancy Services (TCS) to become the most valued company in India.
HDFC Bank
Reliance Industries Limited
SBI
Infosys
HCL
Solution:
India's richest person Mukesh Ambani-led Reliance Industries Limited (RIL) beat Tata Consultancy Services (TCS) to become the most valued company in India.

Q11. American and Spanish Scientists have discovered a new shape called '____________' while studying nature’s way of moulding tissue to form the skin, cavity linings and the building blocks of organs.
Prismoid
Celloidis
Prismatic
Lupoid
Scutoid
Solution:
American and Spanish Scientists have discovered a new shape called 'scutoid' while studying nature’s way of moulding tissue to form the skin, cavity linings and the building blocks of organs. The shape has five sides on one end and six on the other and a triangular surface on one of its longer edges.

Q12. Who is Khadga Prasad Sharma Oli?
Speaker of the House of Representatives of Nepal
President of Nepal
Leader of opposition in Nepal
Prime Minister of Nepal
chairman of the Nepal Communist Party
Solution:
Khadga Prasad Sharma Oli is the current Prime Minister of Nepal.

Q13. Pakistan has been placed on the grey list by the Financial Action Task Force (FATF) for failing to curb anti-terror financing despite its diplomatic efforts to avert the decision recently. The FATF is an inter-governmental body established in-
1993
1987
1989
1991
1985
Solution:
Pakistan has been placed on the grey list by the Financial Action Task Force (FATF) for failing to curb anti-terror financing despite its diplomatic efforts to avert the decision. The decision was taken at the global financial watchdog Financial Action Task Force’s (FATF) plenary session in Paris where Finance Minister Shamshad Akhtar represented Pakistan.The FATF is an inter-governmental body established in 1989 to combat money laundering, terrorist financing and other related threats to the integrity of the international financial system.

Q14. Where is the capital of Australia?
Adelaide
Canberra
Brisbane
Sydney
Melbourne
Solution:
Canberra is the capital city of Australia.

Q15. Name the state government that has launched a smartphone distribution scheme called 'Mobile Tihar' under Sanchar Kranti Yojna with actress Kangana Ranaut.
Gujarat
Madhya Pradesh
Chhattisgarh
Maharashtra
Jharkhand
Solution:
Actress Kangana Ranaut and Chhattisgarh CM Raman Singh launched a smartphone distribution scheme called 'Mobile Tihar' under Sanchar Kranti Yojna.

               




You may also like to read:
        



Print Friendly and PDF