General Awareness Questions for IBPS RRB PO/Clerk Exam | 5th September 2018

Dear Aspirants,

General Awareness Questions for IBPS RRB PO/Clerk Exam | 5th September 2018

General Awareness for IBPS RRB PO/Clerk: 05th September 2018

Preparing for NIACL Assistant and IBPS RRB PO and Clerk Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in IBPS RRB PO and Clerk Examinations. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming NIACL Assistant Exam.


Q1. Name the 19 year old student who has been crowned Femina Miss India 2018 in a grand ceremony in Mumbai.
Shreya Rao Kamavarapu
Anukreethy Vas
Meenakshi Chaudhary
Manokrity Rao
Sapna Singh
Solution:
Anukreethy Vas, a 19-year-old Tamil Nadu college student, has been crowned Femina Miss India 2018 in a grand ceremony in Mumbai hosted by filmmaker Karan Johar and actor Ayushmann Kurrana. Anukreethy Vas had beaten 30 contestants to bag the top honour in front of a judges panel that included Miss World 2017 Manushi Chhillar, who awarded Anukreethy Vas her crown.

Q2. Human Resources Development Minister Prakash Javadekar launched the National Digital Library of India (NDLI). The library can be accessed at _______________.
ndli.iitkgp.nic.in
ndl.iitk.nic.in
ndli.iitk.ac.in
ndl.iitkgp.ac.in
None of the given options is true
Solution:
Human Resources Development Minister Prakash Javadekar launched the National Digital Library of India (NDLI). The library will become a single window platform for all educational needs. Users can register for free on the National Digital Library from Google Play store. The library can be accessed at ndl.iitkgp.ac.in.

Q3. The 15th annual Asia and Oceania Region Inter-Governmental Ministerial meeting on anti-doping was held in ______________.
Colombo
Cambodia
Columbia
Carolina
Cairo
Solution:
The 15th annual Asia and Oceania Region Inter-Governmental Ministerial meeting on anti-doping was held in Colombo with representatives from 29 countries including India. The 15th such annual gathering is also being attended by the World Anti-Doping Agency (WADA) to discuss important anti-doping issues that will help in the fight for clean sport.

Q4. The 5th National Standards Conclave- Implementing the Indian National Strategy for Standardization was held in _____________.
New York
New Delhi
Madrid
Montreal
Manhattan
Solution:
The 5th National Standards Conclave- Implementing the Indian National Strategy for Standardization was held in New Delhi. It was organized by Department of Commerce and Confederation of Indian Industry (CII).

Q5. The IFAD is an international financial institution and a specialised agency of the United Nations dedicated to eradicating poverty and hunger in rural areas of developing countries. IFAD stands for-
International Fund for Agricultural Derivative
International Fund for Association Development
Indian Fund for Agricultural Development
International Fund for Agricultural Development
International Financial for Agricultural Development
Solution:
The International Fund for Agricultural Development (IFAD) is an international financial institution and a specialised agency of the United Nations dedicated to eradicating poverty and hunger in rural areas of developing countries.

Q6. The EIB is the European Union's bank and it is the world’s largest multilateral borrower and lender. What is the meaning of "I" in EIB?
Investment
International
Initially
Installment
Indian
Solution:
The European Investment Bank (EIB) is the European Union's bank. EIB is the only bank owned by and representing the interests of the European Union Member States. It is work closely with other EU institutions to implement EU policy.

Q7. Where is the head office of IFAD?
Vienna, Austria
London, UK
Paris, France
Berlin, Germany
Rome, Italy
Solution:
The Head Office of International Fund for Agricultural Development (IFAD) is in Rome, Italy.

Q8. Name the US Permanent Representative to the United Nations who had announced the withdrawal of the United States from the United Nations Human Rights Council (UNHRC).
Michele J. Sison
Samantha Power
Rosemary DiCarlo
Nikki Haley
Susan Rice
Solution:
Nikki Haley, the US Permanent Representative to the United Nations announced the withdrawal of the United States from the United Nations Human Rights Council (UNHRC), accusing the council of bias against US ally Israel. Ms Haley also accused the council of maintaining a “disproportionate focus and unending hostility towards Israel" that shows it is "motivated by political bias, not by human rights".

Q9. On World Refugee Day is held every year on _____________ to commemorate the strength, courage and perseverance of millions of refugees.
13 June
10 June
15 June
20 June
25 June
Solution:
On World Refugee Day is held every year on 20th June to commemorate the strength, courage and perseverance of millions of refugees. The theme for World Refugee Day 2018 is ‘Now More Than Ever, We Need to Stand with Refugees’.

Q10. Which of the following state government police have launched a mobile-based messenger application named 'Cop Connect' dedicated to provide real-time information to over 60,000 police officers across the State?
Maharashtra
Telangana
Kerala
Punjab
Goa
Solution:
The Telangana police have launched a mobile-based messenger application named 'Cop Connect' dedicated to provide real-time information to over 60,000 police officers across the State.

Q11. The Reserve Bank of India (RBI) has narrowed the definition of relatives to check the flow of funds. Hence, funds under the ‘maintenance of close relative’ category can be sent only to immediate relatives such as ______________.
Parents
Spouses
Children
Children's spouses
All of the above
Solution:
Concerned over funds sent abroad under the ‘maintenance of close relative’ category of the Liberalised Remittance Scheme (LRS), the Reserve Bank of India (RBI) has narrowed the definition of relatives to check the flow of funds. Hence, funds under the ‘maintenance of close relative’ category can be sent only to immediate relatives such as parents, spouses, children and their spouses.

Q12. Rwanda is a landlocked East African country with a green, mountainous landscape. What is the currency of Rwanda?
Dirham
Dollar
Rand
Shilling
Franc
Solution:
Rwanda is a landlocked East African country with a green, mountainous landscape. Its renowned Volcanoes National Park is home to mountain gorillas and golden monkeys. Rwanda Capital: Kigali, Currency: Rwandan franc.

Q13. European Union (EU) and Japan have signed Economic Partnership Agreement (EPA) recently. Who is the present European Parliament president?
Jim Yong Kim
Antonio Tajani
Donald Tusk
Jean-Claude Juncker
Khalid Bin Ahmed
Solution:
European Union (EU) and Japan have signed Economic Partnership Agreement (EPA). It was signed at EU-Japan summit in Tokyo by EU Presidents Jean-Claude Juncker and Donald Tusk and Japanese Prime Minister Shinzo Abe. Antonio Tajani is the present European Parliament president.

Q14. What is the capital city of Bahrain?
Riyadh
Muscat
Doha
Manama
Kuwait City
Solution:
Manama, the modern capital of the Arabian Gulf island nation of Bahrain.

Q15. The Punjab Government has launched a mobile application named ___________ aimed at increasing the state's green cover.
m-Hariyali
i-Hariyali
m-Green
i-Nursery
m-Nursery
Solution:
The Punjab Government has launched a mobile application named ‘i-Hariyali’ aimed at increasing the state's green cover. The mobile application would enable the users to order free plant saplings.

               



You may also like to read:
    



Print Friendly and PDF