General Awareness Questions for IBPS RRB PO/Clerk Exam | 6th September 2018

Dear Aspirants,

General Awareness Questions for IBPS RRB PO/Clerk Exam | 6th September 2018

General Awareness for IBPS RRB PO/Clerk: 06th September 2018

Preparing for NIACL Assistant and IBPS RRB PO and Clerk Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in IBPS RRB PO and Clerk Examinations. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming NIACL Assistant Exam.


Q1. Former world number one Angelique Kerber defeated Serena Williams in the women's singles final to clinch her first-ever Wimbledon title. Angelique Kerber hails from ______________.
France
Germany
USA
Russia
Serbia
Solution:
Former world number one Angelique Kerber defeated seven-time champion Serena Williams in the women's singles final to clinch her first-ever Wimbledon title. Angelique Kerber hails from Germany.

Q2. The Ministry of Corporate Affairs (MCA) has constituted a 10 Member Committee for review of the penal provisions in the Companies Act, 2013. The committee will be headed by ____________.
Secretary of Ministry of Corporate Affairs, Injeti Srinivas
Minister of Corporate Affairs, Piyush Goyal
Minister of State in the Ministry of Corporate Affairs, P.P. Chaudhary
None of the given options is true
Both (a) and (b)
Solution:
The Ministry of Corporate Affairs (MCA) has constituted a 10 Member Committee, headed by the Secretary of Ministry of Corporate Affairs Mr Injeti Srinivas, for review of the penal provisions in the Companies Act, 2013. It has been setup to examine ‘de-criminalisation’ of certain offences.

Q3. The Prime Minister Narendra Modi inaugurated and laid done the foundation stone of important projects, cumulatively worth over _____________ in Varanasi.
Rs. 600 crore
Rs. 800 crore
Rs. 900 crore
Rs. 700 crore
Rs. 1000 crore
Solution:
The Prime Minister Narendra Modi inaugurated or laid the foundation stone of important projects, cumulatively worth over Rs. 900 crore in Varanasi. Among the projects inaugurated are the Varanasi City Gas Distribution Project and the Varanasi-Ballia MEMU train.

Q4. Name the country that has recently become the Vice-Chair (Regional Head) of the Asia Pacific Region of World Customs Organisation (WCO) for a period of two years.
Sri Lanka
Pakistan
Australia
India
China
Solution:
India has become the Vice-Chair (Regional Head) of the Asia Pacific Region of World Customs Organisation (WCO) for a period of two years (from July 2018 to June 2020). The underlying Theme of the Inaugural Ceremony is “Customs – Fostering Trade Facilitation”.

Q5. Where is the Headquarters of EIB?
Italy
UK
Luxembourg
Germany
Switzerland
Solution:
The Headquarters of European Investment Bank (EIB) is in Luxembourg.

Q6. The Islamic Development Bank is a multilateral development financing institution located in-
Muscat, Oman
Jeddah, Saudi Arabia
Kuwait City, Kuwait
Manama, Bahrain
Doha, Qatar
Solution:
The Islamic Development Bank is a multilateral development financing institution located in Jeddah, Saudi Arabia.

Q7. Which of the following rates is decided by the market conditions and not by RBI?
Bank rate
SLR
CRR
Inflation rate
MSF
Solution:
Inflation rate is not decided by RBI.

Q8. Name the country with which India signed a revised travel agreement to ease visa restrictions for citizens from the neighboring country.
Sri Lanka
Nepal
Bangladesh
Bhutan
Myanmar
Solution:
India signed a revised travel agreement with Bangladesh to ease visa restrictions for citizens from the neighbouring country. The agreement was signed between the two countries in Dhaka in presence of visiting Home Minister Rajnath Singh and his counterpart Asaduzzaman Khan.

Q9. In which of the following city, the Prime Minister Narendra Modi dedicated the Bansagar Canal Project to the Nation?
Varanasi
Kolkata
Gandhinagar
Mirzapur
Alwar
Solution:
The Prime Minister Narendra Modi dedicated the Bansagar Canal Project to the Nation in Mirzapur, Uttar Pradesh. This project will provide a big boost to irrigation in the region, and will be greatly beneficial for the farmers of Mirzapur and Allahabad districts of Uttar Pradesh.

Q10. In the Wimbledon Championships 2018, Novak Djokovic of Serbia won the men's singles Title for the fourth time. He defeated _____________ in the finals.
Roger Federer
Rafale Nadal
Kevin Anderson
Andy Murray
Pete Sampras
Solution:
In the Wimbledon Championships 2018 Novak Djokovic of Serbia won the men's singles Title for the fourth time. He defeated Kevin Anderson of South Africa in the finals.

Q11. The 21st edition of the FIFA World Cup concluded in Luzhniki Stadium in the Russian capital of Moscow. France emerged as the champion team of the FIFA World Cup 2018. It has defeated ____________.
England
Germany
Croatia
Belgium
Brazil
Solution:
The 21st edition of the FIFA World Cup concluded in Luzhniki Stadium in the Russian capital of Moscow. France emerged as the champion team of the FIFA World Cup 2018. It has defeated Croatia in a thrilling final by 4-2. It was the second world cup win for France, it first won in 1998.

Q12. Kampala is the capital city of-
Senegal
Ghana
Uganda
Morocco
Nigeria
Solution:
Kampala is Uganda's national and commercial capital.

Q13. Where is the Headquarters of European Union?
Paris
Brussels
London
Bern
Lisbon
Solution:
The Headquarters of European Union is located in Brussels, Belgium.

Q14. Mohammad Abdul Hamid is the current President of-
Afghanistan
Bangladesh
Pakistan
Iran
Qatar
Solution:
Mohammad Abdul Hamid is the current President of Bangladesh.

Q15. In which of the following country, the External Affairs Minister Sushma Swaraj co-chaired the second joint commission meeting with her counterpart Shaikh Khalid Bin Ahmed Bin Mohamed Al Khalifa?
Bahrain
Oman
Azerbaijan
Uzbekistan
The UAE
Solution:
External Affairs Minister Sushma Swaraj co-chaired the second joint commission meeting with her Bahraini counterpart Shaikh Khalid Bin Ahmed Bin Mohamed Al Khalifa. Issues of trade, investment and counter-terror cooperation discussed at the joint commission meeting.

               




You may also like to read:
    




Print Friendly and PDF