General Awareness Questions for IBPS RRB PO/Clerk Exam | 7th September 2018

Dear Aspirants,

General Awareness Questions for IBPS RRB PO/Clerk Exam | 7th September 2018

General Awareness for IBPS RRB PO/Clerk: 07th September 2018

Preparing for NIACL Assistant and IBPS RRB PO and Clerk Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in IBPS RRB PO and Clerk Examinations. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming NIACL Assistant Exam.


Q1. The World Customs Organization (WCO) headquarters in __________.
Paris
Geneva
Monaco
Jakarta
Brussel
Solution:
World Customs Organization Headquarters in Brussels, Belgium. Kunio Mikuriya (Japan) is the Secretary-General of WCO.

Q2. In the Wimbledon Championships 2018 Angelique Kerber of Germany won in Women's singles. She defeated ___________.
Martina Navratilova
Venus Williams
Maria Sharapova
Serena Williams
Simona Halep
Solution:
In the Wimbledon Championships 2018 Angelique Kerber of Germany won in Women's singles. She defeated Serena Williams of USA in the thrilling finals.

Q3. India's supersonic cruise missile (SCM) BrahMos was test fired from Odisha's Chandipur range launch pad under extreme conditions. The test was conducted in order to increase ______________.
firing range
speed of launch
longevity of its life
accuracy of hit
None of the given options is true
Solution:
India's supersonic cruise missile (SCM) BrahMos was test fired from Odisha's Chandipur range launch pad under extreme conditions. The test was conducted in order to increase the longevity of its life. The missile can cruise at speeds of up to Mach 3.0, or three times the speed of sound.

Q4. Name the country in which the US President Donald Trump and his Russian counterpart Vladimir Putin held the first summit.
Iceland
Switzerland
Sweden
Norway
Finland
Solution:
US President Donald Trump and his Russian counterpart Vladimir Putin held the first summit at Helsinki in Finland. Trump’s meeting with Putin comes days after a federal grand jury indicted 12 Russian intelligence officials on charges of hacking the servers of the Democratic National Committee and that of its 2016 presidential candidate Hillary Clinton.

Q5. Proposals for setting up of new banks are under active consideration. Which organization gives this permission?
RBI
Indian Banks Association
Finance Ministry
Cabinet Committee on Economic Affairs
SEBI
Solution:
Reserve Bank of India.

Q6. Basel norms are important international regulatory stipulations. It is meant for which sector?
Insurance
Banking
Micro Finance
Pension funds
Trade
Solution:
Basel norms are important international regulatory stipulations in Banking industry.

Q7. Which of the following institutions is not directly associated with the financial sector in India?
Bombay Stock Exchange
BIFR
SEBI
Planning Commission
IBBI
Solution:
Planning Commission is not directly associated with the financial sector in India.

Q8. Name the Union Minister for electronics and IT and law and justice who has unveiled the Goa IT Policy 2018 at the Inox complex in Panaji on the final day of Goa IT Day celebrations.
Sriti Irani
Ravi Shankar Prasad
Manoj Sinha
Piyush Goyal
Manohar Parrikar
Solution:
Union minister for electronics and IT and law and justice Ravi Shankar Prasad unveiled the Goa IT Policy 2018 at the Inox complex in Panaji on the final day of Goa IT Day celebrations. Goa chief minister Manohar Parrikar was also present on the occasion.

Q9. The 2018 Wimbledon Championships is a Grand Slam tennis tournament which takes place at the All England Lawn Tennis and Croquet Club in Wimbledon, London, United Kingdom. The 2018 tournament was the ______________ edition of the Championships.
124th
132nd
144th
127th
146th
Solution:
The 2018 Wimbledon Championships is a Grand Slam tennis tournament which takes place at the All England Lawn Tennis and Croquet Club in Wimbledon, London, United Kingdom. The 2018 tournament was the 132nd edition of the Championships.

Q10. The University of Houston, Texas has signed an MoU with the Indian Institute of Petroleum and Energy (IIPE) to build scientific and technical knowledge through joint research. IIPE was established in 2016 in _____________.
Telangana
Andhra Pradesh
Odisha
Karnataka
Kerala
Solution:
The University of Houston, Texas has signed an MoU with the Indian Institute of Petroleum and Energy (IIPE) to build scientific and technical knowledge through joint research. The agreement was signed at Houston by IIPE founding director VSRK Prasad and UH vice provost for global strategies and studies, Jaime Ortiz. IIPE was established in 2016 in Andhra Pradesh initiated by the Ministry of Petroleum and Natural Gas.

Q11. The Indian team won four silver medals and five bronzes at the 7th World Junior Wushu Championships. The Championship was held in ________________.
Russia
Georgia
Serbia
Brazil
France
Solution:
The Indian team won four silver medals and five bronzes (total 9 medals) at the 7th World Junior Wushu Championships in Brasilia, Brazil.

Q12. The United Nations Secretary-General Antonio Guterres constituted a High-Level Panel on Digital Cooperation recently. It is currently made up of how many countries?
189
164
188
195
193
Solution:
The United Nations Secretary-General Antonio Guterres constituted a High-Level Panel on Digital Cooperation. It is currently made up of 193 Member States.

Q13. Who is the present Prime Minister of Sweden?
Annie Loof
Fredrik Reinfeldt
Gustav Fridolin
Jimmie Akesson
Stefan Lofven
Solution:
Stefan Lofven is the current Prime Minister of Sweden since 2014 and Leader of the Social Democrats.

Q14. Prakash Javadekar represents the Bharatiya Janata Party and is the incumbent Minister of Human Resource Development of Government of India. He is present Rajyasabha Member of Parliament (MP) from-
Maharashtra
Uttarakhand
Madhya Pradesh
Rajasthan
Gujarat
Solution:
Prakash Javadekar is an Indian politician. He is a member of the Bharatiya Janata Party and is the incumbent Union Minister of Ministry of Human Resource Development, Government of India. He was elected to the upper house Rajya Sabha as a Member of Parliament from Maharashtra in 2018.

Q15. Bhushan Steel has approved the appointment of ___________ as Chairman and Non-Executive Additional Director of the company.
T Rajasekharan
VM Shankar
TV Narendran
Mahendra Das
Gurinder Chaddha
Solution:
Bhushan Steel has approved the appointment of TV Narendran as Chairman and Non-Executive Additional Director of the company. Narendran, CEO and MD of Tata Steel, has over 30 years of experience in the metal and mining industry.

               




You may also like to read:
    



Print Friendly and PDF