General Awareness Questions for IBPS RRB PO/Clerk Exam |1st September 2018

Dear Aspirants,

General Awareness Questions for IBPS PO/Clerk Exam | 30th August 2018

General Awareness for IBPS RRB PO/Clerk: 01st September 2018

Preparing for NIACL Assistant and IBPS RRB PO and Clerk Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in IBPS RRB PO and Clerk Examinations. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming NIACL Assistant Exam.



Q1. Ashwini Kumar Choubey had released the 11th Common Review Mission (CRM) report of the National Health Mission. Mr Ashwini Kumar Choubey is ___________________.
Minister of Minority Affairs
Minister of Social Justice and Empowerment
Minister of State for Health and Family Welfare
Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution
None of the given options is true
Solution:
Ashwini Kumar Choubey, Minister of State for Health and Family Welfare released the 11th Common Review Mission (CRM) report of the National Health Mission. As per the Report, India has registered a record 22% reduction in MMR since 2013,which is the highest percentage decline so far when compared to all the previous reductions in MMR as per the earlier rounds of SRS. Maternal Mortality Ratio in India has declined from 167 in 2011-2013 to 130 in 2014-2016.

Q2. IRDAI has recently formed a panel to review the regulations pertaining to insurance marketing firms. The committee is headed by ______________.
Prabhakar Khattar
Suresh Mathur
Atul Agnihotri
Vimal Srivastava
R K Pandey
Solution:
IRDAI has formed a panel to review the regulations pertaining to insurance marketing firms. The committee is headed by Suresh Mathur, Executive Director (insurance marketing firms), IRDAI, with nine more members. The new distribution channel of insurance marketing firms was introduced in 2015 by IRDAI, with the objective of increasing insurance penetration in the country through an area-wise registration approach.

Q3. The ICICI Bank board has appointed ____________ as whole-time director and chief operating officer (COO), creating a new top position in ICICI Bank to steer all its businesses.
Chanda Kochhar
Alok Agarwal
Sanjeev Mantri
Sandeep Bakhshi
Sameer Bagul
Solution:
The ICICI Bank board has appointed ICICI Prudential Life Insurance CEO Sandeep Bakhshi as whole-time director and chief operating officer (COO), creating a new top position at India’s second largest private bank, to steer all its businesses.

Q4. A 3-day National Yoga Olympiad was inaugurated at the National Council of Educational Research and Training (NCERT) in CIET in New Delhi by _______________.
Ferit Hoxha
Soharab Hossain
Pavel Latushka
Christine Nina
Eric Falt
Solution:
A 3-day National Yoga Olympiad was inaugurated at the National Council of Educational Research and Training (NCERT) in CIET in New Delhi by Mr. Eric Falt, Director and UNESCO Representative of the New Delhi Cluster Office for India, Bangladesh, Bhutan, Nepal, the Maldives and Sri Lanka.

Q5. Who regulates the money circulation in India?
State Bank of India
Reserve Bank of India
NABARD
Commercial Banks
SBI
Solution:
RBI regulates the money circulation in India.

Q6. Which of the following is not an organised sector in India?
Nationalised Bank
Regional Rural Banks
Cooperative Banks
Chits and Money Lenders
Private Banks
Solution:
Chits and Money Lenders is not an organised sector in India.

Q7. Who will settle the grievances of customers of banks?
Reserve Bank of India
State Bank of India
Local Courts
Banking Ombudsman
Governor of RBI
Solution:
The Banking Ombudsman Scheme is an expeditious and inexpensive forum for bank customers for resolution of complaints relating to certain services rendered by banks.

Q8. The Reserve Bank of India has eased investment norms for Foreign Portfolio Investors (FPIs) in debt. It had increased the FPIs cap on investment in government security to what percent of the outstanding stock of that security?
15%
30%
20%
25%
35%
Solution:
The Reserve Bank of India has eased investment norms for Foreign Portfolio Investors (FPIs) in debt, especially into individual large corporates, a move that can help attract more overseas flows and thereby help arrest the recent fall in the rupee. The RBI increased the FPIs cap on investment in government security to 30% of the outstanding stock of that security, from 20% earlier.

Q9. The Central Water Commission (CWC), India’s apex technical organisation in the field of Water Resources has signed a Collaboration Agreement with which of the following company for flood forecasting?
Microsoft
WIPRO
Infosys
Google
TCS
Solution:
The Central Water Commission (CWC), India’s apex technical organisation in the field of Water Resources has signed a Collaboration Agreement with Google for flood forecasting. According to the Union Minister for Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation, Nitin Gadkari, the collaboration with Google will help in effective flood management in India.

Q10. Name the indigenously upgraded artillery gun that has successfully completed final user trials and is ready for induction into the Army.
Vajra
Astra
Dhanush
Karna
Brahmastra
Solution:
The indigenously upgraded artillery gun Dhanush has successfully completed final user trials and is ready for induction into the Army. Dhanush is an upgraded version of the Swedish Bofors gun procured by India in the mid-1980s.

Q11. Name the noted mimicry artiste who had passed away after a brief illness aged 85.
Nerella Venumadhav
Jatin Goyal
Prakash Nerula
Sridev Manoharan
Prabhjot Singh
Solution:
Noted mimicry artiste Nerella Venumadhav had passed away after a brief illness in Warangal city. He was 85. Venumadhav served as MLC in 1971 in undivided Andhra Pradesh. He rose to international fame after his enthralling performance at the United Nations. He has conferred scores of awards, including the Padma Shri in 2001.

Q12. The Subansiri dam also known as Subansiri Lower Dam is a under construction gravity dam across the Subansiri River at the border of-
Assam and West Bengal
Nagaland and Arunachal Pradesh
Mizoram and Tripura
Meghalaya and Sikkim
Assam and Arunachal Pradesh
Solution:
The Subansiri dam also known as Subansiri Lower Dam is a under construction gravity dam across the Subansiri River at the border of Assam and Arunachal Pradesh.

Q13. In which state Rangit Dam is situated?
Sikkim
Assam
Nagaland
Meghalaya
Manipur
Solution:
The Rangit Dam of Sikkim is a 45 m tall concrete gravity dam build across on the Ranjit River to generate power of 29 MW.

Q14. Hirakud Dam is the longest major earthen dam in Asia, built across the _____________ River in ___________.
Brahmaputra River, Assam
Koshi River, Bihar
Sankha River, Madhya Pradesh
Mahanadi River, Odisha
Damodar River, West Bengal
Solution:
Hirakud Dam is the longest major earthen dam in Asia,built across the Mahanadi River in Sambalpur district, Odisha.

Q15. The 220 MW Unit-1 of Kaiga Generating Systems (KGS-1) had recently set a new record of the continuous operation of 766 days. Kaiga Atomic Power Plant is located in ____________.
Tamil Nadu
Rajasthan
Karnataka
Uttarakhand
Kerala
Solution:
The 220 MW Unit-1 of Karnataka's Kaiga Generating Systems (KGS-1) set a new record of the continuous operation of 766 days, surpassing the earlier record of 765 days set by the Unit-5 of Rajasthan Atomic Power Station (RAPS-5) in 2014. Kaiga Atomic Power Plant is located in Karnataka.

               




You may also like to read:
    



Print Friendly and PDF