IBPS RRB IT Officer Professional Knowledge Quiz: 5th September

ibps-rrb-it-officer-quiz

IBPS RRB Officer Scale-II is amongst the most reputed jobs in the Banking Sector and many Aspirants work hard to get this job. The exam for this post consists of various subjects other than the common subjects in Bank exams. Here we are providing you with a quiz based on Information Technology which will cover topics like Networking, Computer Software and Hardware, Computer Security, DBMS, Computer Organisation etc. Practice with the questions based on the most updated pattern.



Q1. The clock rate of a processor is measured in_____.
Milliseconds
Micro hertz
Megabytes or Gigabytes
Nanoseconds
Megahertz or Gigahertz
Solution:
CPU clock speed, or clock rate, is measured in Hertz — generally in Gigahertz or Megahertz.

Q2. Combinations of hardware and software capabilities that need to be shared information between devices on a network are called?
Protocols
Suites
Network Services
Transmission Media
None of these
Solution:
A protocol is a set of rules and guidelines for communicating data. Rules are defined for each step and process during communication between two or more computers. Networks have to follow these rules to successfully transmit data.

Q3. The address 192.10.10.0 belongs to________
Class A
Class B
Class C
Class D
None of these
Solution:
Range of class C Address is 192.0.0.0 to 223.255.255.255

Q4. Software Requirement Specification (SRS) is also known as specification of _______.
White box testing
Acceptance testing
Integrated testing
Black box testing
None of these
Solution:
Software Requirement Specification is also known as specification of Black box testing because SRS document should only specify the external behavior of a system.

Q5. Flexcube, core banking solution software developed by which company?
TCS
Infosys
IBM
Oracle
None of these
Solution:
Flexcube is designed by Oracle Corporation. This software package is used by some of the reputed Banks of the world like City Bank. Here is the list of Indian banks that use Flexcube Software Packages- Canara Bank, Karur Vysya Bank, Lakshmi Vilash Bank, Syndicate Bank, Yes Bank.

Q6. Which of these coding types is used for data type characters in Java?
ASCII
ISO-LATIN-1
UNICODE
Both (a) and (c)
None of these
Solution:
Unicode defines fully international character set that can represent all the characters found in all human languages. Its range is from 0 to 65536.

Q7. What does the SYSDATE function Contain:
Only Current Date
Only Current Time
Both Current Date and Current Time
Only Hours of Time
None of these
Solution:
The Oracle/PLSQL SYSDATE function returns the current system date and time on your local database.

Q8. Cache memory enhances:
Memory capacity
Memory access time
Effective memory access time
Secondary storage access time
None of these
Solution:
Cache memory provides faster data storage and access by storing instances of programs and data routinely accessed by the processor. Thus, when a processor requests data that already has an instance in the cache memory; it does not need to go to the main memory or the hard disk to fetch the data.

Q9. If user participation is available, which model is to be chosen?
Waterfall
Iterative enhancement model
Spiral model
RAD model
None of these
Solution:
The RAD (Rapid Application Development) model is based on prototyping and iterative development with no specific planning involved. In RAD Model software give it to user for evolution and obtain feedback.

Q10. What is ODBC?
Object Database Connectivity
Store Database Connectivity
Oral Database Connectivity
Open database Connectivity
None of the above
Solution:
Open Database Connectivity (ODBC) is an open standard application programming interface (API) for accessing a database.

Q11. What is the “c” in latest version of oracle 12c?
Command
Cloud Computing
Character
Change
None of these
Solution:
‘C’ represent cloud in 12c oracle database. The Oracle Database 12c is a high-performance, enterprise-class database. According to Oracle, this is "the first database designed for the cloud.”

Q12. Which of the following is false?
Bridges operate at the MAC layer
Routers filter out unnecessary network traffic and remove it from network segments
Routers cannot act as bridges
Routers are often said to implement firewall
None of these
Solution:
Router is also work as a bridge. Brouter, a device that functions as both a router and a bridge. A brouter understands how to route specific types of packets, such as TCP/IP packets. Any other packets it receives are simply forwarded to other network(s) connected to the device (this is the bridge function).

Q13. Foreign key can take which type of value?
Same value as primary key it refers
Any New value
NULL value
Value which is different from primary key
 None of the above
Solution:
A foreign key is a column or group of columns in a relational database table that provides a link between data in two tables. It acts as a cross-reference between tables because it references the primary key of another table, thereby establishing a link between them.

Q14. CRC is a technique use for ________
Error Correction
Error Detection
Single Error Detection
Single Error Correction
None of the Above
Solution:
Cyclic Redundancy Check (CRC) An error detection mechanism in which a special number is appended to a block of data in order to detect any changes introduced during storage (or transmission). The CRC is recalculated on retrieval (or reception) and compared to the value originally transmitted, which can reveal certain types of error.

Q15. What is the name of Amazon cloud computing platform?
Amazon web services
Amazon smart services
Amazon Cloud services
Amazon Future services
None of these
Solution:
Amazon Web Services (AWS) is a comprehensive, evolving cloud computing platform provided by Amazon.com

               


           

You may also like to read: