English Miscellaneous Quiz For IBPS Clerk Prelims: 30th September


IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.



Direction (1-10): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. 

Once Emperor Akbar ___1___ very angry at his favourite minister Birbal. He asked Birbal to leave the kingdom and go away. Accepting the command of the Emperor, Birbal ___2___ the kingdom and started working in a farmer’s farm in an unknown village far away under a different identity. As months passed, Akbar ___3___ to miss Birbal. He was struggling to solve many issues in the empire without Birbal’s advice. He regretted the decision of asking Birbal to leave the empire. So Akbar ___4___ his soldiers to find Birbal, but they failed to find him. No one knew where Birbal was. Akbar finally found a trick. He sent a ___5___ to the head of every village to send a pot full of the wit to the Emperor. If the pot full of wit could not be sent, fill the pot with diamonds and jewels. This message also reached Birbal, who lived in one of the villages. The people of the village got ___6___. All started talking about what to do now? The wit is not a thing, which can be filled in the pot. How will we arrange for diamonds and jewels to fill the pot and send to the Emperor? Birbal who was sitting among the ___7___ said, “Give me the pot, I will fill the wit in one month’s end”. Everyone trusted Birbal and agreed to give him a chance. They still didn’t know his identity. Birbal took the pot with him and went back to the ___8___. He had planted watermelons on his farm. He selected a small watermelon and without cutting it from the plant, he put that in the pot. He started looking after it by providing water and fertilizer regularly. Within a few days, the watermelon grew into a pot so much that it was ___9___ to get it out of the pot. Soon, the watermelon reached to the same size as the pot from inside. Birbal then cut the watermelon from the vine and separated it with the pot. Later, he sent the pot to Emperor Akbar with a message that “Please remove the wit without cutting it from the pot and without breaking the pot”. Akbar watched the watermelon in the pot and realized that this can only be Birbal’s ___10___. Akbar himself came to the village and took Birbal back with him. 

Q1.
Get
Had
Began
Become
None of these
Solution:
Here, option (b) & (c) are irrelevant and option (a) & (d) make the sentence grammatically incorrect. Either of ‘got’ and ‘became’ would fit-in correctly.

Q2.
Leave
Ran
Left
Crossed
Crawled
Solution:
Of all the options only ‘left’ make the sentence meaningful as well as grammatically correct.

Q3.
Began
Had
Dreamed
Realised
Both (a) & (c)
Solution:
The sentence here means that after few months of Birbal’s departure Akbar started to miss him. Hence, the correct choice here is ‘began’.

Q4.
Send
Ordered
Sent
Both (a) & (b)
Both ((b) & (c)
Solution:
Both ‘sent’ and ‘ordered’ make the sentence grammatically and contextually correct.

Q5.
Soldier
Pot
Minister
Message
Horse
Solution:
Here, all the options make the sentence grammatically correct. But, if the lines following blank 5 are read carefully it is clear that only ‘message’ fits-in contextually. Hence, (d) is the correct answer here.

Q6.
Into
Worry
Together
Over
Helpless
Solution:
Options (a) & (d) are irrelevant, while option (b) is grammatically unfit. Hence, (c) is the correct answer.

Q7.
Countrymen
Sarpanchs
Elders
Villagers
None of these
Solution:
All options other than (d) are out of context. Hence (d) is the correct answer.

Q8.
Village
Farm
Market
King
Akbar
Solution:
The starting lines of the passage mention that Birbal started working on a farmer’s farm. Also, the line following the blank 8 also talks about him working on the farm. Hence, (b) is the right answer.

Q9.
Amazing
Big
Easy
Impossible
Juicy
Solution:
Only option (d) is grammatically as well contextually correct.

Q10.
Work
Art
Pot
Class
Watermelon
Solution:
All the options except ‘work’ are irrelevant. Option (a) makes the sentence grammatically correct as well as meaningful.

Direction (1-15): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of this part is your answer. If there is no error in the statement then mark option (e) as your answer. 

Q11. In his judgment, Justice (A)/ D.Y. Chandrachud said any customs (B)/ or rituals who contradict with (C)/ the fundamental rights of citizens must be quashed. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
The use of ‘who’ for customs/rituals is grammatically incorrect. ‘that’ should be used here.

Q12. But her international reputation has become (A)/ tarnish after her refusal to call out the atrocities (B)/ by her nation’s military against the Rohingya Muslims minority, (C)/ which Ottawa last week declared a genocide. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
‘Has’ will take past form of the verb. Hence, ‘tarnished’ instead of ‘tarnish’ should be used here.

Q13. Indian, cricket-themed, TV series Inside Edge, featured (A)/ Vivek Oberoi, Richa Chadha and Angad Bedi, has (B)/ been nominated in the Drama (C)/ category of the 46th International Emmy Awards. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Since the sentence is in present tense (usage of ‘has been’ in part B & C), instead of ‘featured’ ‘featuring’ should be used in part A to make the sentence grammatically correct.

Q14. “There are no artificial stabilisers, (A)/ preservative or flavourings in the chocolates. (B)/ Neither do they have vegetable fat. (C)/ It is all cocoa butter,” assures Arun. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Since part A uses ‘are’ and ‘stabilisers’ and ‘flavourings’ are also in plural forms, so ‘preservatives’ will be used in place of ‘preservative.’

Q15. Came down heavily on officials of Southern Railways (A)/ for not keeping the trains clean, the Madras HC (B)/ directed the GM, Southern Railway, to provide telephone (C)/ numbers to passengers to lodge complaints. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E 
Solution:
The error is in part A of the sentence. ‘Coming’ will be used as the subject of the verb here.

               

Print Friendly and PDF

No comments