Quantitative Aptitude for IBPS Clerk Prelims Exam: 27th September 2018

Dear students,
Quantitative Aptitude for IBPS Clerk Prelims Exam: 27th September 2018

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.



Q1. Rakesh purchased a mobile phone for Rs. 5400 and a refrigerator for Rs. 9600. He sold the mobile phone at three-fourth of its cost price and the refrigerator at 1⅓ of its cost price. What was the profit/loss? 
Rs. 1580
Rs. 1750
Rs. 1850
Rs. 1870
None of these
Solution: C

Q2. Rajni purchased a mobile phone and a refrigerator for Rs. 12000 and Rs. 10000 respectively. She sold the refrigerator at a loss of 12 percent and the mobile phone at a profit of 8 percent. What is her overall loss/profit? 
Loss of Rs. 280
Loss of Rs. 240
Profit of Rs. 2060
Profit of Rs. 2160
None of these
Solution: B

Q3. A shopkeeper purchased 70 kg of potatoes for Rs. 420 and sold the whole at the rate of Rs. 6.50 per kg. What will be his gain percent? 
4 ⅙%
6 ¼%
8 ⅓%
20%
None of these
Solution: C

Q4. A trader buys some goods for Rs. 150. If the overhead expenses be 12% of cost price, then at what price should it be sold to earn 10%? 
Rs. 184.80
Rs. 185.80
Rs. 187.80
Rs. 188.80
Rs. 165.80
Solution: A

Q5. A person purchased 10 dozen pens at the rate of Rs. 4 per dozen. On checking, he finds that 20 pens were not working. In order to earn 25% profit, he should sell the remaining pens each at 
40 paisa
44 paisa
50 paisa
55 paisa
60 paisa
Solution: C

Directions (6-10): Study the pie chart and answer the given questions. The total expenditure of a company for a particular month is Rs. 60000. The various head of expenditure I to IV are indicated in a pie chart given below. These heads are: 
 I. Raw materials 
II. Conveyance 
III. Electricity 
IV. Overhead expenses 
Q6. Total expenditure on conveyance is 
Rs. 12,000
Rs. 15,000
Rs. 20,000
Rs. 10,000
Rs. 16,000
Solution: B

Q7. What percentage of total expenditure is on electricity? 
23%
25%
30%
20%
15%
Solution: D

Q8. What is the amount spent on overhead expenses? 
Rs. 12,000
Rs. 15,000
Rs. 18,000
Rs. 10,000
None of these
Solution: C

Q9. What percentage of total expenditure is on raw materials? 
25%
30%
60%
23%
26%
Solution: A

Q10. If cost of raw materials per kg is Rs. 75 then how much quantity of raw material (in kg) can be bought by the available amount for raw material? 
400
250
200
300
150
Solution: C

Directions (11 -15) Simplify the following questions and find the value of (?). 
Q11. 225% of 5468 – 87% of 3700 = ? 
9,218
9,368
9,084
9,628
9,448
Solution: C

Q12. [(60)^2 ÷ 30×18] ÷24=9×? 
15
10
20
25
30
Solution: B

Q13.
4 (1/7)
4 (3/7)
4 (4/7)
3 (6/7)
6 (2/7)
Solution: D

Q14. 36460 + 53750 = ? + 85450 
4190
4590
4760
4390
4260
Solution: C

Q15. 65% of 500 + ? % of 350 = 500 
40
55
45
50
60
Solution: D

               

You May also like to Read:
          

   



Send Your Success Stories of SBI Clerk at Blogger@adda247.com

No comments