Quantitative Aptitude for IBPS Clerk Prelims Exam: 29th September 2018

Dear students,
Quantitative Aptitude for IBPS Clerk Prelims Exam: 29th September 2018

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.



Q1. In what ratio must a grocer mix two varieties of pulses costing Rs. 15 and Rs. 20 per kg respectively so as to get a mixture worth Rs. 16.50 per kg? 
3 : 7
5 : 7
7 : 3
7 : 5
3: 5
Solution: C

Q2. The cost of Type 1 rice is Rs. 15 per kg and Type 2 rice is Rs. 20 per kg. If both Type 1 and Type 2 are mixed in the ratio of 2 : 3, then the price per kg of the mixed variety of rice is 
Rs. 18
Rs. 18.50
Rs. 19
Rs. 19.50
Rs. 21.50
Solution: A

Q3. Two vessels A and B contain milk and water mixed in the ratio 8 : 5 and 5 : 2 respectively. The ratio in which these two mixtures be mixed to get a new mixture containing 693/13% milk, is 
2 : 7
3 : 5
2 : 5
5 : 7
4: 7
Solution: A

Q4. The sum of the ages of Jayant, Prem and Paras is 93 years. Ten years ago, the ratio of their ages was 2 : 3 : 4. What is the present age of Paras ? 
24 years
28 years
32 years
34 years
38 years
Solution: E

Q5. The ratio of a man’s age and his son’s age is 7 : 3 and the product of their ages is 756. The ratio of their ages after 6 years will be 
5 : 2
2 : 1
11 : 7
13 : 9
None of these
Solution: B

Directions (6-10): The pie-chart shown below gives the distribution of land (in degrees) in a village under various food crops. Study the pie-chart carefully and answer the questions that follow: Distribution of areas (in acres) under various food crops 
Q6. Which combination of three crops contribute to 50% of the total area under the food crops ? 
Wheat, Barley and Jowar
Rice, Wheat and Jowar
Rice, Wheat and Barley
Bajra, Maize and Rice
None of these
Solution: C

Q7. If the total area under jowar was 1.5 million acres, then what was the area (in million acres) under rice ? 
6
7.5
9
4.5
8
Solution: A

Q8. If total production of wheat is 6 times that of barley, then what is the ratio between the yield per acre of wheat and barley ? 
3 : 2
3 : 1
12 : 1
2 : 3
10: 1
Solution: B

Q9. If the yield per acre of rice was 50% more than that of barley, then total production of barley is what percent of that of rice? 
30%
100/3%
35%
36%
50/3%
Solution: B

Q10. If the total area goes up by 5%, and the area under wheat production goes up by 12%, then what will be the angle for wheat in the new pie-chart? 
62.4°
76.8°
80.6°
84.2°
68.8°
Solution: B

Directions (11-15): In each of these questions, two equations are given. You have to solve both the equations and give answer 
Q11. (i) 4x² + 14x – 18 = 0 
        (ii) y² + 12y + 35 = 0
if x > y
if x ≥ y
if x < y
if x ≤ y
if x = y or no relation can be established between x and y.
Solution: A

Q12. (i) 4x² + 17x - 42 = 0 
         (ii) y² + 21y + 90 = 0
if x > y
if x ≥ y
if x < y
if x ≤ y
if x = y or no relation can be established between x and y.
Solution: B

Q13. (i) x² - 24x + 128 = 0 
         (ii) y² - 34y + 288 = 0
if x > y
if x ≥ y
if x < y
if x ≤ y
if x = y or no relation can be established between x and y.
Solution: D

Q14. (i) 8x² – 30x + 28 = 0 
        (ii) 5y² – 8y + 3 = 0
if x > y
if x ≥ y
if x < y
if x ≤ y
if x = y or no relation can be established between x and y.
Solution: A

Q15. (i) x² – 31x + 184 = 0 
        (ii) y² – 47y + 552 = 0
if x > y
if x ≥ y
if x < y
if x ≤ y
if x = y or no relation can be established between x and y.
Solution: D

               


You May also like to Read:
      
    

   



Send Your Success Stories of SBI Clerk at Blogger@adda247.com

No comments