Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 11th September 2018

Dear students,

Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 11th September 2018

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.


Q1. √(63.82×36.01) + 419.92 ÷ 5.84 – 540 = ? – 799.98 
426
378
526
328
448
Solution: B

Q2. 15.812% of 1600.125 + ? % of 1199.98 = 19.88 × 121.98 
182
142
326
286
216
Solution: A

Q3. (7.98) ³ + (14.88) ² – (12. 01)² = ? – 1219.812 – 1749.98 
3643
3425
3416
3563
3521
Solution: D

Q4. 19.825 × √(?) = 63.91% of 399.98 + 11.95% of 1200.01 
300
500
420
350
400
Solution: E

Q5. (?)² + 14.01% of 1599.98 = 59.01 × 12.025 
18
28
22
36
32
Solution: C

Directions (6-10): Study the bar-graph carefully & answer the question. Bar- Graph given below shows the percentage of males out of total persons who visits park in six different cities. 
Q6. If total population visiting park in city C is 75,000 then find total female who visitor park in city C?
44,000
62,480
48,500
56,250
52,800
Solution: D

Q7. If ratio of total male population visiting park in city C to E is 2 : 3 then total population visiting park in city E is what percent of total population visiting park in city C?
120%
721/3%
625/4%
180%
305/2%
Solution: C

Q8. If total population in city F is 21000 of which 60% are visiting park. Then total male population visiting park in city F is how much more/less than total population in city A visiting park. Total population visiting park in city A is 50% more than total population visiting park in city F? 
12,480
16,550
13,860
14,575
18,000
Solution: C

Q9. If males visiting park in city B is 4400 and males visiting park in city F is 50% of total males visiting park in city B then male park visitor in city B is what percent more/less than total park visitor in city F? 
20%
25%
85/2%
35%
47%
Solution: A

Q10. If total males visiting park in city E and A together is 39000 & males visiting park E is 60% more than A then find total females visiting park in city E. 
120,000
76,000
132,000
144,000
84,830
Solution: B

Directions (11-15): What will come at the place of question mark (?) in the following number series. 
Q11. 2050, 719, 376, 251, ?, 216 
230
226
234
214
224
Solution: E

Q12. 1200, 240, 96, 57.6, ? , 46.08 
54
57.6
48.36
38.36
46.08
Solution: E

Q13. ?, 40, 56, 97, 187, 358 
35
33
32
30
28
Solution: B

Q14. 252, 252, 246, 270, 210, ? 
310
320
330
340
350
Solution: C

Q15. 1186, 592, 294, 144, 68, ? 
28
29
30
31
32
Solution: B