Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 15th September 2018

Dear students,

Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 15th September 2018

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.



Directions (1-5): What should come in place of the question mark (?) in the following number series? 
Q1. 586,   587,   586,   581,    570,    ?,    522 
545
543
551
557
525
Solution: C

Q2. 64,   54,    69,    49,    74,     44,          ? 
89
69
59
99
79
Solution: E

Q3. 4000,    2008,    1012,     ?,     265,     140.5,     78.25 
506
514
520
512
540
Solution: B

Q4. 5,   5,   15,   75,    ?,     4725,    51975 
520
450
525
300
560
Solution: C

Q5. 52,   26,    26,    39,     78,     ?,     585 
195
156
234
117
136
Solution: A

Q6. A bucket contains a mixture of two liquids P and Q in the ratio 4 : 1. When 10 litres of the mixture is taken out and 10 litres of liquid Q is poured into the bucket, the ratio becomes 2 : 3. How many litres of liquid P was contained in the bucket? 
14 litres
18 litres
20 litres
16 litres
24 litres
Solution: D

Q7. A container contains a mixture of two liquids A and B in the proportion 4 : 1. If 45 litres of the mixture is replaced by 45 litres of liquid B, then the ratio of the two liquids becomes 2 : 5 in the container. How much of the liquid B was there in the container? What quantity does the container hold initially? 
56 litres, 70 litres
14 litres, 70 litres
65 litres, 72 litres
18 litres, 90 litres
None of these
Solution: B

Q8. Two candles of the same height are lighted at the same time. The first is consumed in 3 hours and the second in 1 hour. Assuming that each candle burns at a constant rate, in how many hours after being lighted, the ratio between the first and second candles become 2 : 1? 
48 minutes
1 hour 36 min
36 minutes
60 minutes
45 minutes
Solution: C

Q9. An IT company employs 4800 people, out of which 45 percent are males and 60 percent of the males are either 25 years or older. How many males are employed in this company who are younger than 25 years? 
2480
2320
1278
864
2140
Solution: D

Q10. A motor boat can travel at 10 km/hr in still water. It travelled 91 km downstream in a river and then returned, taking altogether 20 hrs. Find the rate of the flow of the river  
6 km/hr
5 km/hr
8 km/hr
3 km/hr
2 km/hr
Solution: D

Directions (11-15): The following table shows the total no. Of persons in two different states of India who were appointed as workers in PWD in Five different years and also ratio of male to Female among them (ratio is same for both the states). Study the table carefully and answer the following questions. 

Q11. The no. Of female workers from Assam in 2011 is approximately what percent of no. Of female workers from MP in the same year? 
95%
97%
113%
99%
109%
Solution: B

Q12. What is the total no. of male workers appointed in both states together in the years 2007, 2008 and 2009 together? 
82,138
83,238
81,138
81,670
84,450
Solution: C

Q13. The no. Of female workers from Assam in year 2009 is approximately what percent less than the no. Of male workers form MP in the same year? 
65%
75%
85%
55%
91%
Solution: A

Q14. What is the average no. of male workers from both states in years 2008 and 2010 together? 
28,400
29,500
32,600
31,300
36,400
Solution: D

Q15. What is the difference between no. of male workers from MP in 2007 and 2009 together and no. of female workers in 2008 and 2010 in MP together?
13,178
13,038
13,098
13,228
13,348
Solution: B