Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 18th September 2018

Dear students,

Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 18th September 2018

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.



Direction (1-5): Study the following table to answer the given questions: Centre wise and post wise number of candidates 

Q1. The total number of field officers in all the centres is what percent of total no. of officers in all the centres? 
7.2%
8%
6.9%
9%
6.5%
Solution: C

Q2. What is ratio of total number of specialist in Mumbai, Kolkata & Chennai together to the total no. of field officer at all the centres? 
118 : 81
5 : 4
81 : 118
18 : 81
11 : 8
Solution: A

Q3. In Chennai the number of clerks is approximately how much percent more than that of officers?
56.65 %
48.01 %
65 %
55.55 %
53.45 %
Solution: D

Q4. Which centre has highest number of candidates?
Kolkata
Delhi
Mumbai
Chennai
Lucknow
Solution: E

Q5. What is difference between total no. of supervisor and clerk? 
42760
42600
42800
41900
41590
Solution: B

Q6. The compound interest earned by Suresh on a certain amount at the end of two years at the rate of 8 p.c.p.a was Rs. 1,414.4. What was the total amount that Suresh got back at the end of two years in the form of principal plus interest earned? 
Rs. 9,414.4
Rs. 9,914.4
Rs. 9,014.4
Rs. 8,914.4
None of these
Solution: B

Q7. A school team has 9 volleyball players. A 6 members team and a captain will be selected out of these nine players. How many different selections can be made? 
224
112
252
288
168
Solution: C

Q8. A shopkeeper gave an additional 20 per cent concession on the reduced price after giving 30 per cent standard concession on an article. If Ankur bought that article for Rs. 1120, what was the original price? 
Rs. 3000
Rs. 2400
Rs. 2200
Rs. 2000
None of these
Solution: D

Q9. A dealer sold a radio at a loss of 2.5%. Had he sold it for Rs 100 more, he would have gained 7.5%. For what value should he sell it in order to gain 12.5%? 
Rs. 1120
Rs. 1150
Rs. 1125
Rs. 1225
None of these
Solution: C

Q10. A can complete a piece of work in 4 days. B takes double the time taken by A, while C takes double the time to that of B, and D takes double than that of C to complete the same task. They are paired in groups of two each. First pair takes two-thirds of the time needed by the second pair to complete the work. Which will be the first pair? 
B and C
A and B
C and D
A and D
None of these
Solution: D

Direction (11-15): What approximate value will come in place of the question mark (?) in the following question? 
 Q11. √625.04 ×16.96 +136.009 ÷17= ? 
418
441
425
433
422
Solution: D

Q12. (115(1/24) + 234.92) x 5(3/37) = ? 
1400
1750
1200
1340
1600
Solution: B

Q13. ∛65 × 23.93 - 31.04=? 
98
102
65
79
35
Solution: C

Q14. (15.96)^2+75% of 285= ? 
435
485
440
420
470
Solution: E

Q15. 7.9% of 208.787 + 24 (39/50) % of 423.947 =? 
95
100
145
123
180
Solution: D