Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 5th September 2018

Dear students,

Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 5th September 2018

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.



Q1. There are two mixtures of honey and water, the quantity of honey in them being 40% and 75% of the mixture respectively. If 5 gallons of the first are mixed with 8 gallons of the second, what will be the ratio of honey to water in the new mixture? 
11 : 2
8 : 5
9 : 11
2 : 11
5: 8
Solution: B

Q2. A manufacturer sells a pair of glasses to a wholesale dealer at a profit of 17%. The wholesaler sells the same to a retailer at a profit of 25%. The retailer in turn sells them to a customer for Rs. 32.76, thereby earning a profit of 40%. The cost price for the manufacturer is 
Rs. 17
Rs. 20
Rs. 16
Rs. 24
None of these
Solution: C

Q3. A person lent out a certain sum on simple interest at a certain rate of interest per annum and the same sum on compound interest at the same rate of interest per annum. He noticed that the ratio between the difference of compound interest and simple interest of 3 years and that of 2 years respectively is 25 : 8. The rate of interest per annum is: 
10%
11%
12%
25/2%
None of these
Solution: D

Q4. A slab of ice 8 inches in length, 11 inches in breadth, and 2 inches thick was melted and re- solidified in the form of a rod of 8 inches diameter. The length of such a rod, in inches, is 
3
3.5
4
4.5
None of these
Solution: B

Q5. What is the area of the hall if the Material cost of flooring per m2 is Rs. 250 while labor cost of flooring the hall is Rs. 3500 and the total cost of flooring the hall is Rs. 14500? 
40
48
45
44
50
Solution: D

Directions (6-10): In each of these questions, two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer 
Q6. 
if x > y
if x ≥ y
if x < y
if x ≤ y
if x = y or there is no relation between ‘x’ and ‘y’.
Solution: B

Q7.
if x > y
if x ≥ y
if x < y
if x ≤ y
if x = y or there is no relation between ‘x’ and ‘y’.
Solution: E

Q8.
if x > y
if x ≥ y
if x < y
if x ≤ y
if x = y or there is no relation between ‘x’ and ‘y’.
Solution: A

Q9.
if x > y
if x ≥ y
if x < y
if x ≤ y
if x = y or there is no relation between ‘x’ and ‘y’.
Solution: E

Q10.
if x > y
if x ≥ y
if x < y
if x ≤ y
if x = y or there is no relation between ‘x’ and ‘y’.
Solution: A

Directions (11-15): Study the following graph carefully & answer accordingly. The following graph shows the percentage of number of girls born in three different states of India for the years 2005-2010 

Q11. If the total no. of girls born in Kerala were 70,000 in 2007, then find the total number of girls born in Rajasthan in the same year 2007. 
85,000
80,000
84,000
1,30,000
1,02,000
Solution: C

Q12. The average value of percentage of girls born in Rajasthan throughout the six years together is approximately how many times the average value of percentage of girls born in Kerala over all the years together? 
3
1.5
2.5
2
1.16
Solution: E

Q13. From 2008 to 2009, there was increment of 20% in total no. of girls born in all three states. If no. of girls born in Bihar in 2009 was 60,000 then find the total no. of girls born in Rajasthan in 2008. 
90,000
1,00,000
95,000
85,000
1,05,000
Solution: A

Q14. If number of girls born in Rajasthan in 2006 was 80,000, then find the average number of girls born in Bihar and Kerala together in 2006. 
1,21,000
1,15,000
1,25,000
1,20,000
1,00,000
Solution: D

Q15. If in 2008, there were 30,000 girls born in Bihar then find the ratio of no. of girls born in Kerala and Rajasthan in that year. 
2 : 3
7 : 5
5 : 9
6 : 5
3 : 2
Solution: C

               





Print Friendly and PDF