Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 6th September 2018

Dear students,

Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 6th September 2018

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.



Directions (1-5): What should come in place of the question mark (?) in the following number series. 
Q1. 2, 10, 30, 68, 130, ? 
212
222
216
220
224
Solution: B

Q2. 25, 30, 50, 100, ?, 440 
195
200
205
210
215
Solution: D

Q3. ?, 10, 20, 45, 110, 300 
 2
 5
 10
 2.5
 7.5
Solution: C

Q4. 8, 10, 16, 36, 78, ? 
186
188
190
192
195
Solution: B

Q5. 20, 30, 57, 118, 230, ? 
410
400
390
420
415
Solution: A

Directions (6-10): Solve the following equations and mark the correct option. 
Q6. I. 7x² – 23x + 18 = 0 
      II. 4y² – 9y + 5 = 0
if x > y
if x ≥ y
if y > x
if y ≥ x
if x = y or no relation can be established
Solution: A

Q7. I. 10x² - 11x – 6 = 0 
      II. y² + 5y + 6 = 0
if x > y
if x ≥ y
if y > x
if y ≥ x
if x = y or no relation can be established
Solution: A

Q8. I. 13x² – 29x + 16 = 0 
      II. 6y² – 11y + 5 = 0
if x > y
if x ≥ y
if y > x
if y ≥ x
if x = y or no relation can be established
Solution: B

Q9. I. x = √169 
      II. (y –1)^2 = 144
if x > y
if x ≥ y
if y > x
if y ≥ x
if x = y or no relation can be established
Solution: B

Q10. I. 7x + 11y = 29 
        II.11x + 7y = 25
if x > y
if x ≥ y
if y > x
if y ≥ x
if x = y or no relation can be established
Solution: C

Direction (11-15): Bar graph given below shows number of students passed in an exam from school A and B in five different years. Study the bar graph carefully and answer the following questions. 


Q11. In 2016, ratio between boys passed to girls passed from school ‘A’ and School ‘B’ are 8 : 5 and 16 : 11 respectively. Find the ratio between boys passed from school ‘A’ and ‘B’ together in 2016 to girls passed from school ‘A’ and ‘B’ together in 2016. 
23 : 31
32 : 21
29 : 17
25 : 37
3 : 4
Solution: B

Q12. If in 2014, 96% and 85% students passed from school A and B respectively out of total students appeared, then find the average number of failed students from school A and B together in 2014. 
20
60
75
55
55
Solution: D

Q13. Students passed from school ‘A’ in 2013, 2015, 2017 together is how much less than students passed from school B in 2014, 2016, 2017 together. 
50
40
60
70
80
Solution: A

Q14. In 2014, total 600 students appeared from school ‘A’ for exam in which ratio between boys and girls is 7 : 5. If out of total girls appeared in exam 90% of girls passed, then find the number of boys passed from school ‘A’ is what percent of the total number of boys appeared in the exam? 
169/2%
763/8%
510/7%
76%
528/7%
Solution: C

Q15. Find the ratio between total number of students passed from school ‘A’ in 2014 and 2015 together to total number of students appeared from school B in 2016 and 2017 together. 
51 : 49
49 : 51
47 : 45
53 : 48
Cannot be determined
Solution: E

               







Print Friendly and PDF