Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 8th September 2018

Dear students,

Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 8th September 2018

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.



Directions (1-5): What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions? (You are not expected to calculate the exact value) 
Q1. 31.85 ÷ 3.96 × 15 = ? 
120
90
80
140
160
Solution: A

Q2. 4.99 × 12.965 + 599 = ? 
620
654
664
674
684
Solution: C

Q3. 21+ 63 ÷ 17 = ? 
35
40
10
25
15
Solution: D

Q4. 1584 ÷ 24.89% of 352.02 = ? 
24
18
12
28
8
Solution: B

Q5. 5823.89 ÷ 364 × √224.99 = ? 
250
240
230
235
255
Solution: B

Q6. A speaks truth in 75% cases and B in 80% cases. In what percentage of cases they are likely to contradict each other when narrating the same incident? 
35
30
25
20
15
Solution: A

Q7. In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit? 
30%
70%
100%
250%
85%
Solution: B

Q8. Two men, Mr. X and Mr. Y, can complete a work in 16 days and 24 days respectively. They started working together and after working 3 days Mr. X increases his efficiency by 100% while Mr. Y decreases his efficiency by 25%. In how many days the work will be completed? 
7 days
7.4 days
4.4 days
8.4 days
6.4 days
Solution: B

Q9. Train-A can cross a stationary train B in 36 seconds. The same train A can cross a tunnel of length 560 m in 48 seconds. If speed of train-A is 72 km/hr then what is the length of stationary train-B? 
220 m
420 m
320 m
can’t be determined
400 m
Solution: C

Q10. In a circle, a triangle having maximum area is drawn. If radius of circle is 10 cm then what is the area of triangle? 
75 cm²
150 cm²
150√3 cm²
75√3 cm²
125√3 cm²
Solution: D

Directions (11-15): Study the following pie-chart carefully to answer these questions: Percentage-wise distribution of players who Play Five Different Sports in National games of India. Total players are equal to 4200, out of which Female Players are equal to 2000 
Total Players = 4200 

Female Players = 2000 


Q11. What is the average number of players (both male and female) who play Boxing and Athletics together? 
620
357
230
630
530
Solution: D

Q12. What is the difference between the number of female players who play Archery and the number of male players who play Athletics? 
94
84
220
240
120
Solution: A

Q13. What is the ratio of the number of female players who play Basketball to the number of male players who play Badminton? 
20 : 7
4 : 21
20 : 3
3 : 20
7: 20
Solution: C

Q14. What is the total number of the male players who play Boxing, Basketball and Archery together? 
1,724
1,734
1,824
1,964
2,724
Solution: B

Q15. The number of male players who play Athletics is approximately what percentage of the total number of players who play Archery? 
33
39
26
21
43
Solution: A

               







Print Friendly and PDF