Reasoning Quiz for IBPS RRB PO and Clerk Mains: 11th September 2018

Dear Aspirants,

Reasoning Quiz for IBPS RRB PO and Clerk Mains: 9th September 2018

Reasoning Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2018

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams like IBPS RRB PO and Clerk is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.




Q1. In a class of 90,where girls are twice that of boys, Rakesh ranked fourteenth from the top ,if there are 10 girls ahead of Rakesh, how many boys are after him in rank?
23
26
25
22
None of these
Solution:
No of boys = x; No of girls = 2x;
x+2x = 90 => 3x = 90
x (Boys)= 30 ; 2x(Girls) = 60
Number of student behind Rakesh = 90 – 14 = 76
No of girls behind Rakesh = 60 – 10 = 50
No of boys behind Rakesh = 76 – 50 = 26

Q2. Two cars start from the opposite places of a main road, 150 km apart. First car runs for 25 km and takes a right turn and then runs 15 km. It then turns left and then runs for another 25 km and then takes the direction back to reach the main road. In the meantime, due to minor break down the other car has run only 35 km along the main road. What would be the distance between two cars at this point?
65 km
75 km
80 km
85 km
None of these
Solution:


Q3. Q types faster than R but not as fast as V. T types faster than R. S types faster than V. Who amongst the five of them types the fastest?
V
T
S
Data Inadequate
None of these
Solution:
T>R
S>V>Q>R

Direction(4-5): In the following question a statement is given followed by three more course of action numbered as I, II and III. You have to read the course of action and decide which of them follows the given statement. 

Q4. Statement: There have been quite a few incidents of highway robbery on the highway between Delhi and Noida during recent months. 
Courses of action 
I. The local administration should immediately set up police vigilance along the highway to prevent the robbery.
II. The local administration should immediately close down the highway till the robbers are apprehended.
III. More people should be given training on how to tackle the robbers.
Only I follows
Only I and II follow
Only III follows
Only II and III follow
None follows
Solution:
Clearly, incidents of robbery on the highway can be adverted only by tightening security arrangements and increasing vigilance by police. So, I follows. Neither II nor III follows as no of them is practical.

Q5. Statement: Company B has rejected the first lot of bolts supplied by company A and has cancelled its entire order quoting the use of inferior quality material. 
Courses of action 
I. The company A needs to investigate functioning of its purchase, quality and production departments.
II. Company A should inspect all the bolts rejected by company B.
III. Company A should inform company B that steps have been taken for improvement and renegotiate schedule of supply.
Only II follows
Only I and II follows
Only III follows
Only II and III follows
None follows
Solution:
Both I and II follow. Whereas, III seems to be a far-off action which can be implemented only after the first two steps are put into practice. Thus, III does not follow.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given question. 

In a family there are eight members viz. A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square while four sit in the middle of each of the four sides. The one who sit at the four corners face the centre of the table while those who sit in the middle of the sides face outside. Each one of them Stay in a different floor viz. 1st, 2nd, 3rd, 4th, 5th, 6th, 7th and 8th. (None of the information given is necessary in the same order). C sits third to left of the one who Stay on 8th floor. The one who Stay on 8th floor faces outside. Only two people sit between C and H who is grandmother of C. The one who Stays on 1st floor sits to immediate right of H. The one who stays on 5th floor sits second to the right of G who is father of E. G is neither an immediate neighbor of H nor C. G does not stay on 8th floor. Only one person sits between A who is grandfather of D and brother of E, and the one who Stay on 5th floor. C is the father of D. D sits to immediate left of the one who Stays 6th floor. G does not Stay on 6th floor. E Stay on 7th floor. E is not an immediate neighbor of A who is the only brother in law of F. The one who Stay on 2nd floor is an immediate neighbor of E who is son of H. The one who Stay on 4th floor is an immediate neighbour of F. C is a married man. D is a female.

Q6. What is the relation of C with the person who stay on 8th floor?
She is the Mother of C
She is the Aunt of C
He is the Uncle of C
He is the Father of C
Can’t be determined.
Solution:


Q7. Who amongst the following sits diagonally opposite to the one who Stay on 1st floor?
The one who is father in law of F.
D
A
The one who is father of C
The one who Stays on 4th floor
Solution:



Q8. Who amongst the following represents the immediate neighbour of the one who Stays on 5th floor?
B, F
C, E
B, E
D, F
F, H
Solution:



Q9. Who amongst the following sits exactly between H and B when counted in anticlockwise direction with respect to B?
C
The one who Stays on 4th floor
The one who Stays on 7th floor
G
A
Solution:



Q10. Which of the following is true regarding B?
B is one of the immediate neighbour of D
The one who Stays on 8th floor is an immediate neighbor of B
B sits second to left of H
B Stays on 7th floor
B is an immediate neighbour of the one who Stays on 1st floor.
Solution:



Directions (11-15): In each of the following questions assuming the given statements to be true, find out which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true. Give answer 

Q11. Statements : V ≤ S, S < L, L< J 
Conclusions: 
  I. V< L 
 II. S < J
if only conclusions I is true.
if only conclusions II is true.
if either conclusions I or conclusion II is true.
if neither conclusions I nor conclusions II is true.
if both conclusions I and II are true.
Solution:
V≤S<L<J
I.V<L(True)  II. S<J(True)



Q12. Statements : M ≤ R, R < J, J ≤ H 
Conclusions: 
I. M ≤ H 
II. R < H
if only conclusions I is true.
if only conclusions II is true.
if either conclusions I or conclusion II is true.
if neither conclusions I nor conclusions II is true.
if both conclusions I and II are true.
Solution:
M≤R<J≤H
I. M≤H(False)   II. R<H(True)

Q13. Statements : H ≥ F, F = G, G > M 
Conclusions: 
I. H > M 
II. H > G
if only conclusions I is true.
if only conclusions II is true.
if either conclusions I or conclusion II is true.
if neither conclusions I nor conclusions II is true.
if both conclusions I and II are true.
Solution:
H≥F=G>M
I. H>M(True)    II. H>G(False)

Q14. Statements : R < J, J > T, T ≤ L 
Conclusions: 
I. R = T 
II. J = L
if only conclusions I is true.
if only conclusions II is true.
if either conclusions I or conclusion II is true
if neither conclusions I nor conclusions II is true.
if both conclusions I and II are true.
Solution:
R<J>T≤L 
I. R=T(False)  II. J=L(False)

Q15. Statements : W = T, T ≥ K, K > F 
Conclusions: 
I. W ≥ K 
II. W = K
if only conclusions I is true.
if only conclusions II is true.
if either conclusions I or conclusion II is true
if neither conclusions I nor conclusions II is true.
if both conclusions I and II are true.
Solution:
W=T≥K>F
I.W≥K(True)   II. W=K(False)

               




Print Friendly and PDF