Static Awareness Quiz for IBPS RRB PO and Clerk Mains: 06th September 2018

Dear Aspirants, 

Static Awareness Quiz for IBPS RRB PO and Clerk Mains: 06th September 2018

As you all know that the time has come to prepare for the mains exam of IBPS RRB PO and Clerk Mains and Indian Bank PO. It is time to pace up your preparation of Static Awareness for the mains exam. These questions are related to static Awareness that will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.


Q1. What is the capital city of Cyprus?
Amman
Nicosia
Beirut
East Jerusalem
Muscat
Solution:
Nicosia is the Capital of Cyprus.

Q2. What is the currency of Morocco?
Peso
Rand
Dinar
Euro
Dirham
Solution:
Moroccan dirham is the currency of Morocco.

Q3. Mizoram is a state in Northeast India, with Aizawl as its capital city. Who is present Chief Minister of Mizoram?
Lal Thanhawla
Neiphiu Rio
Conrad Sangma
Pema Khandu
N Biren Singh
Solution:
Lal Thanhawla is an Indian politician who has been the Chief Minister of Mizoram since 11 December 2008.

Q4. Padmanabha Balakrishna Acharya is present Governor of which state?
Meghalaya
Bihar
Nagaland
Arunachal Pradesh
West Bengal
Solution:
Padmanabha Balakrishna Acharya is present Governor of Nagaland.

Q5. Who is the present President of Ireland?
Theresa May
Nicola Sturgeon
Ruth Davidson
Michael D Higgins
Tony Blair
Solution:
Michael Daniel Higgins is an Irish politician who has served as the 9th President of Ireland since November 2011.

Q6. What is the currency of Rwanda?
Dirham
Ruble
Dinar
Franc
Peso
Solution:
Rwandan franc is the currency of Rwanda.

Q7. The Ukai Dam has constructed across the Tapti River, is the second largest reservoir in-
Manipur
Andhra Pradesh
Kerala
Gujarat
Maharashtra
Solution:
The Ukai Dam, constructed across the Tapti River, is the second largest reservoir in Gujarat after the Sardar Sarovar.

Q8. In which state Kumbhalgarh Wildlife Sanctuary is located?
Tamil Nadu
Rajasthan
Uttarakhand
Himachal Pradesh
Odisha
Solution:
Kumbhalgarh Wildlife Sanctuary is located in the Rajsamand District of Rajasthan State in western India.

Q9. International Literacy Day is celebrated annually on-
September 27
September 8
September 14
September 16
September 10
Solution:
International Literacy Day, celebrated annually on 8 September, is an opportunity for Governments, civil society and stakeholders to highlight improvements in world literacy rates, and reflect on the world's remaining literacy challenges. The issue of literacy is a key component of the UN's Sustainable Development Goals and the UN's 2030 Agenda for Sustainable Development.

Q10. Myanmar (formerly Burma) is a Southeast Asian nation. Who is present President of Myanmar?
Win Myint
Prayut Chan-o-cha
Moon Jae-in
Shinzo Abe
Xi Jinping
Solution:
Win Myint is a Burmese politician and former political prisoner who is serving as the 10th President of Myanmar since 30 March 2018.

Q11. What is the capital city of Indonesia?
Jakarta
Bandar Seri Begawan
Manila
Phnom Penh
Vientiane
Solution:
Jakarta is Capital of Indonesia.

Q12. Who is the current Chief Minister of Karnataka?
Pinarayi Vijayan
Edappadi K Palaniswami
K Chandrashekar Rao
N Chandrababu Naidu
HD Kumaraswamy
Solution:
H D Kumaraswamy is an Indian politician and current Chief Minister of Karnataka. He is a former President of the Karnataka State Janata Dal and son of former Prime Minister of India H. D. Deve Gowda.

Q13. Tamil Nadu, a South Indian state, is famed for its Dravidian-style Hindu temples. Who is present Governor of Tamil Nadu?
Om Prakash Kohli
ESL Narasimhan
Satya Pal Malik
Lalji Tandon
Banwarilal Purohit
Solution:
Banwarilal Purohit is an Indian politician from Nagpur. He is the incumbent 20th Governor of Tamil Nadu.

Q14. Lakwa Thermal Power Station is located in-
Goa
Odisha
Assam
Bihar
Kerala
Solution:
Lakwa Thermal Power Station is located in Assam.

Q15. Santosh Kumar Gangwar is an Indian politician and the current Minister of State with independent charge in the Ministry of Labour and Employment in the Government of India. Where is the Constituency of Santosh Kumar Gangwar?
Alwar, Rajasthan
Haridwar, Uttarakhand
Bareilly, Uttar Pradesh
Darbhanga, Bihar
Indore, Madhya Pradesh
Solution:
Santosh Kumar Gangwar is an Indian politician and the current Minister of State with independent charge in the Ministry of Labour and Employment in the Government of India. He represents Bareilly, Uttar Pradesh.

               





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF