Test of the Day for IBPS RRB PO Mains Exam: 9th September 2019

Dear Aspirants,

Test of the Day for IBPS RRB PO Mains Exam: 9th September 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB PO and Clerk Mains and other Banking ExamFrom this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IBPS RRB PO and Clerk is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.


Q1. "Your Faithful And Friendly Financial Partner" is tagline of which Bank?
Indian Overseas Bank
Punjab National Bank
Syndicate Bank
Union Bank of India
Bank of Maharashtra
Solution:
"Your Faithful And Friendly Financial Partner" is tagline of Syndicate Bank.

Q2. "Honours Your Trust" is tagline of-
Andhra Bank
UCO Bank
Vijaya Bank
Union Bank of India
Bank of Maharashtra
Solution:
"Honours Your Trust" is tagline of of Kolkata Based UCO Bank.

Q3. Who was conferred the Col. CK Nayudu Lifetime Achievement award (posthumous)?
Pankaj Roy
Sudha Shah
Anshuman Gaekwad
Diana Edulji
Budhi Kunderan
Solution:
Pankaj Roy, who held Test cricket’s world record opening partnership of 413 with Vinoo Mankad for a little over 51 years, was conferred the Col. C.K. Nayudu Life Time Achievement Award (posthumous).

Q4. The government has approved a _________________ increase in carpet area of houses eligible for interest subsidy under its affordable housing scheme Pradhan Mantri Awas Yojana-Urban (PMAY-U) to attract more beneficiaries.
37%
33%
12%
10%
20%
Solution:
The government has approved a 33% increase in carpet area of houses eligible for interest subsidy under its affordable housing scheme Pradhan Mantri Awas Yojana-Urban (PMAY-U) to attract more beneficiaries.

Q5. The Union Government has announced to establish India’s first national police museum in-
Mumbais
Patna
Chennai
Kolkata
New Delhi
Solution:
The Union Government has announced to establish India’s first national police museum in Lutyens' Delhi. The museum is expected to be inaugurated on 21st October 2018 on the occasion of Police Commemoration Day.

Directions (6-10): Read the following information and answer the questions that follow:
Harsh walks 10 m north from point P to reach point D. He takes a left turn and walks 9m to reach point O. On the other side, Naveen walks 5m north from point X to reach point Y. Point X is 9m either east or west from point P. Next Naveen turns to his right from point Y and walks 4m to reach point F. Harsh also turned left from point O and reached point N after walking 5m. Point Y is in east direction from Point N.

Q6. What is the shortest distance between points X and F?
10 m
26 m
18 m
12 m
None of these
Solution:
(6-10)

Q7. If Naveen walks 4 m east from point X, then he is in which direction with respect to point F?
South
North-west
North-east
North
South-west

Q8. What is the shortest distance between points P and F?
√194 m
√198 m
√197 m
√196 m
√195 m

Q9. What is the direction of Y with respect to P?
South
North-west
North-east
North
South-west

Q10. What is the direction of O with respect to X?
South
North-west
North-east
North
South-west

Directions (11-15): The following line graph shows the total production of Ferrari and Toyota cars over five different years. Study the graph carefully and answer the related questions to the graph given below:


Q11. In which year production of Toyota cars is more than the production of Ferrari car?

2010
2011
2009
2012
2008
Solution:
From the graph it is clear that the year is 2011.

Q12. What is the average production of Toyota cars over all the years?
165 thousand
170 thousand
185 thousand
155 thousand
None of these
Solution:

Q13. What is the ratio of Ferrari cars produced in the years 2008 and 2010 together to the Toyota cars produced in the years 2009 and 2011 together?
11 : 15
15 : 14
14 : 15
15 : 13
None of these
Solution:

Q14. The production of Toyota cars is what percent less than the production of Ferrari cars in the year 2012?
35%
33.43%
21.21%
27.27%
19.72%
Solution:

Q15. In 2013, if production of Toyota cars is increased by 20% from 2012 while production of Ferrari cars remains constant then what is difference between Ferrari cars and Toyota cars for last three years including 2013 also?
60 thousand
70 thousand
65 thousand
50 thousand
80 thousand
Solution:
Required difference = [ (175 + 275 + 275) - (225 + 200 + 200 × 1.2)]
= 60 thousand.

Directions (16-20): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option. 

Q16. Now I have come (A)/ to know why he always (B)/ remains at (C)/ loggers-head with his wife and mother-in-law (D)/ No Error (E).
A
B
C
D
E
Solution:
Replace ‘loggers-head’ by ‘logger-heads’.
Logger-heads: to be in disagreement.
Hence, option ‘D’ has the error.

Q17. The decline of his moral (A)/ was caused by a lot of (B)/ factors that were (C)/ once fascinating to him (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Replace ‘of’ by ‘in’.
Because ‘decline of an empire/decline of a party’ can be used but with nouns like ‘prices’,
‘moral’, we use ‘decline in’.
Hence option ‘A’ has an error.

Q18. As soon as (A)/ I reach my office (B)/ I will mail you (C) the files (D)/ No Error (E).
A
B
C
D
E
Solution:
No Error Note:
There is no need to use preposition after ‘reach’ as reach has been used as a transitive verb with the object ‘my office’.
Also, Tense rule has been followed aptly in the sentence.
 Hence there is no error in any part of the sentence.

Q19. I always (A)/ enjoy (B)/ to read (C)/ books (D)/ No Error (E).
A
B
C
D
E
Solution:
Replace ‘to read’ by ‘reading’. As ‘enjoy’ takes gerund (V₁ + ing) with it.
Hence option ‘C’ has the error.

Q20. The officer as well as (A)/ the assistants absented (B)/ themselves from (C)/ the office (D)/ No Error (E).
A
B
C
D
E
Solution:
Replace ‘themselves’ by ‘himself’. As the main subject is ‘The officer’ which is a singular noun and by sub-verb agreement rule, nouns/pronouns, connected with ‘with’, ‘along-with’, ‘together with’ ‘as well as’, ‘like’, ‘unlike’, ‘besides’ etc. take the verb after them according to the first noun.
Hence option ‘C’ has the error.

               





You may also like to read:
            

Print Friendly and PDF