Test of the Day for IBPS RRB PO Mains Exam: 4th September 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for IBPS RRB PO Mains Exam: 4th September 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB PO and Clerk Mains and other Banking ExamFrom this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IBPS RRB PO and Clerk is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.


Q1. The government has launched __________________ Wi-Fi Choupals in villages and delivery of rail tickets through CSCs recently.
1,000
2,000
3,000
4,000
5,000
Solution:
The government has launched 5,000 Wi-Fi Choupals in villages and delivery of rail tickets through Common Service Centres (CSCs). It was inaugurated by Electronics and IT Minister Ravi Shankar Prasad in New Delhi. The move is aimed at transforming rural Internet connectivity through BharatNet.

Q2. Name the person, who become the first female MMA fighter to be inducted into the Ultimate Fighting Championship Hall of Fame?
Paige VanZant
Cristiane Justino
Gina Carano
Ronda Rousey
Miesha Tate
Solution:
American fighter Ronda Rousey become the first female MMA fighter to be inducted into the Ultimate Fighting Championship Hall of Fame, the UFC announced. There would be no women in UFC without Ronda Rousey.

Q3. Every year on _________________ the World Day Against Child Labor is observed to raise awareness of the plight of child laborers worldwide.
June 10
June 11
June 12
June 13
June 14
Solution:
The International Labour Organization (ILO) launched the World Day Against Child Labour in 2002 to focus attention on the global extent of child labour and the action and efforts needed to eliminate it. Every year on June 12 the World Day Against Child Labor is observed to raise awareness of the plight of child laborers worldwide.

Q4. CSCs are the access points for delivery of essential public utility services, social welfare schemes, healthcare, financial, education and agriculture services. CSCs stands for-
Central System Centres
Common Services Centres
Customer Service Centres
Common Secure Centres
Common Security Centres
Solution:
Common Services Centersor CSCs are the access points for delivery of essential public utility services, social welfare schemes, healthcare, financial, education and agriculture services, apart from host of B2C services to citizens in rural and remote areas of the country. It is a pan-India network catering to regional, geographic, linguistic and cultural diversity of the country, thus enabling the Government’s mandate of a socially, financially and digitally inclusive society.

Q5. The DAX is a blue chip stock market index. DAX index belongs to which of the following stock exchanges?
France
Germany
Canada
Brazil
Japan
Solution:
The DAX is a blue chip stock market index consisting of the 30 major German companies trading on the Frankfurt Stock Exchange. Prices are taken from the Xetra trading venue.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions.
In a certain code language,
‘Court the ground tremendous’ is coded as ‘mx fe fm pz’
‘The Wound heartache ground’ is coded as ‘fm pz xe kx’
‘Court ground war Wound’ is coded as ‘xi xe fm fe’
‘Universe tremendous ground team’ is coded as ‘hb mx yz fm’

Q6. Which of the following is the code for ‘ground’?
mx
xe
fe
fm
None of these
Solution:
(6-10)

Q7. Which of the following word is coded as ‘pz’?
great
Court
the
ground
None of these

Q8. What may be the code of ‘word Court’?
fe fm
fe kx
fe xi
fe zx
None of these

Q9. Which of the following code is coded for ‘Wound’?
fe
xe
pz
xi
None of these

Q10. What will be the code of ‘universe’?
hb
xi
yz
Either (a) or (c)
None of these

Q11. Three persons A, B and C enter into a business with their initial capital of Rs. 15,000. Rs. 12000 and Rs. 18000 respectively. After 6 months, C withdrew 6000 and B invests an additional amount of 3000. After a year total profit is Rs. 6,670. Find what is the share of B in the profit?
Rs. 2,250
Rs. 2,007
Rs. 2,150
Rs. 2,070
None of these
Solution:

Q12. If the numerator of a fraction is increased by 20% and denominator is reduced by 30%, the new fraction thus formed is 8/21. Find the original fraction
2/9
4/9
5/9
9/2
None of these
Solution:

Q13. The average of seven numbers is 21. If the average of first three numbers is 19 and that of last three numbers is 20, what is the fourth number from starting?
35
32
30
40
41
Solution:

Q14. Two persons X and Y enter into a business by investing their sum in the ratio of 5 : 6. After 8 months, X leaves the business. After a year, if total profit is Rs. 1260, what is the profit of X?
Rs.445
Rs.450
Rs.440
Rs.460
Rs.480
Solution:

Q15. The average age of 32 persons is 20 years. Due to entry of 2 more persons, the average age increases by 1 year. Find the average age of two new persons.
35 years
34 years
37 years
33 years
22 years
Solution:

Directions (16-20): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement.
In 2012, the great American writer Philip Roth (16)…………………….. to the world that he would stop writing. At the age of 79 — after a lifetime of 30-odd novels, a cupboard full of prizes, and more (17)…………………… and adulation than most writers could imagine — he declared that he was done (18)………………. away at paragraphs to build temples of prose. His literary back, after one too many Sistine Chapels in words, had given away. He was tired of being alone, standing in front of his computer, while his fingers and mind (19)………………… to birth another novel. It wasn’t the literary (20)…………………… called the ‘novel’ that tired him; it was the very act of writing, the fog of loneliness in front of a blank page through which all who seek to write must ferry past.

Q16.
say
reiterate
called
announced
reveal
Solution:
Announced- to give public notice; to make known.

Q17.
convincing
commending
adulteration
censuring
criticism
Solution:
Criticism- censure; a critical judgment passed or expressed.

Q18.
editing
grinding
chiseling
finishing
mashing
Solution:
Chiseling- to work with something; act of cheating; to get something by cheating.

Q19.
agonized
started
indulged
involved
indignant
Solution:
Agonized- to suffer violent anguish; to writhe with agony

Q20.
artifice
artifact
composed
capture
series
Solution:
Artifact- an object made or shaped by human hand.

               




You may also like to read:
            

Print Friendly and PDF