Test of the Day for IBPS RRB PO Mains Exam: 6th September 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for IBPS RRB PO Mains Exam: 5th September 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IBPS RRB PO and Clerk Mains and other Banking ExamFrom this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IBPS RRB PO and Clerk is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.


Q1. In which country Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit 2018 was concluded recently?
Uzbekistan
Tajikistan
India
Russia
China
Solution:
In China, Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit 2018 was concluded.

Q2. Who is present President of Algeria?
Ilham Aliyev
John Howard
Abdelaziz Bouteflika
Freundel Stuart
Serzh Sargsyan
Solution:
Abdelaziz Bouteflika is an Algerian politician who has been the fifth President of Algeria since 1999.

Q3. Girna Dam is in which of the following state?
Madhya Pradesh
Tamil Nadu
Kerala
Maharashtra
Karnataka
Solution:
Girna Dam, is an earthfill dam on Girna river near Malegaon, Nashik district in state of Maharashtra.

Q4. International Women's Day is celebrated on-
March 22
April 22
March 08
March 20
April 15
Solution:
International Women's Day is celebrated on March 8 every year. It is a focal point in the movement for women's rights.

Q5. Atal Innovation Mission (AIM) including Self-Employment and Talent Utilization (SETU) is Government of India’s endeavour to promote a culture of innovation and entrepreneurship. Which of the following is the core functions of Atal Innovation Mission?
Entrepreneurship promotion
Innovation promotion
Overseas promotion
Both (a) and (b)
All of the above
Solution:
Atal Innovation Mission (AIM) including Self-Employment and Talent Utilization (SETU) is Government of India’s endeavour to promote a culture of innovation and entrepreneurship. Its objective is to serve as a platform for promotion of world-class Innovation Hubs, Grand Challenges, Start-up businesses and other self-employment activities, particularly in technology driven areas.
The Atal Innovation Mission shall have two core functions:
Entrepreneurship promotion: through Self-Employment and Talent Utilization, wherein innovators would be supported and mentored to become successful entrepreneurs.
Innovation promotion: to provide a platform where innovative ideas are generated.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions that follow.
Eight persons – A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table, not necessarily in the same order. Four of them are facing inside and others are facing outside. They belong to eight different cities i.e. M, N, O, P, Q, R, S and T but not necessarily in the same order.
 F faces the centre and sits third to the right of C. D belongs to O and faces the person who belongs to R. G sits third to the right of B, who belongs to M. The persons who belong to P and Q face same direction to each other. Only E sits between the person who belongs to O and the one from T respectively. A belongs to Q and C belongs to N. The person who belongs to S faces outward and both the immediate neighbors of F are facing outside. F belongs to T. H is an immediate neighbour of the persons who belong to Q and S. E is immediate left of D.

Q6. Who among the following belongs to R?
A
D
H
G
E
Solution:
(6-10)

Q7. Which pair among the following are Immediate neighbors of A?
B and C
E and D
H and B
G and E
D and F

Q8. Which of the following pair is not correct?
A – Q
H – R
E – P
G – R
G – S

Q9. What is the position of B with respect to E?
Third to the right
Fourth to the left
Fourth to the right
Second to the right
Third to the left

Q10. If D and H interchange their positions and similarly F and C interchange their positions then what is the position of A with respect to new position of C?
Third to the left
Third to the right
Second to the left
Immediate left
None of these

Directions (11-15): What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions?

Q11.

460
540
595
640
370
Solution:

Q12.
37
19
31
55
75
Solution:

Q13.
49
81
64
16
25
Solution:

Q14.
230
196
248
257
164
Solution:

Q15.
81
72
169
121
144
Solution:

Directions (16-20): Select the most appropriate set of words from the given choices to fill in the blanks. 

Q16. The organization takes its cue from the person on the top. I always told our business leaders their personal ___________ determined their organization’s ___________.
serendipity; faux pas
predilection; despair
intensity; success
oddity: conformity
tendency; objective
Solution:
intensity; success

Q17. The Himalayas ran from east to west and cut off the cold winds from the north. This allowed agriculture to prosper and ___________ wealth, but it also ___________ barbarian invaders from the north.
attracted; dissipated
created; attracted
created; restricted
attracted; evicted
creating; convicted
Solution:
created; attracted

Q18. Our ___________ diversity may also be of some value. Because we have always learned to live with pluralism, it is possible that we may be better prepared to ___________ the diversity of global economy.
stupefying; negotiate
plural; alleviate
variegated; annihilate
dreary; exasperate
terrible; reflect
Solution:
stupefying; negotiate

Q19. My inward petition was instantly ___________. First, a delightful cold wave descended over my back and under my feet, ___________ all discomfort.
acknowledged; banishing
repudiated; infuriating
acceded; exacerbating
decimated; assuaging
depreciated; aggravating
Solution:
acknowledged; banishing

Q20. There were hardly any _____________ around to identify the gunmen as people were ______________ to either mosques or indoors at the time of Iftar.
witnesses; rushing off
spectators; rush away
audience; rushed out
witnessed; rush about
watchers; rush off
Solution:
witnesses; rushing off

               




You may also like to read:
            

Print Friendly and PDF